„Jazzul e un spațiu al libertății”

La ediția curentă a Ethno Jazz Festival vor participa peste 30 de muzicieni din 15 țări. Potrivit organizatorilor, ediția aceasta a festivalului va fi densă, variată, oferind o paletă bogată de formule și stiluri. Din partea Republicii Moldova va evolua formația The B-Groove, aceasta își va susține recitalul pe 29 septembrie. Trupa va prezenta o viziune originală a pieselor Mariei Tănase şi propriile creaţii. Menționăm că formația a fost înființată în 2011 de basistul, compozitorul și ulterior conducătorul și producătorul proiectului, Iulian Munteanu. În 2013, trupa a participat la Festivalul de muzică Eurosonic Noorderslag din Groningen, Ţările de Jos, atunci i s-a confirmat valoarea și în plan internațional.

Genurile abordate de trupă sunt ethno-jazzul, funk-fusion-ul. Tandemul muzical Ana-Maria Surguci și Iulian Munteanu fac sound-ul trupei unul deosebit. Trupa are deja un album de studio înregistrat în 2013, acum lucrează la cel de-al doilea album, cu nuanțe de ethno-jazz. Din grupul The B-Groove fac parte: Iulian Munteanu – bass, compoziție, Ana-Maria Surguci – voce, compoziție, Pavel Ceban – keyboardes, Ștefan Postoroncă – chitară, Alexandru Stici – tobe, Dumitru Neculișeanu – trompetă, Eugen Mamot – saxofon, Iacob Rotari – flaut.

Solicitat de JURNAL de Chișinău, fondatorul și directorul Ethno Jazz Festival, Anatol Ștefăneț, a declarat: „Avem și în jazzul autohton mulţi muzicieni talentaţi şi maturi, care nu se tem de experimente. Formaţia din Moldova care va evolua în acest an în cadrul festivalului, The B-Groove, m-a surprins, are curaj şi o atitudine asumată”.

Vă propunem în continuare un interviu cu basistul Iulian Munteanu, conducătorul trupei The B-Groove.

– Spune-mi te rog, Iulian Munteanu, ce rol a avut trupa „Trigon” în formarea ta muzicală?

Pentru mine, personal, „Trigon”-ul (în prima sa componență) a avut un impact considerabil. Odată cu apariția „Trigon”-ului, s-a produs o revoluție în muzica de la noi. Anume acest grup a adus jazzul profesionist în R. Moldova, oferind publicului creații autentice, ingenioase, de o mare forță artistică. M-a influențat mai ales basul Sergiu Testemițeanu, mă cucerea de fiecare dată când îl auzeam cântând.

– Care sunt numele de referință ale jazzului autohton?

Din Moldova aș remarca jazzmeni de primă linie ca Anatol Ștefăneț, Sergiu Testemițeanu, Oleg Baltaga, Dorel Burlacu, Petru Haruță, Vadim Tichișan, Alexandru Zavalii, Vadim Ostrouhov, Maric Oselski.

– Ai modele din jazzul mondial?

Nu știu dacă sunt modele, dar îmi place mult să ascult muzica unor legende ale jazzului precum Jaco Pastorius, Lilah Hataway, Dave Weckl, Boby McFerin, Aziza Mustafa, Incognito, Snarky Puppy, Richard Bona și mulți, mulți alții.

– The B-Groove a pregătit o serie de lucrări inspirate din melodiile Mariei Tănase. De ce ați ales-o ca sursă de inspirație anume pe Maria Tănase?

Muzica Mariei Tănase are un mesaj global, universal. Ea poate fi tratată în foarte multe feluri, iar jazzul e cel mai liberal spațiu unde aceasta poate căpăta alte dimensiuni, alte culori…

– Pe ce scene, în ce localuri se cântă jazz în Chișinău?

Ne bucurăm că jazzul în Moldova nu mai e un gen marginalizat, se cântă și se ascultă jazz la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, la Sala cu Orgă, la Jazz Café sau la Zaxi, se fac și serate de jazz, vara, la terasa Uniunii Scriitorilor. Cei interesați de jazz au acces liber la informație, merg la concerte, iar cel mai mare eveniment consacrat acestui gen de muzică este, firește, Ethno Jazz Festival.

– Ce așteptări aveți de la ediția curentă a festivalului?

Ne dorim un feedback pozitiv. Să fim primiți la fel cum ne primesc, de exemplu, spectatorii din România. Am participat recent, cu succes, la festivalul Sibiu Jazz Contest. Vara aceasta, am participat la Festivalul Internațional Jazz in the Park de la Cluj, unde am câștigat și un premiu special. Festivalurile sunt bune prilejuri de a vedea și a asculta trupe din alte țări, de a afla noutăți din domeniul jazzului, de a ne testa competitivitatea și de a fi aproape de public. Sperăm să avem un public sensibil, receptiv aici, acasă.

Interviu de Irina Nechit

În imagine, trupa de jazz The B–Groove condusă de Iulian Munteanu, Chișinău, 2018

The following two tabs change content below.