Jocurile Olimpice – să înceapă spectacolul!

120 de şefi de stat şi de guvern, inclusiv premierul Vlad Filat, vor asista astăzi la un spectacol grandios ce a costat 27 de milioane de euro, show conceput de cineastul Danny Boyle, regizorul filmului „Vagabondul milionar”, recompensat cu opt premii Oscar în 2009.

Numărul personalităţilor este mai mare decât cel de la JO de la Beijing, din 2008, şi de la JO de la Atena. Regele din Swaziland, Angelina Jolie şi Michelle Obama se numără printre personalităţile aşteptate la Londra pentru deschiderea JO de vară. Între alţii, cancelarul german Angela Merkel şi premierul japonez Yoshihiko Noda se vor afla vineri în tribunele VIP ale stadionului de la Londra cu o capacitate de 80.000 de locuri.

Regina Elisabeta a II-a va deschide JO

Regina Marii Britanii însăşi va deschide JO, după o recepţie organizată la Buckingham în onoarea conducătorilor străini prezenţi la eveniment. Însă participarea familiei regale nu se va limita la ceremonia de deschidere. William, Kate şi Harry, „ambasadori” ai echipei olimpice britanice, vor asista la mai multe probe, la fel şi Charles şi Camilla.

Prima doamnă a SUA, Michelle Obama, va conduce delegaţia ţării sale, în absenta probabilă a preşedintelui Barack Obama. Însă candidatul republican la preşedinţie, Mitt Romney, care face un turneu în străinătate, va fi prezent. Delegaţia rusă va fi condusă de Dmitri Medvedev, însă Kremlinul a lăsat să se înţeleagă ca preşedintele Vladimir Putin s-ar putea deplasa la Londra pentru a urmări concursul de judo.

Fostul pugilist Mohamed Ali, invitat de onoare la JO

Fostul pugilist american Mohamed Ali este invitat de onoare şi, conform presei locale, prinţul William şi soşia sa Kate vor fi prezenţi la eveniment, la fel ca şi Catherine Zeta Jones, Lewis Hamilton şi fraţii Vitali şi Vladimir Klitschko. La JO se vor înregistra şi câteva absenţe notabile. Guvernul britanic, punând în aplicare sancţiunile europene împotriva preşedintelui al-Assad, nu i-a acordat viza lui Mouwaffak Joumaa, preşedintele Comitetului Olimpic Sirian, un general apropiat al regimului. Totuşi zece sportivi vor purta culorile Siriei, teatrul unei represiuni sângeroase de peste un an. Preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad, care a declarat în mai că vrea să fie prezent la JO, însă a recunoscut apoi că britanicii sunt reticenţi, pare să fi renunţat la idee.

În schimb, regele din Swaziland, Mswati III, va fi prezent la competiţia londoneză, în ciuda protestelor care au venit după participarea sa la jubileul reginei Marii Britanii.

Dan Olaru a şi intrat în concurs

Cinci sportivi moldoveni au şanse reale să urce pe podiumul de la Londra, cel puţin aşa crede ministrul Tineretului şi Sportului, Ion Ceban. Potrivit lui, este vorba de judocanul Sergiu Toma, aruncătoarea ciocanului Zalina Marghiev, halterofila Cristina Iovu sau luptătorii Svetlana Saenco şi Nicolae Cioban.

 

Arcaşul Dan Olaru, portdrapelul Republicii Moldova la festivitatea de deschidere, a intrat deja în concurs. Acesta spera să se califice în proba finală la tir cu arcul. Duminică va intra în concurs şi halterofila Cristina Iovu.

Basarabeanul care poate aduce aurul pentru România

Basarabeanul Victor Mihalachi, care acum câţiva ani a ales să apere culorile României, are şanse reale de a cuceri aurul olimpic la proba Caiac2 – 1000 de metri. Acesta şi Liviu Dumitrescu (24 ani) formează un „dublu” sudat pentru rezultate care fac deja înconjurul lumii. JO sunt însă întreceri cu deschidere către sute de milioane de oameni, astfel că echipajul românesc poate câştiga substanţial în notorietate după aceste săptămâni chinuitoare din punct de vedere emoţional.

