Jocul sinistru care ar fi împins la sinucidere zeci de adolescenţi în Rusia. Ce înseamnă „Balena Albastră”

sinucideri rusia

De câteva săptămâni, în Rusia face furori pe reţelele de socializare un joc extrem de periculos şi care a îngrijorat autorităţile locale. Botezat „Blue-Whale / Balena Albastra”, jocul ar promova un comportament suicidal în rândul tinerilor. Potrivit unor surse ale unimedia.info, cei doi adolescenţi care s-au aruncat în gol de pe un bloc cu 18 etaje din sectorul Botanica al mun. Chişinău ar fi fost victime ale acestui joc.

Se prespune că jocul Blue-Whale ar fi dus la moartea a 130 de tineri în ultimele şase luni, relatează France Soir. Jocul morbid presupune îndeplinirea mai multor sarcini pe parcursul a 50 de zile, provocări lansate de un „administrator”. Tinerii care intră în joc trebuie să trimită dovezi foto pe site-ul VKontakte (un fel de Facebook rusesc) că au dus la bun sfârşit fiecare dintre aceste sarcini. La finalul celor 50 de zile, câştigi jocul prin sinucidere, relatează The Sun. Tinerii ar fi constrânşi prin intimidări şi ameninţări să-şi pună capăt zilelor.

Yulia Konstantinova

sinucideri rusia

Pe seama jocului sunt puse trei morţi doar în ultima săptămână în Rusia. Pe 26 februarie, două adolescente de 16 ani, Veronika Volkova şi Yulia Kostantinova, s-au sinucis aruncându-se de la etaj.

Veronika Volkova
sinucideri rusia

In ultimele zile, o alta tanara de 14 ani a murit, aruncandu-se in fata trenului. O fetita de 13 ani s-a ranit grav aruncandu-se de la fereastra apartamentului in care locuia, in Siberia. Toate aceste adolescente jucau Blue-Whale. Cu toate acestea, politia nu are dovezi clare care sa lege jocul de aceste sinucideri.

Yulia Konstantinova

sinucideri rusia

Potrivit „Novaya Gazeta”, poliţia a lansat o investigaţie. Presa pune pe seama jocului, cel puţin 130 de sinucideri în ultimele şase luni. De ce se numeşte balena albastră? Se susţine că balenele albastre ar avea un comportament suicidal, lăsându-se să eşueze pe plaje.

Philipp Budeikin

sinucideri rusia

Fenomenul nu este unul singular în Rusia. Între decembrie 2013 şi mai 2016, opt grupuri virtuale au fost create pe site-ul VKontakte, pentru a promova comportamentul suicidal în rândul tinerilor. Philipp Budeikin, un tânăr de 21 de ani, a fost pus sub acuzare pentru organizarea unor astfel de grupuri.

Pe seama jocului sinistru, care a devenit popular si în afara Rusiei, este pusă si moartea unui tânăr de 17 ani din Codlea, Braşov, găsit spânzurat într-o pădure. Poliţia nu a confirmat însă existenţa unei astfel de ipoteze, discutată de tinerii din oraş pe retelele de socializare, relatează TVR.

Potrivit unor surse ale unimedia.info, cei doi adolescenţi care s-au aruncat în gol de pe un bloc cu 18 etaje din sectorul Botanica al mun. Chişinău ar fi fost victime ale acestui joc.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)