Jaful se platonizează

Procurorii ucraineni susţin că, în cele 40 de zile de arest al miliardarului Veaceslav Platon, autorităţile moldoveneşti urmează să pregătească actele pentru extrădare

 

248105

Milionarul Veaceslav Platon va sta 40 de zile în închisoare. Judecătoria raională Pecersk din Kiev a satisfăcut cererea procurorilor privind arestarea milionarului Veaceslav Platon, a declarat pentru JURNAL de Chişinău avocatul acestuia Gleb Seghida. Apărarea va contesta decizia instanţei. Potrivit procurorilor ucraineni, termenul de arestare a lui Platon, de 40 de zile, este necesar pentru emiterea unui verdict corect şi, de asemenea, pentru pregătirea actelor de către autorităţile moldoveneşti pentru extrădare.

Procuratura Anticorupţie îl acuză pe milionarul Veaceslav Platon de escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari. Acesta ar fi obţinut, prin scheme ilegale, 1 miliard de lei de la Banca de Economii (BEM) cu sprijinul a două companii controlate de Ilan Şor. Avocaţii ucraineni spun că justiţia ucraineană nu face altceva decât să execute ordinele autorităţilor moldoveneşti.

Ce ar fi comis Platon, după CNA şi PA

Schema făcută publică de Procuratura Anticorupţie (PA) şi Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) îl acuză pe Veaceslav Platon că s-ar fi aflat în spatele a cinci firme, conduse de persoane sărace din Ucraina, care ar fi luat, în decembrie 2011 şi decembrie 2012, de la Victoriabank credite în valoare de 40 de milioane de dolari.

Aceste firme au pus în gaj acţiuni de la Moldindconbank, ASITO şi imobile din R. Moldova şi Rusia. Banii urmau să fie întorşi în 2015. Ulterior, aceiaşi bani au fost transferaţi către firme offshore implicate în spălarea a 20 de miliarde de dolari din Rusia, cu ajutorul sistemului judecătoresc din R. Moldova.

În momentul în care a fost arestat Platon, acesta avea la el un pașaport ucrainean în care apare cu numele Kobalev, un alt pașaport diplomatic și unul obișnuit, ambele emise de către R. Moldova, carduri bancare și peste 500 de mii de grivne

În acelaşi timp, două firme controlate de Ilan Şor au obţinut credite de la Banca de Economii (BEM) în mărime de 53 milioane de euro, bani care au fost transferaţi de asemenea în societăţi anonime. În cele din urmă, mijloacele financiare luate de la BEM au ajuns la un offshore care şi-a asumat dreptul de a plăti creditul contractat de cele cinci firme ale lui Platon în 2011 şi 2012.

Prin urmare, banii luaţi de Platon de la Victoriabank au fost întorşi cu cei care ar fi fost furaţi de la BEM. Şi aceasta nu este totul. Între timp, Moldova Agroindbank şi Moldindconbank au mai plasat bani la BEM, care au fost de asemenea folosiţi pentru aceleaşi credite luate în 2011 şi 2012 de către firmele lui Platon. Procurorii au precizat că atât Platon, cât şi Şor ar fi folosit în planurile lor persoane dezavantajate: Platon – din Ucraina, iar Şor – din Rusia.

 

schemaplaton

Ce spun avocaţii lui Platon

Veaceslav Platon beneficiază de serviciile unei companii juridice cunoscute în Ucraina, „Pravovest”. Această firmă a publicat un comunicat în care şi-a manifestat surprinderea cât de rapid a fost reţinut clientul său de către angajaţii Procuraturii Generale şi ai Serviciului de Securitate din Ucraina (SBU). Mai mult, reprezentanţii companiei au anunţat că Veaceslav Platon este cetăţean al Ucrainei şi că ar fi renunţat la paşapoartele rus şi moldovenesc. Şi, conform legislaţiei ucrainene, cetăţenii acestei ţări nu pot fi extrădaţi. Avocaţii ucraineni acuză structurile de drept din Ucraina că ar executa ordinele politice ale Guvernului de la Chişinău.

Cu toate acestea, Serviciul de Securitate al Ucrainei a anunţat la rândul său că, în momentul în care a fost arestat Platon, luni seară, 25 iulie, acesta avea la el un pașaport ucrainean în care apare cu numele Kobalev, un alt pașaport diplomatic și unul obișnuit, ambele emise de către R. Moldova, carduri bancare și peste 500 de mii de grivne.

În decursul procesului de miercuri şi joi, avocaţii lui Platon au semnalat febril pericolul care îl paşte pe clientul lor, din cauza documentelor pe care le-ar deţine, documente ce l-ar incrimina pe Vladimir Plahotniuc de furtul miliardului. „Problema e că toţi ştiu că Plahotniuc stă în spatele furtului miliardului. Intenţionam să fac depoziţii în acest caz pentru organele de drept de peste hotare”, a declarat Platon pentru anticorupţie.md.

Marţi, compania americană „Frontier Solutions”, un ong care îi apără interesele şi lui Mihail Gofman, fostul şef adjunct al Serviciului prevenire şi combatere a spălării banilor din cadrul CNA, a solicitat procurorilor ucraineni să nu-l extrădeze pe Platon autorităţilor R. Moldova până nu va fi audiat de către anchetatorii americani.

6

Evghenia Tulcevskaia

Viaţă de lux la Kiev

Presa din Ucraina a scris despre viaţa de lux a lui Platon în capitala Ucrainei. Acesta s-a căsătorit în 2009 cu Evghenia Tulcevskaia, care a obținut în 2009 titlul de Miss Ucraina. Înainte de a-l cunoaşte pe „boyfriend-ul său”, aceasta studia într-o instituţie de învăţământ superior provincială, la frecvenţă redusă. Ulterior, s-a mutat cu iubitul ei la Moscova, unde a început să studieze la Facultatea de Psihologie de la Universitatea „Lomonosov”! „Мiss Ucraina 2009, Evghenia Тulcevskaia, s-a mutat la Моscova, a intrat la Universitatea ‚Lomonosov’ şi îşi trăieşte fericirea alături de iubitul său. După cum se vede din fotografiile publicate pe Instagram şi Formspring, Jenea are tot ce-şi doreşte! Ea a recunoscut că are banii necesari pentru lucruri scumpe şi călătorii făcute cadou de iubitul său [de la Veaceslav Platon], scrie niklife.com.ua. La Chișinău, Platon are un băiat, Egor sau Artiom, dintr-o căsătorie anterioară, care a încercat în mai curent să cumpere acțiuni ale Moldova Agroindbank.

The following two tabs change content below.