În 2009, „amiralul” Ivan Patzaichin a reuşit să-l naturalizeze pe Victor Mihalachi, care nu mai progresa în Republica Moldova, şi l-a pus în aceeaşi canoe cu Liviu Dumitrescu. Implantul gândit de cvadruplul campion olimpic avea să-şi arate roadele rapid, un an mai târziu, când cei doi câştigau aurul în proba de 500 de metri şi bronzul în cursa olimpică de 1.000 de metri la Europenele de la Trasona (Spania). În acel moment a devenit clar pentru toată lumea că România poate reveni în lupta pentru titlu olimpic la canoe după o pauză de 12 ani!

Mihalachi n-a mai tras acasă de trei luni!

Cei doi canoişti concurează de trei ani împreună sub acelaşi steag şi spun că este abia începutul unei colaborări de lungă durată. „Ne-am propus să fim în formula asta, în aceeaşi barcă, mulţi ani de zile”, susţine Liviu Dumitrescu. Până a face însă planuri de viitor, echipajul este „setat” pentru JO, unde „nu intră nimic altceva în calcul la Londra decât un singur scop, aurul olimpic”, după cum spune Victor Mihalachi. Mai ales că ambii sportivi au făcut sacrificii majore, de pe urma cărora au avut de suferit inclusiv familiile. „În ultimele trei luni, nu am dormit nicio noapte acasă. Am fost doar câteva ore, i-am văzut pe ai mei, am vorbit cu ei puţin şi atât”, spune Dumitrescu, completat de coechipierul său: „Eu de la Paşti nu am mai fost acasă şi înainte de asta am fost de două ori anul acesta. În general, de 4-5 ori ajung pe acasă şi atunci cu treburi, pe la facultate”.

Liviu Dumitrescu şi Victor Mihalachi sunt cotaţi la casele de pariuri cu şansa a treia la titlul olimpic în proba de canoe dublu – 1.000 metri

16 titluri olimpice se vor decerna în probele de kaiac-canoe

10 august – serii; 11 august – finala, ora 12:41
Liviu Dumitrescu, Victor Mihalachi (C2 – 1.000 metri)
Proba:

PROGRAMUL JO de vineri şi până luni

 

Vineri, 27 iulie

23.00 Ceremonia de deschidere, M1, TVR 1

Sâmbăta, 28 iulie

11.30 Canotaj, serii de calificare, TVR 1
11.30 Judo, calificări, M1, TVR 1 (R. Moldova are reprezentanţi)
11.30 Handbal/ Gimnastică/Box, TVR 2
12.00 Nataţie, serii, TVR 1
14.00 Tenis, TVR 2, TVR HD
16.00 Judo, finale, M1, TVR 1
17.30 Gimnastică M, calificări, TVR 1

18.45 Baschet F, TVR 2
18.45 Baschet F, SUA – Croaţia, Dolce Sport
21.00 Tenis de masă/Nataţie/Box/Scrimă TVR 2
22.00 Gimnastică M, calificări, TVR 1, TVR HD
00.00 Volei F, Brazilia – Turcia, Dolce Sport

Duminică, 29 iulie

11.30 Handbal M, Islanda – Argentina, DolceSport 1
11.30 Canotaj, serii de calificare, TVR 1
11.30 Gimnastică F, serii, TVR 1
11.30 Judo, preliminarii şi sferturi de finala, TVR 1
12.00 Nataţie, TVR 2
12.30 Scrimă, sabie masculin, TVR 1
13.30 Volei M, Rusia – Germania, DolceSport 2
14.00 Tenis, TVR 1
15.30 Box, TVR 2
16.00 Judo, finale, TVR 1
20.00 Scrimă, finale, TVR 1
20.30 Polo M, România – Marea Britania, TVR 2
21.30 Nataţie, TVR 2
22.00 Gimnastică F, TVR 1, TVR HD
00.15 Baschet, TVR 2, TVR HD

Luni, 30 iulie

11.30 Canotaj, TVR 1, TVR HD
12.00 Nataţie, TVR 1, TVR HD
12.00 Haltere, TVR 2
14.00 Tenis, TVR 2
18.30 Gimnastică, TVR 2, TVR HD
20.00 Scrimă, TVR 1, TVR HD
21.00 Haltere, TVR 2
21.30 Nataţie, TVR 1, TVR HD
22.00 Volei F, Italia – Japonia, DolceSport 1
23.15 Handbal F, Suedia – Norvegia, DolceSport 2

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)