John Balon // Oameni buni

Organizatorul celui mai mare festival al baloanelor cu aer cald din Europa de Est

Lui Ion Istrate nimeni nu-i mai spune pe nume. Prietenii îi spun John Balon. Totul a început în 1997 cu o întâmplare fericită. Atunci, șeful lui Ion Istrate, acesta lucrând la o agenție de publicitate, l-a numit responsabil pentru achiziționarea unui balon cu aer cald.

Balonul urma să fie folosit în acțiuni de promovare. Şi deoarece se întâmpla în perioada în care rețeaua de internet încă nu era atât de dezvoltată, lui Ion i-a luat un an pentru a afla ce e un balon cu aer cald şi, în sfârşit, l-a cumpărat. Șeful lui Ion, un bun prieten de-al său, nu s-a limitat la asta. Şi pentru că un balon cu aer cald trebuie să fie pilotat de o persoană calificată, Ion Istrate a fost delegatul companiei de publicitate la cursurile de zbor. Așa a început istoria unei pasiuni.

„Nu m-am visat niciodată pilot, cosmonaut ori ceva de genul acesta. Dar iată, acum, după 14 ani, sunt proprietarul a patru baloane cu aer cald, organizatorul celui mai mare festival al baloanelor cu aer cald din Europa de Est”, îmi spune John Balon pe care l-am întâlnit recent la primul festival cu aer cald din Republica Moldova.

Îndeletnicire foarte scumpă

Ca să nu credeți că un balon cu aer cald este un fleac, vă spunem că un aerostat, în funcţie de dimensiuni, costă de la 20 la 80 de mii de euro. Costurile însă nu se opresc aici. O asigurare pentru un sezon de șase luni variază între două și trei mii de euro. Se poate zbura cu balonul maximum 150 de zile pe an – din aprilie până în octombrie.

Costurile de întreținere sunt și ele mari. Pânza balonului are o structură foarte fină și se poate rupe ușor, de aceea orice gaură, cât de mică, trebuie reparată. La aceasta se adaugă costurile de transport, revizii anuale, dar și de gaze. „Dar trebuie să fii perseverent și atunci vei reuși. Folosesc balonul cu aer cald în scopuri publicitare destul de mult, astfel reușesc să-mi asigur traiul. În acelaşi timp, îmi întrețin pasiunea pentru zbor. De asemenea, am format o asociație pentru cei care vor să practice activități de zbor”, îmi spune John Balon.

Când a început afacerea proprie, John a pus la bătaie toate economile familiei. A riscat mult, deoarece era unul dintre pionierii afacerii cu aerostate. Soția l-a susținut, chiar dacă, spune John, îi era frică.

La zbor, cu noaptea-n cap

Un alt detaliu de care trebuie să ții cont atunci când intenționezi să faci o cursă cu aerostatul: zborurile se fac dimineața devreme sau seara târziu. În aceste perioade, nu există turbulențe. Orele matinale nu sunt un obstacol pentru cei pasionați de zboruri, așa cum este Vlad, fiul de 9 ani al lui John. Fiica de 8 ani, Irina, este însă mai rezervată. „Băiatul este foarte încântat de zboruri. În zilele de zbor, ne sculăm la 5 dimineața, uneori și mai devreme. Vlad nu are nicio problemă să se trezească la 5, chiar se supără dacă nu-l iau. În schimb, fata nu este la fel de entuziastă. Nu-i place să se trezească așa de devreme.”

Detaliile fac peisajul

Planând deasupra munților, te vei îndrăgosti pentru totdeauna de zborurile cu aerostatul. Admirând de la altitudine tabloul montan din România, realizezi că peisajul este una din comorile adevărate ale țării. Cel mai lung zbor al lui John a fost deasupra munților, a durat o oră și patruzeci de minute. A decolat cu aerostatul de la Brașov și a aterizat lângă orașul Sfântu Gheorghe, traversând 35 de kilometri în linie dreaptă la o altitudine de două mii de metri deasupra munților de 1800 de metri. „Prefer zborurile la altitudini mai mici, fiindcă se observă foarte bine detaliile. Dacă zbori la 100–200 de metri, ai posibilitatea de a interacționa cu oamenii. Vezi detaliile. Chiar aici am văzut cum a țâșnit o vulpe din vizuină. Detaliile sunt cele care fac peisajul mai frumos. La altitudini mari, îmi plac peisajele montane, cele din România. Dar cu cât te înalți mai sus, formele de relief se estompează, nu vezi diferența dintre dealuri și câmpii, vezi doar niște pătrățele mici ca niște scheme”, îmi explică John.

Cel mai mare festival, la Baia Mare

Festivalul baloanelor cu aer cald de la Baia Mare, organizat de John Balon, este cel mai mare festival de baloane din Europa de Est. John mi-a spus, mândru de sine, că festivalurile la care a participat sunt ceva mai mici decât cel pe care îl organizează la Maramureș. A participat la foarte multe festivaluri de acest gen. „Un festival din Slovacia a fost cel mai mare la care am participat, a avut 18 de baloane cu aer cald. În Ungaria au fost 15 baloane, în Slovenia – 17, în Ucraina – 8, în Moldova – 7, iar la Baia Mare – 23.”

Festivalul pe care îl va organiza în acest an la Baia Mare va avea 40 de baloane. Visul său este să organizeze unul cu o sută de baloane care vor zbura concomitent.

Totuși, pentru un eveniment atât de grandios, e nevoie și de condiții speciale. „Am să limitez deocamdată la participarea a 40 de baloane.

Altfel ar fi prea complex pentru infrastructura pe care o am la dispoziție. Aeroportul internațional nu poate să găzduiască o decolare de mai mult de 40 de baloane odată.”

Vadim VASILIU

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)