Japonia, a doua ţară a moldovenilor

CATACLISM // „Dacă o voi strânge la piept, nu o voi mai lăsa să plece de lângă mine

În timp ce unii moldoveni stabiliţi în Japonia s-au întors în RM, alţii se pregătesc să decoleze. O moldoveancă care locuieşte la 40 kilometri de Centrala Nucleară Fukushima refuză însă să se întoarcă acasă, deoarece vrea să rămână cu copiii şi soţul. Cei solicitaţi de JURNAL au declarat că intenţionează să se întoarcă în Japonia. Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene comunică faptul că şase moldoveni vor veni săptămâna aceasta la Chişinău. Oficialii nu cunosc numărul moldovenilor care se află în Japonia.

„Fiica mea, Natalia, trebuia, pe 25 martie, să ia diploma de licenţă. Cutremurul din 11 martie ne-a dat toate planurile peste cap”, ne spune Maria Marcu, mama uneia dintre moldovencele care au simţit cataclismul pe pielea lor. Aceasta şi-a întâmpinat vineri seara fiica şi ginerele la Aeroportul Internaţional Chişinău.

Maria a povestit că nu a putut dormi o săptămână după ce a aflat despre cutremur. A încercat de mai multe ori să sune, dar nu mergea nici internetul, nici telefonia mobilă. În acest timp, a urmărit cu sufletul la gură ştirile la un post tv japonez şi Euronews. „Am văzut-o ultima dată cu trei ani în urmă, dacă o voi strânge la piept, nu o voi mai lăsa să plece de lângă mine”, a spus femeia, ştergându-şi lacrimile.

Natalia şi soţul ei, Alexandru, au locuit în oraşul Tsukuba, prefectura Ibaraki, unitate administrativă ce se află la hotar cu Fukushima (250 km). „Pe 11 martie, eram în cămin, iar Alexandru – la serviciu. La început, nu m-am speriat, apoi, când am văzut că este de o intensitate mai mare, am ieşit afară. Am încercat să iau legătura cu soţul meu, dar nu mergea telefonul”, povesteşte Natalia.

Pericolul de iradiere i-a făcut să revină

Au locuit o perioadă într-o şcoală, au dormit la podea, pentru că nu li se permitea să intre în cămin din cauza unei scurgeri de gaze. „Atunci când a apărut pericolul de radiaţie, am decis să ne întoarcem în Moldova. Am făcut-o pentru soţul meu, care m-a urmat în Japonia la un an după ce am intrat la facultate. Îmi făceam griji pentru el”, ne-a spus tânăra.

Întrebată dacă se va întoarce în Japonia ca să-şi ia diploma, Natalia a spus că ar vrea să se ducă înapoi. „Ca să mă întorc, va trebui să treacă ceva timp, să adun bani pentru bilet. Acum am fost ajutaţi de guvernul moldovean şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie”, ne-a comunicat tânăra.

În timp ce unii moldoveni se întorc acasă, alţii părăsesc Japonia pentru altă destinaţie. E vorba de Elena Naik, o moldoveancă stabilită în Tsukuba, căsătorită cu un indian. Aceasta a plecat împreună cu soţul şi cei doi copii în India. „A fost o experienţă  înfricoşătoare pe 11 martie, când, pe neaşteptate, blocul nostru de 13 etaje a început să se clatine. Am pierdut orice legătură cu soţul care era la serviciu, la Tokyo. Eram sigură că el e bine pentru că edificiul unde lucrează este unul nou şi rezistent la cutremure”, a declarat pentru JURNAL femeia.

Refugiu temporar în India

Elena spune că nu s-a gândit să se întoarcă în Moldova. „Copiii mei, fiind născuţi în Japonia, nu au paşapoarte moldoveneşti. Cred că dacă aş fi decis să vin pe meleagurile natale, nu sunt sigură că Guvernul R. Moldova mi-ar fi oferit ajutorul necesar”, a menţionat Elena Naik.

Femeia ne-a comunicat că soţul său se va întoarce în Japonia săptămâna viitoare, trebuie să se ducă la serviciu. „Eu cu copiii vom reveni la începutul lunii mai. Refugiul nostru este temporar, am făcut-o doar pentru copii. Japonia este a doua ţară pentru mine şi soţul meu”, a conchis Elena.

Nu vrea să revină în Moldova

O altă moldoveancă care locuieşte la 40 kilometri de centrala Fukushima nu vrea să se întoarcă în R.M. Deşi se află într-o zonă în care nivelul radiaţiei este ridicat, Olga Melnic a decis să rămână alături de soţ şi de copii. Moldoveanca recunoaşte că a tras o sperietură zdravănă, acum însă s-a mai liniştit. „După primul cutremur, nu am avut toată ziua lumină, când nu e lumină nu e nici gaz şi nici apă. Cred în acest popor şi văd ce întreprinde”, a menţionat Olga.

 

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene ne-a declarat că astăzi va decola de la Tokyo un avion ucrainean care va aduce acasă şase moldoveni, printre care şi copii. „Deoarece nu avem o misiune diplomatică în Japonia, nu putem spune câţi conaţionali de-ai noştri mai sunt acolo”, ne-a spus Vasile Mircos, şef al Direcţiei vize, paşapoarte şi relaţii cu publicul a MAEIE.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)