Vitalie Hadei: Jaloanele fotbalului moldovenesc // Time Out

Ultima săptămână poate fi considerată drept cea mai neagră din istoria fotbalului moldovenesc. Naţionala de seniori, tineretul de la Under 21 şi Under 19 au pierdut meciurile disputate, bilanţul fiind de-a dreptul dezastruos. Cumulat, cele trei echipe care reprezintă prezentul şi viitorul echipei naţionale au încasat nu mai puţin de 14 goluri în patru meciuri, fără a marca. Bilanţ obscur ar putea fi şi mai mare. Micii tricolori U19 şi U21 mai au de disputat meciuri grele cu Finlanda U19 şi Polonia U21.

Umilinţa a început cu naţionala Under 19, antrenată de fostul internaţional moldovean Sergiu Cleşcenco. Tinerii fotbalişti nu au mişcat mai deloc în faţa naţionalei similare a Olandei, pierzând în cele din urmă cu 3-0. Scorul ar fi putut fi şi mai mare, însă olandezii s-au văzut cu sacii în căruţă şi au mai luat piciorul de pe acceleraţie. La prima vedere, pare un scor logic, deoarece, să recunoaştem, nu putem fi egali ca valoare olandezilor.

Mentalitatea de perdant

Totuşi, tineretul nostru nu a întâlnit vedete, cum a fost în cazul naţionalei de seniori care a ţinut piept portocalei mecanice în meciurile din cadrul preliminariilor Campionatului European din 2012. Fotbaliştii moldoveni au întâlnit nişte tineri ca şi ei, dar care au mândrie naţională şi vor să atragă atenţia asupra lor.

La doar câteva ore după ce cei de la Under 19 au pierdut în faţa olandezilor, a venit rândul naţionalei Under 21 să părăsească cu capetele plecate stadionul după meciul cu Portugalia. Selecţionerul interimar Alexandru Curteian a încercat să dreagă moralul echipei după dezastrul de la Tiraspol cu Rusia, dar nu a reuşit. Portughezii au zburdat de-a dreptul pe teren. După prima repriză, tabela arăta scorul de 4-0.

Tot la finele săptămânii trecute, micii tricolori de la U 19 au disputat cel de-al doilea meci din cadrul preliminariilor Campionatului European, pierzând de această dată cu 4-0 în faţa Croaţiei. Echipa lui Cleşcenco mai are de disputat o partidă cu Finlanda, deznodământul îl vom afla astăzi.

Sclavii din Divizia Naţională

Şi, în cele din urmă, naţionala condusă încă de Gabi Balint a pierdut în faţa georgienilor cu 2-0. Doar în trei minute, gazdele au reuşit să marcheze de două ori, ai noştri însă au fost incapabili să creeze barem faze periculoase la poarta adversă. Astfel, Balint îşi termină mandatul cu o înfrângere, prin urmare, sunt şanse mici ca acesta să-şi prelungească înţelegerea cu FMF. Din păcate, tind să-i dau dreptate tehnicianului român, care a spus că nu vede nicio perspectivă la echipa naţională a Moldovei.

Nu cred că cei trei antrenori ai loturilor naţionale poartă vina pentru dezastrul înregistrat săptămâna trecută. Ei au la dispoziţie două-trei zile pentru a pregăti un meci şi nu pot îngrăşa porcul în ajun. Acest rău se trage de la echipele de club în care joacă aceşti fotbalişti. Nu le este cultivată mentalitatea de învingători şi de jucători cu demnitate. Pentru a rămâne la o echipă patronată de X sau Y, ei sunt gata să facă tot ce li se spune.

Ca să tragem o linie, putem spune o dată în plus că scorurile înregistrate de echipele noastre sunt oarecum logice. Altceva însă trebuie să le dea de gândit celor care se află la cârma naţionalelor. În primul rând, e vorba de mentalitatea fotbaliştilor noştri. Aceştia, tineri fiind, deja se complac în postura de fotbalişti care nu pot emite pretenţii, ceea ce e grav. S-a văzut pe teren că jucătorii de la U 19 şi U 21 nu muncesc pe teren, aşa cum îşi doreşte preşedintele FMF, Pavel Ciobanu. Se prezintă ca nişte jaloane la antrenament.

Nişte… jaloane

Le instalezi când ai nevoie şi le scoţi imediat după meci. Cum jaloanele sunt nişte obiecte, aşa se prezintă şi fotbaliştii noştri. Nu au emoţii, nu suferă când pierd, nu au ruşine de ce spune lumea, nu le pasă de viitorul lor. Aceste preliminarii sunt nişte piste perfecte de lansare, însă tinerii noştri nu pot şi nu ştiu să profite de ele. Se creează impresia că ei au drept obiectiv să joace în Divizia Naţională sau, în cel mai fericit caz, prin Azerbaidjan sau Kazahstan. Cred că aceşti tineri ar trebui în primul rând să depăşească problema asta. Trebuie să fie ajutaţi să-şi stabilească obiective măreţe şi să realizeze cel puţin 20 la sută din ceea ce şi-au propus. Altfel, ne aşteaptă un viitor foarte sumbru, mai sumbru decât sumbrul pe care îl vedem astăzi.