Joaca „de-a străzile”


Dacă n-ar fi căzut de pe scară soţia consilierului municipal Victor Odobescu, strada Cuza-Vodă ar fi fost redenumită Aleksei  Belski

După ce timp de patru luni au tot bătut pasul pe loc, luni, Consiliul Municipal Chişinău (CMC) a reuşit să se întrunească. Activitatea acestuia însă a început cu stângul pentru consilierii comunişti după ce soţia unuia dintre ei a călcat strâmb şi a căzut de pe scară. Întâmplarea a răsturnat planurile comuniştilor.

Luni, la ora 14.00, s-au întrunit 23 din cei 24 de consilieri comunişti în sala de şedinţe de la primărie. Undeva, într-un birou din preajmă, aşteptau cei doi consilieri socialişti, Piotr Donţov şi Elena Danu. Potrivit unor surse din cadrul CMC, cei doi socialişti au promis că li se alătură comuniştilor doar în cazul în care vor fi prezenţi toţi colegii acestora la şedinţă. Dar cum a lipsit un consilier comunist, chiar dacă s-ar fi alăturat şi socialiştii, aceştia n-ar fi întrunit cvorumul necesar. Printre alte decizii, comuniştii preconizau să adopte controversatul proiect de decizie cu privire la schimbarea denumirii străzii Alexandru Ioan Cuza şi să voteze Apelul CMC către Parlament în care să solicite aderarea la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.

Consilierii comunişti au aşteptat mai bine de două ore, timp în care ceilalţi consilieri, membri ai partidelor AIE, se plimbau pe coridoare ocolind sala de şedinţe. Planurile comuniştilor au fost date peste cap de consilierul Victor Odobescu, soţia căruia a suferit un mic accident la acea oră. „A căzut de pe scară şi, împreună, am mers la urgenţă, din care cauză n-am putut să mă prezint la şedinţă”, a declarat ulterior acesta pentru JURNAL.

Datoria lui Dodon

O şedinţă a CMC a avut loc, totuşi, luni seară, dar cu participarea consilierilor din AIE şi a celor doi socialişti, număr necesar pentru a întruni majoritatea şi a face valabilă şedinţa. Sunt vehiculate mai multe informaţii referitor la negocierile dintre consilierii AIE şi socialişti. Potrivit comuniştilor, aceştia ar fi fost plătiţi ca să li se alăture consilierilor PL, PLDM, PD la şedinţa de luni seară. Consilierul independent, Teo Cârnaţ, este de părere însă că Igor Dodon are obligaţii faţă de Moscova încă din campania electorală şi după ce Liga Tineretului Rus a cerut recent redenumirea străzii Alexandru Ioan Cuza, socialiştii au condiţionat participarea lor la şedinţă împreună cu aleşii locali ai AIE cu adoptarea acestei decizii, pentru a avea ce raporta ulterior Moscovei, crede Cârnaţ.

Le-am dat voie se joace oleacă de-a străzile şi atât

La şedinţa de luni seară, timp de zece minute, au fost votate la pachet toate cele 150 de proiecte de pe ordinea de zi și încă 20 de pe ordinea suplimentară, inclusiv proiectul ce ține de redenumirea străzii Cuza-Vodă. Primarul Dorin Chirtoacă a explicat ulterior că votarea deciziei privind redenumirea străzii în varianta propusă de socialişti se impunea pentru a zădărnici proiectul comuniştilor la acest capitol. „Am luat anumite măsuri de asigurare ca str. Cuza- Vodă să rămână Cuza-Vodă. Decizia nu poate produce efecte juridice, deoarece avem deja o stradă Belski în sectorul Râşcani al capitalei şi nu poate fi încă una.

Dacă n-am fi votat noi acest proiect de decizie, ar fi fost votat ulterior de PCRM şi socialişti şi nu ştiu dacă am mai fi putut remedia situaţia. A doua oară, însă, o asemenea decizie nu poate fi votată. Cu alte cuvinte, le-am dat voie să se joace oleacă de-a străzile şi atât”, a spus Chirtoacă. Vorbele sale sunt confirmate de consilierul comunist Serghei Zavorotco, ce a reiterat în cadrul unei conferinţe de presă că proiectul comuniştilor privind redenumirea străzilor prevedea anularea deciziei din 2006, prin care o stradelă de la Râşcani a ajuns să poarte numele ofiţerului sovietic. „Socialiştii au luat proiectul nostru, au introdus modificări şi l-au adus la condiţia în care poate fi anulat. Dacă am fi fost prezenţi noi, n-am fi votat acest proiect. Totuşi, ei n-au fost păcăliţi, au ştiut ce votează, dar au fost plătiţi pentru aceasta”, a mai spus consilierul.

Socialiştii supăraţi pe Chirtoacă

Igor Dodon i-a dat replica lui Chirtoacă pe blogul său, calificându-i gestul drept „o şarlatanie josnică”. „Faptul că liberalii-unionişti sunt nişte trişori şi şarlatani juridici ordinari era cunoscut încă de acum doi-trei ani, de când aplicau politica ‘asului din mânecă’. Ieşirea însă de ieri a lui Chirtoacă a întrecut toate obrăzniciile lui de până acum”, scrie Dodon. Potrivit lui, odată votată decizia, strada Cuza-Vodă urmează să fie redenumită în strada Aleksei Belski. „Partidul Socialiştilor se va asigura ca legea să fie respectată şi pusă în aplicare”, menţionează socialistul.

Deşi şedinţa de luni seară a fost una deliberativă, consilierii comunişti anunţă că se vor adresa în instanţa de judecată şi vor cere anularea acesteia, deoarece şedinţa ar fi avut loc în condiţii lipsite de transparenţă.

Svetlana COROBCEANU

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu