„Jizdan, asta ţi-e reforma justiţiei?!”

26.09.2017, Curtea de Apel Chişinău. Instanţa a pronunţat decizia în lipsa învinuitului Alexei Alexeev, după care acesta a fost adus în sală. Foto: Nadejda Roşcovanu

„Poliţistul cela cum se uită în oglindă?!… Ca pe niște viței i-au dus șefii de coarne!”

Alexei Alexeev, bărbatul care transporta tehnica de sonorizare la protestul antiguvernamental din 17 septembrie şi care a fost reţinut ilegal, susţine apărarea, pe motiv că ar fi intrat cu mașina în cordonul de polițiști şi i-ar fi rănit pe trei oameni ai legii, a fost plasat în arest la domiciliu. Magistraţii Curţii de Apel Chişinău au pronunţat această decizie în lipsa învinuitului, care a fost scos din sală în cătuşe de către poliţiştii care îl supravegheau.

26 septembrie 2017, ora 12.30. În faţa clădirii noi a Curţii de Apel Chişinău, ridicată din banii oferiţi de donatorii internaţionali pentru reforma justiţiei, se perindă avocaţi cu pelerine negre până la glezne, însoţiţi de persoane pe care îi reprezintă probabil în această instanţă. Poliţişti în uniforme şi în civil, pe care îi identific după port şi conduită, îi urmăresc discret pe cei câţiva protestatari de frunte ai manifestaţiilor antiguvernamentale.

Câteva zeci de oameni protestează pentru eliberarea lui Alexei Alexeev, în pragul Curţii de Apel Chişinău. Foto: Nadejda Roşcovanu

„Poliţia e laşă în R. Moldova! Jos justiţia coruptă!”

Avocatul Iulian Rusanovschi, ce discută în faţa sediului acestei instanţe de judecată cu două femei, este și el urmărit de câţiva oameni ai legii îmbrăcaţi în uniforme, care îl filmează cu telefoanele, acesta însă nu-i observă. Scot aparatul foto din geantă ca să-i surprind și eu pe ei, dar poliţiştii în negru îmi observă mişcarea şi o fac brusc pe mortul în păpuşoi, retrăgându-se mai departe. Aproape de ora 13.00, câteva zeci de persoane adunate în grup încep să scandeze în pragul Curţii de Apel.

„Arestaţi tâlharii, nu protestatarii! Cavcaliuc, Pânzari, Jizdan sunt în slujba lui Plahan! Jos justiţia coruptă! Cavcaliuc, unde-i miliardul?! Poliţia e laşă în Moldova!”, strigă când pe rând, când împreună, cei aproximativ 30 de protestatari, filmaţi dintr-o parte de poliţiştii reveniţi la datorie. Manifestanţilor li se alătură Maia Sandu, lidera PAS, şi Andrei Năstase, preşedintele Platformei DA. „Libertate lui Alexei Alexeev! Alexei, eliberat, Plahotniuc, arestat! Jos dictatura! Jos judecătorii corupţi! Hoţii miliardului stau la libertate, dar voi puneţi la puşcărie un om nevinovat! Jizdan, asta ţi-e reforma justiţiei?! Ruşine!”, strigă mulţimea susţinută de cei doi lideri de partide. Protestatarii rămân cu fluierele şi vuvuzelele în afara „instituţiei de drept”, în timp ce Sandu şi Năstase pornesc în urma lui Rusanovschi, avocatul învinuitului, pentru care mulţimea cere eliberarea.

Curtea de Apel Chişinău. Foto: Nadejda Roşcovanu

„Aici sunt banii europenilor?”

În coridor, chiar pe un stâlp atârnă un ecran mare, pe care sunt anunţate şedinţele la zi ce urmează să fie examinate de magistrații Curţii de Apel, ora şi numărul biroului. Curios, dar mai devreme am văzut afişate şedinţele pentru ziua întreagă, acuma însă monitorul s-a poticnit la pagina cu şedinţele de la ora 11. Oricum, cei doi şi alaiul lor găsesc cu uşurinţă biroul, în urma avocatului. Coridorul este plin de poliţişti, întâmplător, în cabinetul vecin de cel unde urmează să aibă loc şedinţa în cauza lui Alexeev, înţeleg că s-ar afla deţinutul Veaceslav Platon, încuiat şi protejat pe dinăuntru de mascaţi, pe care îi zăresc când avocatul acestuia iese afară.

Un poliţist îmi interzice să filmez pe coridor, „nu se poate” îmi spune, de ce însă nu se poate nu ştie să-mi explice. Nu mă miră răspunsul, sunt permanent martoră la cum polițiștii decid, din propriile considerente, ce am voie să pozez sau să filmez și ce nu, uneori mai se și contrazic între ei. O femeie în uniformă îi anunţă pe Sandu şi Năstase că şedinţa în cazul lui Alexeev are loc cu uşile închise. Asta înseamnă că nimeni nu are acces în sala de judecată, în afară de avocat, judecători şi învinuit. Năstase intră înainte de începerea şedinţei, îl bate cu palma peste umăr pe Alexei în semn de susținere şi iese.

Chipul acestuia exprimă neîncredere, arată foarte derutat, reușesc să-i fac o fotografie prin crăpătura ușii. În coridor, Năstase și Sandu încep să scrie o cerere către instanță în care solicită eliberarea lui Alexeev pe garanția lor. În așteptare, persoanele aflate aici ca să-l susțină pe învinuit se tot revoltă din cauza motivelor reținerii invocate de oamenii legii. Privind în jurul lor pereții luminoşi ai clădirii noi, mobila confortabilă, fiecare are câte ceva de comentat: „Condiții europene, justiția însă șchiopătează!”, „Doar în pereții aceștia se vede reforma lor”, „Aici sunt banii europenilor?”. Li se alătură mai multe voci, persoane ce așteaptă examinarea altor cauze.

26.09.2017, Curtea de Apel Chişinău. Alexei Alexeev, reţinut pe motiv că ar fi intrat în cordonul de poliţişti şi ar fi rănit trei oameni ai legii în ziua de 17 septembrie, la protestele antiguvernamentale de la Chişinău, aşteaptă disperat să înceapă şedinţa de judecată (şedinţă cu uşile închise). Foto (prin crăpătura uşii): Nadejda Roşcovanu

De ce oamenii nu au încredere în stat?

„Este inimaginabil ce se întâmplă la noi. Cei care au furat miliarde își dezvoltă liniștiți business-ul, iar aici, un om muncitor, care nu-i bandit, nu fură, dar duce un mod de viață social util, este tratat astfel de către stat! Mă întreb, cum se uită acum în oglindă polițistul cela, când știe că omul acesta nu a încălcat nimic? Ca pe niște viței i-au dus șefii de coarne! Înțeleg că a fost ordinul șefului, dar ordinul trebuie să fie legal, nu există executarea unui ordin ilegal! Și cineva crede că cel care a fost nedreptățit astfel va mai respecta vreodată statul? Acesta-i Stat?”, își exprimă indignarea un bărbat în robă care așteaptă și el lângă aceeași ușă.

Curtea de Apel Chişinău. Foto: Nadejda Roşcovanu

Poliţiştii care urmăresc protestatarii. Foto: Nadejda Roşcovanu

Fiecare protestatar mai înflăcărat este filmat la toate manifestaţiile de oamenii în uniformă. În imagine poliţistul care i-a tot filmat pe Rusanovschi şi protestatarii veniţi să ceară eliberarea lui Alexei Alexeev. Foto: Nadejda Roşcovanu

Cineva anunță că urmează pronunțarea deciziei magistraților, acum cu „ușile deschise” pentru toţi. Susținătorii lui Alexeev intră în sala de ședințe. Nu apuc să deslușesc ce se întâmplă că polițiștii îl încătușează pe Alexeev și îl scot din sală. Andrei Năstase li se adresează: „Arestați-mă pe mine, eu am încălcat, nu Alexei!”. „Nu avea dreptul să vă răspundă”, îi spune polițistul. Cu doar câteva minute în urmă, în timp ce instanța se afla în deliberări, am fost martoră cum un deținut care era în aceeaşi bancă cu Alexeev îi gesticula iubitei sale, ce se afla în sală, fel de fel de inimioare, pupici și îi tot șoptea ceva la distanța de câțiva metri. Îl întreb pe polițist dacă nu cumva și acest limbaj este o încălcare şi de ce nu l-a scos şi pe el? „Nu am observat”, îmi răspunde ferm el.

Judecătorii revin în sala de ședințe pentru pronunțarea deciziei. De la ușă, nu prea aud ceea ce citesc, înțeleg doar că Alexei Alexeev este plasat în continuare în arest la domiciliu. Învinuitul însă lipsește din sală, ca să audă pronunţarea. „Pentru cine aţi pronunțat decizia, dacă Alexeev lipseşte?”, se revoltă Năstase către judecător, acesta însă îl avertizează pe nemulţumit să nu strige și să părăsească biroul. Năstase este invitat de poliţişti să plece, în timp ce Alexei Alexeev este adus în banca acuzaţilor de escortă.

Mi se termină bateria aparatului ca să-i surprind emoţiile lui Alexei Alexeev, întâmpinat afară cu mare veselie de cei deja peste o sută de oameni. Timid, refuză să vorbească la microfon şi nici declaraţii pentru presă nu are puteri să facă. Familia îl îmbrățișează, îl pupă, susţinătorii îi tot strâng mâna, iar el pare şi mai derutat, probabil nu s-a aşteptat la atâta solidaritate. „Noi nu cedăm!”, continuă să scandeze mulţimea.

Alexei Alexeev a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile în urma recursului pe care l-a înaintat avocatul său, Iulian Rusanovschi, la Curtea de Apel. Cererile de garanţie semnate de Maia Sandu şi Andrei Năstase probabil că nu au fost luate în considerare de instanţă. „Dacă judecătorul ar fi luat-o în considerare, Alexeev ar fi fost eliberat, şi nu plasat în arest la domiciliu”, spune Rusanovsci. Acesta mai afirmă că poliţistul nu avea dreptul să-l scoată din sală pe Alexeev, fără hotărârea judecătorului: „A fost un incident procedural, instanţa nu a văzut că învinuitul lipseşte”. 

“Noi nu cedăm!”, strigă susţinătorii lui Alexei Alexeev. Foto: Nadejda Roşcovanu

The following two tabs change content below.
Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Ultimele articole de Nadea Roşcovanu (vezi toate)