Joi, se despart apele?

IMPAS // Liderul PLDM: „În cazul în care nu va fi demis procurorul general, va fi iniţiată procedura de demitere a preşedintelui Parlamentului”

Preşedintele interimar, Marian Lupu, a declarat ieri, după şedinţa membrilor AIE 2, că nu este în drept să-l demită pe procurorul general şi nici să dizolve, deocamdată, Parlamentul. Lupu a spus că joi este ziua decisivă, când se va demonstra dacă mai există sau nu AIE 2, urmând să fie discutată, în cazul neacceptării demiterii procurorului, demiterea preşedintelui parlamentului. „Vom vedea dacă se va bate sau nu ultimul cui în AIE”, a conchis Lupu.

Svetlana COROBCEANU

La rândul său, premierul Vlad Filat a declarat că până joi aşteaptă ca solicitarea sa privind demiterea procurorului general, Valeriu Zubco, să fie acceptată. „Este absolut inacceptabil ca procurorul general să fie pus ca monedă de schimb pentru existenţa AIE. Avem argumente suficiente pentru această demitere. PG trebuie scoasă de sub orice presiune, orice influenţă politică. Prea mulţi oameni au fost arestaţi, judecaţi pe nedrept şi ulterior au fost repuşi în drepturi fără ca cineva să poarte vreo răspundere pentru aceasta. Toată lumea trebuie să înţeleagă că a trecut această perioadă”, a spus premierul.

Liderul PL, Mihai Ghimpu, a opinat că AIE deja nu mai există. „Eu cred că ea e îngropată. Rămâne de văzut cine va arunca ţărâna”, a spus Ghimpu.

Marian Lupu a mai declarat că i-a cerut lui Valeriu Zubco să vină joi cu un raport amplu în Parlament. Potrivit hotnews.md, Zubco ar intenţiona să facă publice date privind implicarea actualului premier în diverse scheme economice frauduloase, precum şi privind implicarea unui politician PCRM în evenimentele din aprilie 2009. „Nu doar ne îngrijorează, ci ne pun în gardă acţiunile vizavi de dosarele care foarte rapid au început să fie administrate de PG. Cei care înţeleg într-un mod special să-şi exercite atribuţiile de serviciu trebuie să ştie că poartă răspundere personală pentru tot ce fac, inclusiv pentru dosare. Prea mulţi în această ţară au fost arestaţi şi deposedaţi ilegal”, a mai spus Filat.

Un prim pas spre alianţa PLDM-PCRM

Amintim că, săptămâna trecută, premierul Filat a solicitat în şedinţa Parlamentului demiterea conducerii Procuraturii Generale, a SIS şi a Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF). Spre finele şedinţei, cu votul comun a 69 de deputaţi PLDM şi PCRM, a fost demis directorul SIS, Gheorghe Mihai, pentru neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu în cazul atacurilor asupra băncilor din RM. Ieri, şi-a prezentat cererea de demisie preşedintele CNPF, Mihai Ciubotaru. În opinia politicienilor din PD şi PL, dar şi a unor analişti politici, votul de joi este un prim pas spre o alianţă a liberal-democraţilor cu PCRM.

„Comuniştii nu votează din altruism nişte decizii comune cu PLDM. Dacă PCRM va mai vota în comun cu PLDM, evident aceştia vor cere să participe la guvernare. Mă îndoiesc că mersul reformelor declarate de AIE1 şi în speţă de către PLDM, cum ar fi reformarea justiţiei, SIS, CCCEC, reforme care ar duce la combaterea eficientă a corupţiei, pot continua în cadrul unei alianţe cu PCRM. Să nu uităm însă că PCRM este responsabil de nivelul de degradare în care a ajuns astăzi justiţia. Orientarea spre integrarea europeană, ţinând cont de ultimele declaraţii ale lui Vladimir Voronin, nu ar mai prezenta o prioritate”, a spus analistul politic Arcadie Barbăroşie.

Potrivit analistului, în mai multe instituţii ale statului, în special în cele de drept,  starea de lucruri pe parcursul ultimilor ani, a rămas neschimbată. Conducerea instituţiilor continuă să protejeze afaceri, interese ale partidelor din partea cărora au fost delegaţi, fapt care l-a determinat pe premier să solicite demisiile în cauză. „Acesta a adus argumente în raportul de joi, care deocamdată nu au fost combătute. Învinuirile sale au şi tentă politică, dar ele trebuie ori combătute, ori membrii AIE trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru demiteri, inclusiv ale procurorului general”, consideră Barbăroşie.

Ceea ce s-a întâmplat joi, votul comun al PCRM–PLDM, potrivit analistului, este un lucru îngrijorător, din moment ce raportul nu a fost discutat în cadrul AIE înainte de a fi audiat în Parlament. „Votul trebuia să fie al partidelor AIE. Nu s-a întâmplat acest lucru. S-a întâmplat o coalizare PCRM–PLDM care mă îndoiesc că a avut loc ad hoc, deoarece propunerea a venit din partea unui grup comun PCRM–PLDM. Asta înseamnă un prim pas spre crearea unei alianţe. Nu-i neapărat ca această alianţă să fie formalizată printr-un acord aidoma celui din  AIE 1 sau AIE 2, care s-au dovedit a fi formale”, a punctat Barbăroşie.

Raport incomplet

Gheorghe Susarenco, fost viceministru al Justiţiei, este de părerea că premierul nu trebuia neapărat să discute cu PL şi PDM raportul înainte de a-l face public. „Prim-ministrul nu este legat de voinţa AIE. El se ghidează de Legea cu privire la activitatea Guvernului. El poate solicita demisia procurorului general, dar cu un raport bine documentat, cu probe, pe care trebuie să-l prezinte iniţial şefului statului. Ceea ce am audiat joi în Parlament, este opinia lui Vlad Filat în calitatea sa de premier. Şi eu, în calitate cetăţean, doresc ca procurorul general să fie demis, dar dorinţa mea are aceeaşi putere juridică pe care o are cerinţa lui Filat. Era necesară instituirea unei comisii, care să efectueze un control frontal la PG, care să prezinte dovezi că în cadrul acestei instituţii lucrurile nu merg cum trebuie”, a mai spus Susarenco. Aceeaşi părere este împărtăşită şi de liderul PL, Mihai Ghimpu, care consideră că premierul nu a avut motive şi nici probe suficiente pentru a cere demiterea procurorului general. „Asistăm la un show politic, la o răzbunare între liderul PLDM şi vicepreşedintele PD”, a declarat acesta.

Şeful CNPF e demis

După demiterea directorul SIS, ieri, şi-a prezentat cererea de demisie preşedintele Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, Mihai Ciubotaru, care deşi se află în concediu s-a prezentat la birou pentru a anunţa că pleacă benevol de la şefia instituţiei. Filat a solicitat demiterea lui Ciubotaru pe motiv că nu a intervenit prompt pentru a stopa atacurile de tip raider din sistemul bancar. Deşi anterior se vehicula că acesta ar fi naşul lui Marian Lupu, preşedintele Parlamentului a negat acest lucru, inclusiv că ar fi în vreun grad de rudenie cu Ciubotaru.

Precizăm că cea mai mare companie de asigurări, ASITO, şi patru bănci din republică, Moldova Agroindbank, Banca de Economii, UniversalBank şi Victoriabank, au fost supuse unor atacuri raider în luna august. Până în prezent, numai investitorii europeni de la Moldova Agroindbank au fost repuşi în drepturi.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu