„James Pettit a declarat ce spune Putin”

DSC_3568nadeajda roscovanu photo

Platforma Acţiunea 2012 şi Tinerii Moldovei au organizat astăzi acţiuni de protest în faţa Ambasadei SUA la Chişinău şi în Piaţa Universităţii din Bucureşti în semn de protest faţă de declaraţiile ambasadorului Statelor Unite ale Americii în R. Moldova, James D. Pettit.

Într-un interviu pentru postul public de televiziune Moldova 1, ambasadorul SUA a declarat că „Moldova nu este România”; „Moldova îşi are propria ei istorie”; „Fuzionarea cu România nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune în R. Moldova”; „Este important ca moldovenii să se recunoască a fi moldoveni, o naţiune aparte”; „Moldova, ţară multietnică”; „Transnistria trebuie să aibă un statut special”. Declaraţiile ambasadorului i-au scandalizat pe unionişti şi au fost primite cu bucurie de stataliştii de la Chişinău.
În dimineaţa zilei de 30 august, în Piaţa Universităţii din Bucureşti au fost acumulate 2.000 de cărţi de istorie destinate şcolilor din R. Moldova. Participanţii la protest aveau câte o placardă în mână pe care scria „James Pettit, Come and Read!” (James Pettit, vino şi citeşte!).

Liderul Platformei Unioniste Acţiunea 2012, George Simion, a declarat că vor protesta zilnic în Piaţa Universităţii până vor primi o explicaţie din partea Departamentului de Stat american ori din partea Ambasadei SUA la Bucureşti dacă cele afirmate de ambasadorul Pettit reprezintă o opinie personală ori un semnal legat de politica externă a SUA. „Suntem indignaţi de afirmaţiile ambasadorului Pettit, care pune o ştampilă, ştampila naţiunii moldoveneşti, inventată de Stalin. Noi nu putem fi de acord cu Stalin şi cu cei care falsifică istoria neamului românesc. Am trimis o scrisoare la adresa secretarului de Stat american, John Kerry, în care solicităm un răspuns dacă declaraţiile în cauză reprezintă opinia personală a ambasadorului Pettit, o gafă de proporţii ori sunt politica statului aliat şi partener, SUA. Nu există naţiunea moldovenească, nu există popor moldovenesc. O spun toţi istoricii şi toţi înaintaşii că Basarabia este pământ românesc”.

Reprezentanţii Platformei Unioniste au mai declarat că vor protesta zilnic în Piaţa Universităţii din Bucureşti până când vor primi un răspuns oficial din partea Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti ori al Departamentului de Stat. Unul dintre protestatari, Victor Gorobatâi, refugiat din Basarabia, s-a arătat scandalizat de declaraţiile ambasadorului: „E greu de crezut că aceasta este şi părerea oficială a SUA. Dacă acest ambasador ar fi trăit sub ocupaţie sovietică măcar o săptămână, nu ar fi avut curajul să spună ce a spus. A declarat ce declară azi Putin, ce declară toţi diplomaţii ruşi. Nicio deosebire între ceea ce spune el şi ceea ce spun ruşii. De aceea iniţiativa unioniştilor de a prezenta aceste cărţi şi istoria Basarabiei este binevenită”.

DSC_3575nadeajda roscovanu photo

Valentina Candu. Foto: Nadea Roşcovanu

Unioniştii care au protestat în faţa Ambasadei SUA la Chişinău au scandat: „Ruşine” şi au cerut expulzarea ambasadorului. Valentina Candu, o protestatară din Văsieni, Ialoveni, întoarsă recent de la muncă din Italia, a declarat că a venit la Chişinău cu scopul de a-şi exprima dezacordul faţă de aserţiunile ambasadorului. „Un diplomat are misiunea să apere interesele cetăţenilor săi în ţara unde se află în misiune, dar nu să se amestece în probleme interne ale acesteia. Dorim că ambasadorul Pettit să iasă cu o declaraţie în care să spună clar dacă e vorba de o gafă ori cele spuse de el reprezintă poziţia oficială a statului american”.

DSC_3574nadeajda roscovanu photo

Onofrei Viorica. Foto: Nadea Roşcovanu

Onofrei Viorica, studentă la Facultatea de litere a Universităţii de Stat din Moldova e de părere că declaraţiile ambasadorului Pettit reprezintă o ofensă la adresa cetăţenilor de pe cele două maluri ale Prutului. „A făcut declaraţii jignitoare la adresa limbii, istoriei şi culturii noastre. Sperăm, cel puţin, să-şi ceară scuze. Posibil, a fost influenţat ori pur şi simplu nu ne cunoaşte istoria”, a declarat tânăra.

Anatol Ursu, preşedintele mişcării „Tinerii Moldovei”, a declarat că ambasadorul James Pettit este diplomatul care a câştigat oarecum încrederea cetăţenilor după ce anul trecut, de Ziua Independenţei, a ieşit cu o felicitare în limba română.

„Declaraţiile lui actuale sunt regretabile, dacă prezintă opinia lui personală, trebuia să o păstreze pentru sine, să nu o arunce de la o tribună oficială. Considerăm că demisia lui ar fi un act corect”, a spus Ursu. Protestatarii au transmis ambasadorului cărţi de Istoria Românilor ca acesta „să se convingă că replica pe care a dat-o nu este întemeiată istoric”.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu