„Joc în Franţa şi visez să fiu convocat la naţionala Moldovei“

TALENT // De la opt ani s-a stabilit cu traiul în Franţa, dar ar refuza să joace pentru „cocoşi“ în dauna tricolorilor

Tânărul Daniel Rusu, în vârstă de 16 ani, este originar din Chişinău. La vârsta de opt ani s-a stabilit cu traiul în Franţa şi tot atunci s-a apucat să joace fotbal. La început acesta a jucat la clubului „F.A.I.G” (Football Association Illkirch-Graffenstaden), fiind antrenat de tatăl său, care a fost fotbalist, iar la 13 ani a semnat un contract cu echipa din liga a patra din Franţa, „SC Schiltigheim“. Tânărul fotbalist evoluează pe postul de fundaş central la echipa Under 16, iar într-o zi visează să prindă un contract la o echipă din liga a doua sau prima ligă din Franţa. Până a ajunge la seniorii lui „SC Schiltigheim“, Daniel şi-ar dori să fie convocat la naţionala U-16 sau U-17 a Moldovei, deoarece spune că e patriot şi nu ar accepta să joace pentru Franţa.

– Cum ai reuşit să semnezi cu francezii şi să obţii un contract?

– Jucam de ceva timp la clubul de amatori „F.A.I.G”, iar într-o zi, mai exact la vârsta de 13 ani, am primit o scrisoare în care mi s-a propus să vin în probe la echipa de juniori a clubului din liga a patra, „SC Schiltigheim“. După o săptămână de probe mi s-a propus să semnez un contract.

– Ce rezultate notabile ai obţinut cu echipa ta?

– Sunt încă mic şi mă strădui să cresc ca valoare. Totuşi, însuşi faptul că fac parte dintr-o echipă din Franţa, fie ea şi din liga a patra, este un succes pentru mine. Mai mult, suntem deţinătorii Cupei regionale, liga a doua de tineret din Franţa.

– Ai jucat la vreo echipă în Moldova?
Nu, în Moldova nu am jucat la nicio echipă. Pentru prima dată am păşit pe teren la opt ani, atunci când împreună cu familia ne-am mutat cu traiul în Franţa.

– La echipa naţională de juniori ai fost convocat?
– Deocamdată nu am fost convocat, dar sper că într-o zi voi fi printre tricolorii de vârsta mea. Până atunci, prefer să joc cât de bine pot pentru echipa mea şi poate voi avea surpriza să intru în vizorul antrenorului echipei Under -16 a Moldovei.

– La echipa ta de club eşti remunerat cumva?

– Este prea devreme să fiu salariat şi nici nu-mi fac probleme în această privinţă. Ni se mai dă şi nouă câte o primă, care mă satisface.

– Joci titular la echipa U-16 a clubului?

– Eu evoluez pe postul de fundaş central şi de obicei sunt titular. Concurenţa este mare la categoria mea de vârstă, dar pentru că am o atitudine serioasă am reuşit să mă impun.

– Când începe sezonul la voi?

– Sezonul începe în septembrie şi durează până în luna mai. Pe parcursul acestei perioade avem meciuri aproape în fiecare sâmbătă. Iarna, participăm la turnee în sală.

– Noi nu am auzit de acest club…

– Este un club fondat încă în 1914. Despre performanţe pot să vă spun că seniorii noştri au ajuns în 2002 până în semifinala Cupei Franţei. Acel an a fost cel mai de succes din istoria echipei, mai ales că au promovat în Liga a treia din Franţa. De asemenea, în anul 2004 jucătorii născuţi în ’90 – ’91 au ajuns până în sferturile de finală, dar au fost eliminaţi.

– Ce jucători cunoscuţi au evoluat sau joacă la „SC Schiltigheim“?
– O figură importantă a clubului a fost Martin Djetou, un fost internaţional francez. Acesta a jucat la AS Monaco, cu care a câştigat campionatul Franţei în 1997 şi 2000.

– Ce obiective îşi propune echipa pentru acest sezon?

Avem drept obiectiv să ajungem pe primul loc în campionat şi să menţinem în vitrina clubului Cupa regională.

– Cât de greu ţi-a fost să te acomodezi cu viaţa din Franţa şi cu limba franceza?

– Faptul că am venit aici la vârstă fragedă a contat foarte mult. Familia îmi este alături şi m-a susţinut în toate, iar cu limba franceză nu am avut dificultăţi. După şase luni vorbeam fluent franceza şi din acest motiv m-am integrat repede în societate.

– Care e atitudinea francezilor faţă de imigranţi, în special cei din Moldova?

– Atitudinea lor diferă în funcţie de conduita imigranţilor. În cazul familiei nostre, nu au fost probleme. Suntem respectaţi de localnici.

– Pe cine ai drept idol?

Chiar dacă eu evoluez pe post de fundaş îmi place mult Lionel Messi. Este un jucător complet şi cred că fiecare dintre tineri ar vrea să ajungă la nivelul său.

– Ce pasiuni mai ai în afară de fotbal?

– Pe lângă fotbal mai sunt pasionat şi de handbal. Dacă nu alegeam fotbalul, cred că aş fi făcut handbal.

– Ce mesaj le transmiţi antrenorilor de la echipele de juniori ale Republicii Moldova?

– Vreau să le transmit pe acestă cale că o să muncesc mult pentru a obţine şansa să joc şi eu pentru naţionala Moldovei. Totodată, le doresc succes jucătorilor de la naţionala de seniori în meciurile cu Olanda şi San Marino, iar celor de la U-21 – să bată Rusia.

– Dacă vei ajunge mare fotbalist şi ţi se va propune să joci pentru naţionala Franţei…

– Eu îmi doresc să joc pentru Republica Moldova. În pofida faptului că sunt stabilit cu traiul în Franţa, rămân un mare patriot şi aş alege fără să mă gândesc naţionala Moldovei.

Interviu realizat de Lilina Lupu