Jos burta, domnilor polițiști!

„Avem încă angajați despre care cu greu ne vine să credem că ar putea să fugă din urma unui infractor, ținând cont de parametrii fizici”

Ministrul de Interne, Alexandru Jizdan, spune că nu acceptă să aibă burtă angajaţii din structurile de forță. În cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova, Jizdan a declarat că „oamenii cu burtă nu au ce căuta la MAI”. I-am întrebat pe mai mulți angajați ai MAI dacă nu-i încurcă burta la exercitarea meseriei. Iar un agent de patrulare ne-a invitat expres: „Domnișoară, veniți după 16.00 la inspectorat și ne măsurăm burțile, dacă așa de tare vă interesează”.

Carolina Chirilescu

„Eu nu accept deloc burta. Nu vreau să arăt cu degetul la alte etape ale ministerului, dar sportul era pe plan secundar. Oamenii nu erau puși să facă sport. Astăzi asta este o obligație. Statisticile ne arată că, din zece cazuri în care colegii noștri trebuia să aplice forța fizică, doar în patru cazuri se acționează. În șase cazuri se evită să se acționeze. Este o statistică pe care v-o spun public. Oamenii care își recunosc problema sunt determinați s-o rezolve”, a declarat Jizdan. Mai mult, la un moment dat, ministrul a declarat că „oamenii cu burtă nu au ce căuta în Ministerul de Interne”.

Astfel, joi, 15 noiembrie, la câteva din intersecțiile din sectorul Botanica, câţiva angajați ai Inspectoratului de Patrulare dirijau circulația. La unii dintre ei, de la o poștă, se vedeau burțile proeminente. M-am apropiat, m-am legitimat și i-am întrebat dacă nu le încurcă burtă să lucreze și dacă ştiu ce a spus ministrul Alexandru Jizdan. Aceștia au zâmbit, iar unul dintre ei mi-a replicat: „Burta chiar mă ajută”, cerând să-i las în pace cu asemenea întrebări, refuzând să se prezinte.

Un alt polițist, cam de vreo 45 de ani, mi-a spus că în timpul serviciului nu acordă interviuri şi m-a îndemnat: „Domnișoară, veniți după 16.00 la inspectorat și ne măsurăm burțile, dacă așa de tare vă interesează”.

Cavcaliuc: „Dacă eu aș spune că dvs. nu vă stă bine coafura sau alte organe?”

După declarația lui Jizdan: „Oamenii cu burtă nu au ce căuta la Ministerul de Interne”, l-am întrebat şi pe șeful adjunct al Inspectoratului General de Poliție, Gheorghe Cavcaliuc, dacă nu-l încurcă burta să-și exercite funcțiile. Acesta însă a calificat întrebarea drept atac la persoană. „Da pe dumneavoastră nu vă încurcă conștiința că apelați la lucruri care nu prezintă interes pentru public?Unu. Doi, când m-ați văzut ultima oară pe mine și ați constatat că eu am burtă? Ai treilea subiect, dacă eu aș spune că dvs. nu vă stă bine coafura sau alte organe?!…”

Domnule Cavcaliuc, vă atrag atenția că este vorba despre afirmația ministrului Jizdan, nu a mea personală!

„Unu, eu nu pot să pun în discuție afirmațiile superiorilor mei, doi, afirmațiile despre care dvs. vorbiți nu am văzut-o personal ca să o tratez ca atare, poate dvs. provocați unele discuți. Alte întrebări?”

Nu va fi nimeni demis din cauza burții!

Comisarul-șef al Inspectoratului de Poliție Centru, Ion Bilibov, recunoaște că are subalterni care au burtă, dar sunt obligați să facă sport. „Da, avem angajați care au burtă, dar se ocupă, doar normativele, ce să-i facem? Noi îi alegem pe cei mai slăbuți, mai sportivi în anumite funcții, dar sunt și derogări, mă rog. Sunt mai multe aspecte de căpătare a burții, unii nu doresc să facă sport și mănâncă mult, alții au probleme de sănătate și nu trebuie să confundăm una cu alta”, menționează Bilibov.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Interne, Alina Zbancă, a declarat pentru JURNAL de Chișinău că nu va fi nimeni demis din cauza burții. „Avem încă angajați despre care cu greu ne vine să credem că ar putea să fugă din urma unui infractor, ținând cont de parametrii fizici. Practicarea sportului este una din inițiativele domnului ministru, deoarece avem nevoie de oameni bine pregătiți fizic, mai ales cei din teren care asigură securitatea. În fiecare săptămână avem ore de sport, maratoane la care merg toți angajații. Marți, la 6.30, împreună cu domnul ministru, toți conducătorii aleargă, avem un șir de acțiuni care promovează sportul și modul sănătos de viață”, susține Alina Zbancă.