Jocuri cu caracter sexual la o tabără din Orhei

ABUZ // Nu-i poate face dreptate nici avocatul copilului

Părinţilor nu le venea să creadă atunci când copilul lor de doar opt anişori le-a povestit cum, la ora de odihnă, în timp ce se afla la o tabăra de vară, un băieţel de zece anişori l-ar fi abuzat sexual. „Psihologii noştri au constatat că a fost un joc cu caracter sexual”, susţine managerul Rodica Coreţchi-Mocanu de la CNPAC. Această constatare o indignează pe avocatul copilului, Tamara Plămădeală, care a dat în judecată administraţia taberei, cerând despăgubire morală în valoare de 100.000 de lei pentru familia victimei abuzului sexual.

„Este ora de odihnă”, astfel mi-a explicat administraţia taberei de ce nu prea se văd copii pe teritoriul taberei. Chiar de la poartă văd doi părinţi care îşi cuprind călduros copilul pe care nu l-au văzut de ceva timp. Deşi este miercuri şi întâlnirile cu părinţii sunt permise doar sâmbăta şi duminica, aceasta pare că nu este o explicaţie pentru părinţii dornici să-şi vadă odrasla. Cam în aceleaşi împrejurări, acum un an, părinţii unui băieţel de opt anişori care îşi petrecea vacanţa la o tabără de odihnă din Orhei, au venit să vadă ce mai face micuţul lor. „Eram îngroziţi când fiul nostru ne-a povestit ce a păţit”, spune acum mama care, timp de un an, împreună cu avocatul parlamentar al copilului său, încearcă să caute dreptatea prin instanţele de judecată.

„Îmi place foarte mult la această tabără, deoarece aici este foarte bine, copiii sunt prietenoşi şi buni”, spune Mihai, un băiat de 13 ani care se odihneşte la o tabără din Orhei.

Era în rol de Batman

„Ei spun că au înscenat un episod din desenele animate «Batman»”, spune indignată Plămădeală. Potrivit avocatei, băiatul care ar fi victima unui abuz sexual, până în prezent, nu-şi poate reveni după coşmarul pe care l-ar fi trăit la o tabără de odihnă: „Educatorii şi administraţia taberei, care ar trebui să aibă grijă de copii, au fost scutiţi de responsabilitate. Cel mai mult mă supără poziţia procurorilor din Orhei, care nu au intentat dosar penal din lipsă de probe”.

Plămădeală nu înţelege nici explicaţia că administraţia nu poate fi trasă la răspundere, deoarece educatoarei de serviciu nu i-ar fi putut trece prin minte că un asemenea incident s-ar fi putut întâmpla la ora de odihnă. „Copilul le-a povestit părinţilor că, în timp ce majoritatea copiilor dormeau, un băiat de zece ani l-a abuzat sexual pe el şi pe un alt băiat. El a spus părinţilor că acela i-a băgat cucul în gură şi a numărat până la 30”, povesteşte Plămădeală.

„Tam tararam” pe loc gol

Avocatul parlamentar al copilului este gata să meargă până în pânzele albe pentru a-i face dreptate micuţului care ar fi suferit momente de groază. „Voi ajunge şi la CEDO cu acest caz, însă acolo şi suma pentru despăgubire morală va fi alta. Copilul are nevoie de tratament psihiatric”, atenţionează Plămădeală. Reprezentanţii Centrului Naţional de prevenire a abuzului faţă de copii (CNPAC) consideră că Plămădeală nu a studiat bine cazul şi a făcut prea mare zarvă pentru un caz „care nu merită atenţie”. „A fost un joc între copii. Psihologii de la centru au trimis personal evaluarea psihologică a copiilor şi nu este vorba de abuz sexual. Ei au imitat nişte mişcări cu caracter sexual şi psihologul a interpretat acest lucru ca un joc cu caracter sexual.

Li s-a explicat şi părinţilor cum să se comporte şi să comunice cu copiii pentru că au reacţionat neadecvat la cele întâmplate. Una dintre mame a spus că băiatul ei a suferit cel mai urât lucru pe pământ şi copilul acesta n-o să mai întreţină relaţii sexuale în viaţa lui”, spune nedumerită de atitudinea părinţilor Rodica Coreţchi-Mocanu. „Reacţiile neadecvate” ale părinţilor, aşa precum le-a numit specialista de la CNPAC, nu s-au limitat aici. „Un tată al unui băiat l-a luat pe aşa-numitul «agresor» şi l-a izbit de pământ”, povesteşte indignată Coreţchi-Mocanu.

„În acest caz se exagerează lucrurile. Nu merită atenţie acest proces de judecată, sunt atâtea cazuri de abuzuri din partea taţilor biologici, din partea concubinilor mamei etc., cazuri strigătoare la cer”, consideră specialista de la CNPAC

Ar putea să facă acelaşi lucru

Potrivit psihologilor care au studiat incidentul de la tabăra de odihnă din Orhei, care a avut loc vara trecută, băieţii de 7 şi de 8 ani care, fără a conştientiza, au luat parte la „jocul cu caracter sexual”, ar putea să devină pe viitor agresori sexuali, asta în caz dacă nu le va fi acordat tratamentul psihiatric necesar. „Băiatul care a iniţiat aşa-numitul joc este un copil înfiat. În familia biologică, acesta a fost victima abuzului sexual”, a menţionat Plămădeală. Femeia este supărată că, la sesizările sale, un procuror de la Orhei i-a replicat: „Ei şi ce dacă a luat în gură?”, îl citează pe procuror Plămădeală.

Specialiştii de la CNPAC sunt de părerea că unica vină pe care o poartă administraţia taberei de odihnă din Orhei este că nu au ştiut cum să le explice părinţilor ce s-a întâmplat cu copiii lor. Astăzi, la această tabăra de odihnă sunt câteva sute de copii. Toţi cei cu care am reuşit să discut sunt mulţumiţi de condiţii. „Noi avem un colectiv mai mult pedagogic şi ne străduim foarte mult să-i antrenăm pe copii în activităţi atât culturale, cât şi sportive. Purtăm diverse discuţii şi ne străduim să ajungem cât mai aproape de copii. Chiar dacă se întâmplă unele certuri minore, ca de exemplu bârfele, ne străduim să le rezolvăm imediat.

Discutăm cu copiii şi în unele cazuri anunţăm şi părinţii dacă copilul lor are un comportament neadecvat. Nu au fost cazuri excepţionale, bătăi între copii sau de alt gen, deoarece îi supraveghem la maxim”, susţine educatoarea superioară a taberei. Cei 600 de copii care se odihnesc pe moment în tabără sunt supravegheaţi de circa 41 de educatori, majoritatea fiind studenţi la facultăţile de Limbi Străine şi Istorie, care au grijă de copii să se comporte adecvat.

„Directorul taberei a agresat-o sexual!”

„În 2007, directorul unei tabere de odihnă a abuzat sexual o fetiţă de 17 ani. Până la urmă, nu s-a putut demonstra în instanţă acest lucru. Dar fetiţa avea nişte consecinţe foarte urâte. Ea a ajuns să nu poată sta în aceeaşi casă cu tatăl ei pentru că îi era frică de bărbaţi. Directorul nu a fost tras la răspundere penală. Fata era mare şi era greu de demonstrat că anume el a abuzat-o sexual”, povesteşte Rodica Coreţchi-Mocanu un caz mai vechi de la o tabără de odihnă pentru copii.

Svetlana Panţa

Olga Ursu

 

The following two tabs change content below.