Jocul Moscovei în Transnistria

O paradă militară la TiraspolKremlinul a declanşat o campanile mediatică potrivit căreia R. Moldova şi Ucraina ar vrea să atragă Transnistria într-un război

De la începutul acestei luni, Tiraspolul a emis mai multe semnale îngrijorătoare, prin care lasă să se înţeleagă că ar putea fi atras într-un război cu Ucraina. Ideile au fost preluate şi de unii reprezentanţi, susţinători ai politici ruseşti de la Chişinău, care au organizat ieri tocmai două conferinţe de presă la care au dezvoltat această temă. Mai mulţi experţi politici consideră că e vorba de o campanie de dezinformare pusă la cale de Moscova care îşi doreşte o destabilizare a situaţiei în această zonă pentru a distrage atenţia ucrainenilor de la ceea ce se întâmplă în regiunile Doneţk şi Lugansk. Nu e exclus că pe această cale Moscova încearcă să destabilizeze înainte de alegeri şi situaţia din R. Moldova.

La 5 august, KGB-ul din stânga Nistrului a lansat un comunicat, potrivit căruia ar deţine informaţii operative că un grup de cetăţeni de origine ucraineană ar pune la cale o provocare armată la hotarul moldo-ucrainean controlat de Tiraspol. Aceştia, deghizaţi în uniforme militare transnistrene, ar planifica un atac asupra reprezentanţilor posturilor de frontieră ale Ucrainei. „Acest fapt ar putea duce la începerea unui conflict armat între Transnistria şi Ucraina”, se spune în comunicat. În dimineaţa zilei de ieri, agenţia oficială de la Tiraspol, tiras.ru, a lansat o altă informaţie, potrivit căreia, în noaptea de 6 spre 7 august, în unităţile armate ale aşa-numitului minister al apărării de la Tiraspol a fost anunţată stare de alertă. În discuţiile semioficiale cu conducătorii subdiviziunilor, s-a auzit data de 26 august, ca zi în care ar putea începe ostilităţile, se spune în comunicatul agenţiei.

Informaţia privind un eventual război la hotarul moldo-ucrainean pe segmental transnistrean, a fost preluată şi de unii reprezentanţii ai coloanei a cincea a Moscovei la Chişinău. Fostul ministru al SIS, Anatol Plugaru, împreună cu alţi colegi de-ai săi, au apărut ieri într-o conferinţă de presă în care au prezentat subiectul. Potrivit lor, autorităţile din Ucraina, de comun acord cu autorităţile de la Chişinău, având susţinerea SUA, ar dori să atragă Transnistria în război. Plugaru s-a arătat îngrijorat că autorităţile ucrainene sapă tranşee de-a lungul hotarului cu zona transnistreană şi cere socoteală Guvernului: „De ce au loc aceste pregătiri de război?” .

Pirojkov: „Este o dezinformare”

Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Serghei Pirojkov, a declarat că informaţia în cauză reprezintă o dezinformare, utilizată în războiul informaţional de cei care doresc destabilizarea situaţiei la hotarul cu Ucraina. „Afirmaţiile în cauză sunt nefondate şi sunt făcute cu scopul de a semăna panică în rândul populaţiei. Ucraina continuă să-şi exercite obligaţiile de ţară garant în formatul de negocieri 5+2. Declaraţiile nefondate ale autorităţilor de la Tiraspol duc la răcirea relaţiilor noastre. De altfel, nu e prima declaraţie de acest gen, să ne amintim declaraţia prin care autorităţile de la Tiraspol au anunţat că susţin anexarea Crimeii”, a spus oficialul. Cât despre săparea tranşeelor de-a lungul frontierei cu zona transnistreană, oficialul a declarat că acest lucru se face pe teritoriul ucrainean, autorităţile de la Chişinău fiind informate despre aceasta. „Au loc săpături nu împotriva cuiva, a ţării vecine, ci pentru a evita posibilele provocări şi pentru a arăta că Ucraina îşi păzeşte hotarele”, a mai spus Pirojkov.

unitate militara tiraspol.foto Jurnal de ChisinauSe vrea un al doilea front?

Comentatorul politic Anatol Ţăranu este de părere că, pe moment, Rusia se confruntă cu probleme grave de menţinere în stare funcţională a enclavelor secesioniste din Doneţk şi Lugansk. Moscova are nevoie de a distrage atenţia ucrainenilor de la aceste puncte. „Nu e exclus că pregăteşte deschiderea unui al doilea front pe dimensiunea transnistreană. Din acest punct de vedere, ei încearcă să creeze la hotar cu Ucraina o nouă zonă de tensiuni. Această strategie nu a fost gândită la Tiraspol, ci la Moscova. Situaţia Transnistriei este destul de complicată. Iar faptul că Moscova o bagă într-o asemenea criză vorbeşte încă o dată despre faptul că Rusia este mai puţin preocupată de Transnistria pe care e gata s-o sacrifice pentru propriile interese. Dacă se realizează acest scenariu, Transnistria, care acum nu are legături directe cu Rusia, va fi pusă la punct destul de repede de către armata ucraineană. Este evident că Moldova în această confruntare va fi de partea Ucrainei”, consideră Ţăranu.

Acesta mai precizează că informaţia precum că Ucraina şi-ar dori acum un război la hotarul moldo-ucrainean este aberantă. „Ucraina e interesată să securizeze hotarul cu Transnistria, atât, nu să atace”, a mai spus Anatol Ţăranu.

Destabilizarea situaţiei înainte de alegeri

Directorul Institutului European de Studii Politice, Viorel Cibotaru, de asemenea, este de asemenea de părerea că Moscova a dat start unei campanii informaţionale de intoxicare a opiniei publice. „R. Moldova nu a întreprins nicio acţiune care ar putea fi calificată ca pregătire pentru un conflict armat sau o intervenţie militară în raioanele de est. Nici Ucraina nu are astfel de planuri, ţinând cont de problemele cu care se confruntă în prezent la hotarele sale cu Rusia. Aceste informaţii au scopul de a dezinforma şi de a destabiliza situaţia social-politică din RM înainte de alegeri”, consideră Cibotaru. Acesta mai precizează că cele două conferinţe de presă organizate ieri de Renato Usatâi şi Anatol Plugaru, care au acuzat politicienii de la Chişinău că ar împinge cu sprijinul „imperialiştilor americani” Transnistria spre un război cu Ucraina, reprezintă o campanie menită să inducă stări de panică în societate şi să genereze instabilitate politică.

„Putin nu uită de Novorossia”

La rândul său, întrebat de JURNAL, generalul Ion Costaş opinează că, prin intermediul Transnistriei, Moscova ar putea încerca să deschidă un al doilea front, pentru a-şi duce la realizare planurile de creare a Novorossiei. „Este evident că Ucraina, ca şi R. Moldova, nu doreşte acum război. Rusia are însă tehnică, forţe militare, agentură în Transnistria. Prin această campanie mediatică prin care dezinformează opinia publică, doreşte să destabilizeze situaţia, să creeze haos. Putin nu uită de planul său de reunire a Crimeii, Donbasului, Hersonului, Nikolaevului, Odesei, Transnistriei şi Bugeacului într-un singur teritoriu. Să sperăm că structurile internaţionale vor reuşi să oprească la timp această nebunie”, a spus Costaş.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu