Jeanne d’Arc a Ucrainei

centralNadia Savcenko, femeia-pilot din Ucraina, capturată de separatiştii proruşi, a declarat la interogatoriu că a respectat jurământul de credinţă dat poporului ucrainean şi integritatea teritorială a patriei sale

Anchetatorii ruşi au declarat că Nadia Savcenko, pilotul-ofiţer al armatei ucrainene, arestată, chipurile, pe teritoriul Rusiei, dându-se drept refugiată, ar fi implicată în asasinarea celor doi jurnalişti ruşi la Lugansk. MAE al Ucrainei a emis o notă de protest, susţinând că ofiţerul capturat de separatişti a fost transportat ilegal în Rusia, iar ex-ministrul de Interne şi al Apărării al RM, Ion Costaş, apreciază curajul şi patriotismul militarului ucrainean.

Ofiţerul armatei ucrainene, capturat de separatiştii din estul Ucrainei la Lugansk şi transferat în Rusia, la Voronej, unde instanţa locală o va judeca în calitate de complice la asasinarea celor doi jurnalişti ruşi în iunie curent, a oferit o lecţie de curaj şi demnitate rar-întâlnită în zilele noastre.
Savcenko a fost vizitată de consulul ucrainean

Anchetatorii ruşi au anunţat că femeia-pilot, în vârstă de 33 de ani, ar fi fost arestată în timp ce se afla pe teritoriul rusesc, dându-se drept refugiată. Ei susţin că Savcenko ar fi implicată în moartea jurnaliştilor ruşi Igor Korneliuk şi Anton Voloşin, ucişi în iunie în timpul unui atac lângă Lugansk, scrie site-ul de ştiri „Vocea Rusiei”, informând totodată că consulul Ucrainei în Rusia a vizitat centrul de detenție din Voronej, oraş din sud-vestul Rusiei, pentru a discuta cu pilotul arestat.

„După ce a obţinut coordonatele unui grup de jurnalişti ruşi şi altor civili, lângă Lugansk, ea le-a transmis militarilor”, a anunţat într-un comunicat Comitetul rus de anchetă, referindu-se la forţele ucrainene.

Nota MAE-ului ucrainean

În legătură cu acest fapt, Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a emis o notă în care se menţionează că „răpirea în mod deschis a unor cetăţeni ai Ucrainei, pe teritoriul statului nostru, de către autorităţile ruse demonstrează că acestea încalcă nu numai toate normele posibile ale Dreptului internaţional, dar, de asemenea, normele de bază de etică şi moralitate. Astfel de acţiuni nu vor rămâne fără răspuns adecvat din partea Ucrainei şi a comunităţii internaţionale”, informează adevărul.ro.

„Cred că mă veţi împuşca…”

Ca ofiţer, Nadia Savcenko a participat la o misiune de menţinere a păcii în Irak. Este specializată ca navigator pe elicopterul Mi-2 şi aeronava de luptă Su-24. Interogarea ei a fost filmată şi postată pe internet, aparent de jurnalişti ruşi. Femeia declară că şi-a făcut datoria faţă de patrie, apărând-o de „invazia externă din partea Rusiei”. Interviul probează demnitatea ofiţerului ucrainean, servind drept o veritabilă lecţie de patriotism şi curaj civic.

„Cred că mă veţi împuşca”, le spune ea anchetatorilor absolut liniştită şi senină, iar la întrebarea lor „Cine luptă împotriva noastră?”, ea răspunde: „Întreaga Ucraină!”.

„Doamna a luptat cu elemente criminale”

Solicitat de JURNAL pentru a comenta respectivul caz, Ion Costaş, ex-ministru de Interne şi al Apărării a apreciat înalt curajul şi patriotismul doamnei-ofiţer Savcenko, „demn de toată lauda şi admiraţia”, făcând o paralelă cu situaţia anului 1992, când Republica Moldova a dus un război pentru apărarea independenţei şi integrităţii sale teritoriale.

„Doamna a luptat cu elementele criminale care i-au invadat ţara şi au provocat războiul. Ea e soldat şi a îndeplinit ordinul venit din partea statului. În 1992, în războiul cu Armata 14 a Federaţiei Ruse, noi am fost mai puţin în stare să ne apărăm, deoarece în rândurile noastre au existat foarte mulţi trădători şi laşi. Puţini au fost cei cu spirit puternic ca ofiţerul Savcenko”, a relatat generalul.

„Am apărat cum am putut onoarea poporului român din RM”

„Am apărat şi noi cum am putut atunci onoarea şi demnitatea poporului român din Republica Moldova”, îşi aminteşte cu durere în suflet generalul Costaş. „Pe lângă faptul că am fost trădaţi, pe moment, de conducere, n-am avut atunci la dispoziţie 23 de ani, pentru a ne crea o armată pe potriva celei de care dispune astăzi Ucraina. Mă refer atât la logistică, cât şi la pregătirea cadrelor militare. În plus, statul vecin are o susţinere foarte puternică din partea Occidentului – Uniunea Europeană şi Statele Unite. Noi n-am beneficiat de această susţinere atunci şi astăzi avem ce avem – o ţară peticită de tendinţe separatiste în care serviciile abilitate să apere securitatea statului funcţionează slab şi fără eficienţă. E nevoie de acelaşi spirit de demnitate şi patriotism de care a dat dovadă doamna ofiţer al armatei ucrainene.”