Jocul perfid al comuniştilor

_DSC5940Care este totuşi motivul scindării în PCRM: vectorul extern sau disensiunile din cadrul partidului?

Săptămâna trecută, Mark Tkaciuk şi-a depus mandatul de deputat în cadrul fracţiunii PCRM. Acesta a ţinut un briefing în care a citit de pe foaie argumentul. Potrivit acestuia, Partidul Comuniştilor nu trebuie să se dezică de retorica pro-euroasiatică de care, se pare, Vladimir Voronin a dat de înţeles că s-a dezis.

Un alt argument al lui Tkaciuk este că PCRM nu trebuie să lucreze de mână cu oligarhii. Cel puţin Voronin a afirmat că nu este împotriva semnării Acordului de Asociere, doar că acesta ar renegocia textul acestui acord. Sâmbăta trecută, a avut loc adunarea plenară a PCRM în timpul căreia Tkaciuk, Iurie Muntean şi Grigori Petrenco au fost excluşi din Comitetul Central al PCRM.

Democratici, comuniştii?

Aceştia au fost excluşi într-un mod nedemocratic. Lui Tkaciuk, „eminenţa cenuşie” a PCRM, i s-a refuzat dreptul la replica de apărare, fapt care l-a indignat în mod special pe Iurie Muntean. O altă neregulă ar fi că doar în cadrul unui congres se poate decide excluderea unui membru PCRM din Comitetul Central. Despre democraţia din interiorul PRCM, JURNAL a discutat cu Mark Tkaciuk, care a fost foarte rezervat în declaraţii, nevrând probabil să-i atace pe colegi.

„Pot să spun deocamdată un singur lucru, modul în care a avut acea adunare îmi aduce aminte de felul în care se ţineau sesiunile plenare de către Marian Lupu. Nu ai posibilitatea să iei cuvântul, să explici poziţia, se închid microfoanele şi se face o numărare frauduloasă a voturilor. Asemănarea e evidentă, iar cei care au votat împotriva excluderii acestor tovarăşi au rămas foarte indignaţi”.

Tkaciuk consideră că nu ar fi o decizie corectă ca cei doi să iasă din fracţiune, „mai ales că următorii pe lista PCRM reprezintă deja Partidul Democrat. De aceea nu cred că poziţiile PCRM în parlament ar trebui să slăbească. Pot să spun că tovarăşii excluşi din Comitetul Central, din Politispolkom, vor lupta pentru consolidarea Partidului Comuniştilor înainte de alegeri, inclusiv această luptă se va da şi sub lozinca „Moldova, fără oligarhi!”. Nu este o chestiune de gusturi, de pasiuni, e o problemă ce ţine de o alegere istorică. Nu am de gând să plec din partid”.

Comuniştii tac mâlc

JURNAL a încercat să afle opinia membrilor PCRM, deputaţi în Parlamentul RM, cu privire la ultimele evenimente din cadrul formaţiunii. Cei câţiva deputaţi ai PCRM pe care i-am contactat au fost foarte discreţi nemanifestând dorinţă de a răspunde. Ei ne-au sugerat să-i întrebăm pe Petrenco şi Muntean personal dacă vor rămâne în fracţiunea PCRM din parlament sau o vor abandona. Deputatul Vlad Vitiuc a răspuns anevoie: „Dacă cineva se bucură că în partid au loc nişte evenimente obscure care vor conduce spre un blocaj, greşeşte.

Întrebat dacă aceşti doi, Petrenco şi Muntean, vor avea destule puteri pentru a păşi peste orgoliul lezat, Vitiuc ne-a spus ei sunt comunişti şi că nu au nimic de depăşit. „Cei doi nu au vorbit despre o plecare, îi cunosc ca pe nişte luptători în rândul partidului, ca pe nişte băieţi care vor lucra pentru victoria partidului”.

Irina Vlah ne-a spus din start că nu vorbeşte pe această temă. Cu toate insistenţele, JURNAL nu a reuşit să obţină opiniile lui Muntean şi Petrenco.

Mişin: „E vorba de vectorul partidului”

Vadim Mişin, unul dintre transfugii din PCRM, consideră că de fapt adevăratul motiv al disensiunilor din rândul partidului nu este vectorul de dezvoltare al RM, ci lupta dintre generaţii. „Cred că vectorul de dezvoltare al RM e o cauză externă a acestei crize, e ceea ce ei încearcă să arate societăţii. Iar conflictul este mult mai profund, e un conflict de ordin personal care constă în faptul că aceste două tabere concep în mod diferit dezvoltarea partidului şi direcţia în care trebuie să meargă acesta. Nu este vorba de vectorul statului, ci de vectorul partidului. Echipa tânără vrea să creeze un partid modern de stânga, încât partidul să aibă o activitate mai eficientă din punct de vedere extern: manifestaţii, acţiuni PR, fără a se gândi prea mult la organizarea internă a partidului”.

Mişin consideră că cei doi, Petrenco şi Muntean, vor pleca din fracţiunea PCRM.

„Cred că în PCRM se produce un fel de stratificare a partidului când de la conducerea lui este exclusă aripa tânără. Toată puterea continuă să fie concentrată în mâinile unui om, iar oamenii care îl înconjoară nu au nici o putere de decizie. Cei care au o opinie pe care şi-o exprimă sunt îndepărtaţi pe poziţii mai din spate. Îmi este foarte greu să spun ce se va întâmpla mai departe, nu sunt prezicător. Să rămâi în Partidul Comuniştilor şi să încerci să ai o poziţie în interiorul partidului este absurd şi inutil. Aceşti oameni vor fi nimiciţi ca membri de partid”.

Boţan: „Voronin lasă portiţe deschise”

Analistul politic Igor Boţan este de părere că originea conflictului se află în vectorul de dezvoltare al RM. „Din punctul meu de vedere, Tkaciuk este liderul aripii intransigente din PCRM, o aripă care nu vrea semnarea Acordului de Asociere. Aripa flexibilă este condusă de Voronin. Acesta se gândeşte la ce ar servi o eventuală victorie a PCRM fără a putea rezolva problemele statului. Nu ai ce să faci cu un vector pro-asiatic când între RM şi Uniunea Vamală se află Ucraina, care este inamic al Rusiei. Totuşi Voronin are nevoie de un câmp de manevră. Deşi sunt convins că Voronin este pentru Uniunea Vamală, el îşi lasă nişte portiţe deschise”.

 

The following two tabs change content below.