Japonia consideră o “ofensă de neiertat” vizita lui Dmitri Medvedev în Kurile

Premierul japonez, Naoto Kan, a apreciat, luni, drept “ofensă de neiertat” vizita din noiembrie a preşedintelui rus, Dmitri Medvedev, în insulele Kurile de Sud, revendicate de Japonia.

Într-un discurs susţinut cu ocazia zilei anuale consacrate diferendului teritorial cu Rusia, Kan a promis să depună eforturi pentru a obţine restituirea celor patru insule anexate de Rusia la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

“Voi negocia cu răbdare, cu o voinţă de nezdruncinat, conform politicii noastre pentru rezolvarea acestui diferend teritorial şi pentru semnarea unui tratat de pace”, a adăugat el.

Diferendul legat de insulele Kurile, denumite de Japonia Teritoriile de Nord, împiedică, de 65 de ani, semnarea unui tratat de pace între cele două ţări. “Acest subiect (…) este extrem de important pentru diplomaţia japoneză”, a spus Kan.

Dmitri Medvedev este primul preşedinte rus care a vizitat insulele Kurile, iar autorităţile de la Tokyo au reacţionat vehement după vizită, rechemându-şi pentru consultări ambasadorul la Moscova. (mediafax.ro)