James D. Pettit: „Ar fi bine dacă ar putea fi recuperate 50% din miliardul furat”

jamesdpettit

Foto: diez.md

„Nu am fost impresionat de această investigaţie foarte lentă din cazul BEM”, „Guvernul actual trebuie să ia decizii pentru a înlătura interesele oligarhilor”, „Republica Moldova nu a înregistrat nici un progres vizibil de la 2009 încoace”, „Guvernul actual merită o şansă, iar societatea civilă trebuie să exercite în continuare presiune asupra lui”, acestea au fost unele dintre declaraţiile făcute de către Excelenţa Sa, Ambasadorul SUA la Chişinău, James D. Pettit, în cadrul unei prelegeri publice susţinută astăzi, 13 octombrie, la Universitatea Liberă Internaţională din Moldova (ULIM).

Ambasadorul James D. Pettit a făcut o incursiune în trecutul SUA, relevând evenimentele care au dezbinat societatea americană, precum şi unele cazuri cunoscute de corupţie. În acest context, el a menţionat că, în comparaţie cu SUA, Republica Moldova este un stat tânăr, care are şansa să valorifice posibilităţile pe care i le oferă piaţa UE, însă acest lucru depinde doar de cetăţenii Republicii Moldova.

Despre responsabilizarea politicienilor:

„Guvernul trebuie să adopte acţiuni serioase pentru a înlătura interesele oligarhilor; trebuie să restaureze încrederea în sistemul bancar, ceea ce este un lucru foarte dificil, şi ceea ce este la fel de important, să întreprindă acţiuni care ar evita pe viitor crimele comise în sistemul bancar; Guvernul trebuie să rezolve problema identitară, oamenii trebuie să fie lăsaţi să se identifice aşa cum doresc ei.”

Despre „povestea de succes” a Republicii Moldova:

Actualul cadru juridic permite întreprinderea unor acţiuni concrete pentru a combate corupţia în Republica Moldova şi pentru a consolida statul de drept. Însă de la 2009 încoace, de când coaliţia proeuropeană se află la guvernare, nu am văzut niciun progres. Republica Moldova nu a depăşit situaţia social-economică din perioada sovietică […] Guvernarea actuală ar putea fi debarcată, însă este important să ştim cine ar putea să ia locul ei. Guvernul actual este supus unor presiuni mari atât din interior, cât şi din exterior […] trebuie să îi acordăm o şansă. Iar societatea civilă trebuie să facă presiune asupra lui, vocea voatră trebuie să fie auzită.”

Despre recuperarea miliardului furat:

„Din păcate, unii bani nu mai pot fi recuperaţi. Nu am fost impresionat de această investigaţie foarte lentă. Dacă vor fi recuperaţi 50%, ar fi bine.”

Despre Transnistria:

„R. Moldova trebuie să fie un succes ca să exercite atracţie pentru cei din stânga Nistrului. Un funcţionar transnistrean m-a întrebat: ‚Cu cine să ne unim noi din partea dreaptă a Nistrului?’”

The following two tabs change content below.