Jocul dublu al Ucrainei

rada supremaRepublica Moldova va deveni mai vulnerabilă în faţa Rusiei dacă Ucraina nu va semna Acordul de Asociere la Uniunea Europeană

Şansele Ucrainei de a semna Acordul de Asociere la Uniunea Europeană la Vilnius sunt minime, consideră experţii. Presupunerea a apărut după ce preşedintele Radei Superioare a Ucrainei nu a reuşit să decidă eliberarea Iuliei Timoşenko. Experţii consideră că, dacă Ucraina nu va semna Acordul de Asociere, Republica Moldova se va confrunta cu presiuni mai grave din partea Rusiei. Pentru Republica Moldova va fi mai dificil să implementeze Acordul de Asociere pe care urmează să-l semneze la anul.

Pe 13 noiembrie curent, Rada Supremă n-a adoptat o lege care ar permite fostului premier să fie tratată în străinătate, eliberarea Iuliei Timoşenko fiind o condiţie pentru semnarea Acordului de Asociere la Summit-ul PE de la Vilnius. Totodată, menţionăm că preşedintele Ucrainei Victor Ianukovici l-a vizitat pe ascuns săptămâna trecută pe preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin. Ianukovici este acuzat de opoziţie că face un joc dublu.

Oferta generoasă a Moscovei

Despre eventualitatea nesemnării de către Ucraina a Acordului de Asociere, dar şi efectele asupra Republicii Moldova, JURNAL a vorbit cu Leonid Litra, cercetător superior la Institutul de Politică Mondială de la Kiev şi cu Denis Cenuşă, expert afiliat la Centrul Analitic Independent „Expert Grup”.

Primul a scris recent pe o reţea de socializare că a aflat din surse demne de încredere că Ucraina nu va semna Acordul de Asociere. Răspunzând JURNALULUI, Litra a declarat că a ajuns la această supoziţie în urma discuţiilor cu oameni care au acces la factori de decizie în Ucraina. Litra a mai spus că, dacă Moscova ar fi venit înainte cu o ofertă generoasă ca Ucraina să se alăture Uniunii Vamale, Putin i-ar fi făcut acum această ofertă Kievul să nu semneze Acordul de Asociere.

„Rusia a propus Ucrainei gaz mai ieftin şi acces la credite de care Ucraina are nevoie. Acum câteva luni, aceasta era oferta Rusiei ca Ucraina să se alăture Uniunii Vamale. Acum aceasta este oferta Rusiei nu pentru ca Ucraina să se alăture Uniunii Vamale, dar pentru ca să nu semneze asocierea cu UE”, afirmă Litra.

Republica Moldova, mai vulnerabilă

Leonid Litra consideră că, în cazul în care, Ucraina nu va semna Acordul de Asociere, acest fapt va avea efecte negative asupra procesului de rezolvare a diferendului transnistrean. Se crede că în cazul în care Ucraina va semna Acordul de Asociere, iar Republica Moldova îl va parafa acum şi îl va semna la anul, va fi creat un spaţiu normativ economic european, care va înconjura regiunea transnistreană şi o va impune în condiţiile create să se conformeze situaţiei din jurul ei, să participe şi la Zona de Liber Schimb şi la celelalte beneficii care le aduce Acordul de Asociere. „Prin intermediul Ucrainei, Republica Moldova era apărată, geografic vorbind, de Rusia”.

Denis Cenuşă consideră că, în urma unui eventual eșec al semnării Acordului de către Ucraina sau de către UE, ca urmare a neîndeplinirii de către Kiev a angajamentelor față de Bruxelles, Chișinăul ar putea înfrunta probleme mai serioase legate de „instrumentalizarea” conflictului transnistrean, dar şi probleme ce ţin aprovizionare cu gaze naturale și de nota de plată pentru acestea, care va fi cerută de la autoritățile moldovenești.

PE se va reorganiza

Leonid Litra consideră că, în cazul nesemnării de către Ucraina a Acordului, acest fapt va avea şi efecte negative asupra Parteneriatului Estic, acesta putând lua o altă formă, în care ţările care cochetează cu Rusia să fie excluse. De aceeaşi opinie este şi Denis Cenuşă. Expertul consideră că Parteneriatul Estic se va reorganiza doar în cazul în care Ucraina va renunţa definitiv la acord şi se va pronunţa oficial pentru aderarea la Uniunea Vamală.

„Doar în această situație vom putea discuta despre o schimbare globală a realității în cadrul Parteneriatului Estic și o viitoare necesară re-dimensionare, reformatare a acestuia (având în vederea că la Armenia s-ar putea alătura și Ucraina)”.

Presiuni în etapa electorală

Denis Cenuşă consideră că nesemnarea Acordului de Asociere de către Ucraina la Vilnius va avea cu siguranță un impact în perioada preelectorală din 2014. Rusia va face presiuni asupra autorităților de la Chișinău. „Logica acțiunilor Moscovei va fi identică cu cea observată în prezent în relația cu Ucraina, scopul urmărit fiind abandonarea de către R. Moldova a Acordului de Asociere în favoare Uniunii Vamale. Trebuie să avem în vedere că, în 2014, vom fi la o etapă avansată a construcției Uniunii Economice Euro-Asiatice”, zice Cenuşă.

Alegerile, mai importante decât Timoşenko

După ce Armenia a decis să se alăture Rusiei, există temerea că acest scenariu se poate repeta și în alte capitale ale țărilor Parteneriatului Estic. Din acest punct de vedere, Ianukovici, consideră Cenuşă, ar vrea să dea de înțeles că și UE trebuie să decidă ce este mai important pentru sine – eliberarea lui Timoșenko sau semnarea Acordului de Asociere.

„Trebuie să înțelegem că Ianukovici nu este interesat de eliberarea unuia dintre liderii cei mai puternici ai opoziției. E o chestiune politică ce va putea fi soluționată în urma alegerilor prezidențiale din 2015, dacă liderul unic din partea opoziției politice (Vitali Kliciko) va fi lăsat să candideze și va câștiga în eventualitate”.

Leonid Litra consideră şi el că Timoşenko este problema nr.1 de pe agenda UE a Ucrainei. „Ianukovici nu este gata să o elibereze chiar şi pentru tratament, s-o elibereze provizoriu, nu este vorba de o amnistiere. Acest fapt arată că pentru Ianukovici alegerile din 2015 sunt mult mai importante decât Asocierea cu UE sau aderarea la Uniunea Vamală”.

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)