John Salvatorul

Moldoveanul de origine africană, John Onoje, în vârstă de 52 de ani, intenţionează să candideze la funcţia de preşedinte. El va ignora fiţele deputaţilor în cazul în care acestora le va displăcea mirosul său. Dacă ar fi să ajungă în palatal prezidenţial, primele lucruri pe care le-ar face ar fi să ceară retragerea armatei a 14-a din stânga Nistrului, să reunească Basarabia cu România, să stârpească mafia şi sărăcia. John încă nu şi-a informat rudele din Sierra Leone, un stat din Africa de Vest, că intenţionează să ajungă preşedinte al moldovenilor. Deocamdată, competitorul îşi califică acţiunile drept „o încercare”.

– John, de ce ai decis să candidezi la funcţia de preşedinte?

Ţara noastră are o problemă, iar eu văd soluţia. De la diferendul cu Transnistria ni se trag toate problemele. Ţara noastră e mafiotizată, iar securitate nu-i. Businessul mic este împiedicat să activeze în condiţii normale. Eu vând ziare. Am depus cerere să deschid un chioşc la gară, dar mi s-au pus piedici. Există corupţie. Şi cu astfel de probleme se confruntă fiecare. Cum să avem o economie liberă, cum să fim o ţară prosperă, dacă nu-i securitate? Voi opta pentru unirea Republicii Moldova cu România. Acesta e scopul meu şi sunt gata să cedez şefia statului lui Traian Băsescu.

– Ce probleme îţi propui să rezolvi în primul rând în cazul în care ajungi în palatul prezidenţial?

Evident că problema transnistreană. De la ea îşi trage rădăcinile mafia în întreaga ţară. Am un prieten, Vasile. Patriot. El mă susţine şi îl doare inima că noi avem armată aici. Vreau să rezolv problema economiei, problema limbilor odată pentru totdeauna. Noi vorbim româna şi punctum.

– Crezi că vei obţine semnăturile a 15 deputaţi necesare ca să poţi candida la funcţia de preşedinte?

Eu sper şi cred că voi avea semnături de la cei din fracţiunea Partidului Liberal şi Partidului Liberal Democrat din Moldova. Eu am lucrat pentru PL în campania electorală şi nu văd de ce nu o să mă susţină. Dimineaţă, m-am întâlnit pe culoar cu Mihai Ghimpu, dar încă n-am reuşit să vorbesc cu el. Şi cu Vlad Filat trebuie să mă întâlnesc. Deocamdată nici unul dintre ei nu m-au chemat la discuţii.

– La prima întâlnire cu un viceministru, acela s-a arătat deranjat de mirosul pe care îl emani, te-ai asigurat de astfel de incidente la întâlnirea cu deputaţii?

Pentru mine nu contează ce vor crede ei. Atunci i-am zis domnului Popov (viceministrul de Externe, Andrei Popov – n.r.) că nu am venit să protestez în faţa lui, ci ca să fie retrasă armata a 14-a din stânga Nistrului şi împotriva vizitei ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov. Dar el s-a supărat că nu miros aşa cum trebuie. Pentru mine nu are importanţă acest aspect.

– Cum crezi, moldovenii vor accepta ca o persoană de culoare să le fie preşedinte?

Nu ştiu, încerc doar. Dacă nu, no problem!

– Să presupunem că eşti preşedinte al RM şi ai o întrevedere cu preşedintele rus, ce mesaj i-ai adresa acestuia?

Eu voi discuta de la egal la egal cu Putin. În primul rând, nu cred în matematica 5+2. Eu cred în NATO. Îi voi cere retragerea necondiţionată a armatei a 14-a din Transnistria, aşa cum s-a stabilit în 1999 la Summitul de la Istanbul. Dacă ne unim cu România, ajungem membri NATO şi ai Uniunii Europene, iar problema Transnistriei va fi rezolvată mai uşor. Doar unindu-ne cu România putem adera la UE, în caz contrar este imposibil.

– Cum vei scăpa populaţia de sărăcie?

Noi nu avem zăcăminte, nici minerale, nici petrol. De aceea nu ne-am putea descurca singuri. Doar dacă ne unim cu România, putem să avem un viitor prosper. Dacă România are zăcăminte, de ce nu am avea şi noi? Ea este ţară europeană, de ce noi nu am fi?

– Ce vei face cu simbolurile comuniste în cazul în care ajungi la putere?

Le voi interzice. Noi nu vrem Partidul Comuniştilor aici. Originea lui e în Federaţia Rusă. Noi vrem integrarea în Uniunea Europeană.

– Şi totuşi, s-ar putea să ai nevoie de semnăturile acestora, din moment ce PL şi PLDM au deja un candidat la funcţia de preşedinte.

Eu o să accept ca unii deputaţi PCRM sau din „grupul Dodon” să-mi dea cele 15 semnături, care să-mi permită să devin candidat. No problem, accept.

– Şi dacă ajungi preşedinte, cine crezi că ar fi cel mai potrivit premier?

Premierul nu trebuie să fie aici, el trebuie să fie numai la Bucureşti, aici trebuie să fie numai primari. Temporar, până se realizează unirea, va fi un prim-ministru interimar, un basarabean.

– La despărţire, John, ce i-ai dori populaţiei RM?

Îi doresc populaţiei şi poporului să fie patriot. Noi suntem majoritatea. Nu vă temeţi de mafie! Şi să vorbiţi limba noastră, limba română. Am auzit că domnul Lupu vorbeşte limba moldovenească. Dar limba română este limba care are istorie, nu limba moldovenească. Să nu ne fie ruşine. În SUA se vorbeşte engleza, nu americana. Să fim patrioţi.

Interviu realizat de Svetlana Corobceanu

 „Nu a fost o surpriză”

Tudor Deliu, deputat PLDM, preşedintele Comisiei parlamentare speciale pentru alegerea preşedintelui: „După candidaţii care s-au adresat data trecută, pentru mine, personal, decizia lui John Onoje de a candida nu a fost o surpriză. Are tot dreptul să perfecteze actele şi să le prezinte comisiei. După data de 13 decembrie, ora 19.00, când expiră termenul de depunere a dosarelor, a doua zi comisia va decide asupra tuturor potenţialilor candidaţi care au întrunit prevederile legale. În privinţa lui Onoje, dacă va avea toate actele în regulă, Comisia va trebui să se documenteze suplimentar ce statut a avut acesta din anul de când se află pe teritoriul RM. Am auzit că dumnealui spunea că speră să fie susţinut de deputaţii din PLDM, mă îndoiesc, însă, că printre deputaţii fracţiunii noastre îşi va găsi susţinători”.

Candidatul nostru este Marian Lupu”

Corina Fusu, deputat PL, preşedinte al Comisiei cultură, educaţie, tineret, sport şi mass-media: „Nu exclud că John Onoje este un simpatizant al partidului nostru şi îi mulţumim pentru faptul că sprijină poziţiile Partidului Liberal. Îl felicităm că după 11 ani de când locuieşte în Republica Moldova a obţinut cetăţenia statului nostru şi că a învăţat limba română. Este un cetăţean activ, are poziţie civică. Conform Constituţiei, orice cetăţean al Republicii Moldova are dreptul să candideze la funcţia de preşedinte al statului. Cât priveşte faptul dacă vom sprijini sau nu această candidatură, noi nu am discutat despre acest lucru în partid, dar candidatul pe care partidul nostru îl va sprijini este Marian Lupu. Pentru că ar fi o idee corectă ca Marian Lupu să fie sprijinit de toţi cei 58 de deputaţi, poate împreună cu Mihai Godea – 59 de deputaţi, la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova”.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu