Japonezii refuză să se pensioneze chiar şi la 100 de ani

Un respectat medic de 99 ani, o scriitoare care este pe punctul să împlinească o sută de ani şi chiar şi un actor porno septuagenar simbolizează în Japonia rezistenţa la pensionare în cea mai îmbătrânită societate din lume.

Peste 29 milioane de japonezi au peste 65 de ani şi au contribuit la „miracolul economic” care a scos Japonia din mizerie după cel de-al Doilea Război Mondial şi a transformat-o într-una din principalele puteri economice ale planetei.

Pentru aceşti oameni, centrul vieţii lor era compania, în timp ce majoritatea femeilor se ocupau de creşterea copiilor, motiv pentru care pensionarea era percepută nu ca un obiectiv mult dorit, ci ca un brânci care-i excludea din angrenajul societăţii nipone, informează Agerpres.

Această dorinţă de a contribui la dezvoltarea societăţii a făcut ca în Japonia angajaţii să atingă succesul profesional mai degrabă către vârsta de 100 de ani, cum este şi cazul lui Shigeaki Hinohara, probabil singurul medic din lume care încă mai profesează la 99 de ani. Medicul nonagenar bea la micul dejun un suc de portocale amestecat cu ulei de măsline, doarme maximum cinci ore pe noapte, ţine un blog şi are o agendă foarte aglomerată pentru următorii trei ani.

Un alt caz foarte cunoscut în Japonia este cel al scriitoarei Toyo Shibata care, aflată pe punctul de a împlini 100 de ani, a ajuns pe prima pagină a ziarelor datorită antologiei sale de poezii, „Nu dispera”, un „best seller” cu peste 1,5 milioane publicate în 2010. Explicaţia ar fi aceea că dragostea pentru muncă este o constantă printre „veteranii” Japoniei, una din ţările cu cea mai mare speranţă de viaţă din lume şi unde, pentru unii, la 60 de ani – vârsta minimă necesară pentru pensionare – viaţa profesională abia începe.

The following two tabs change content below.