Ivan Turbincă, Moartea şi Dumnezeu, interpretaţi de Marcel Iureş

PODURI DE TEATRU// Ediţia a 4-a a Festivalului Internaţional ONE MAN SHOW îi este consacrată actorului Dumitru Fusu

Celebrul actor Marcel Iureş vine pentru prima dată la Chişinău, pentru a participa la Festivalul Internaţional de monodramă „Poduri de teatru”. El este protagonistul spectacolului „Absolut!” după povestea „Ivan Turbincă” de Ion Creangă, montat la Teatrul Act din Bucureşti. Monospectacolul va fi jucat de Marcel Iureş pe 14 şi 15 octombrie, la Teatrul Naţional de Operă şi Balet, la ora 20.00.

Marcel Iureş va încarna 6 personaje în „Absolut!”

Actorul i-a dat o nouă viaţă poveştii lui Creangă „Ivan Turbincă”, redescoperind în ea cel mai sigur remediu împotriva deznădejdii şi chiar a morţii – umorul, râsul, veselia, duse la paroxism. Povestea e remixată de iubitorul de basme Alexandru Dabija, unul dintre cei mai importanţi regizori ai scenei româneşti.

Deghizat în boschetar, singura lui avere fiind o „casă” de carton, o conservă şi o sticlă de votcă, Marcel Iureş interpretează pe rând şase personaje: Ivan Turbincă, Dumnezeu, Scaraoschi, Moartea, Sfântul Petru şi Omul Străzii.

„Marcel Iureş joacă drăceşte şi găteşte îngereşte (fasole la conservă), îi cântă lui Dumnezeu în strună la muzicuţă şi trimite moartea după ţigări. Spectacolul e o lecţie de tehnică actoricească şi de stil regizoral, un mix de inteligenţă care aruncă în aer şi Raiul, şi Iadul. Alexandru Dabija este un regizor pentru care simplitatea e sinonimă cu fantezia, un profesionist care arată, în perioada recentă, că ştie cum să‑i apuce de picior pe Dumnezeii literaturii clasice”, scrie criticul Dan Boicea în „Adevărul literar şi artistic”, observând că, în acest spectacol minunat, „sclifosita Moarte pare o divă neînţeleasă, în genul marilor artiste cărora li s-a urcat succesul la cap la bătrâneţe. Show-ul epuizant scoate la iveală altruismul lui Marcel Iureş, actor total, care pur şi simplu le face spectatorilor un cadou nesperat”.

Mihai Fusu: „Astfel de evenimente constituie materialul de construcţie al unei culturi”

În cadrul Festivalului Internaţional ONE MAN SHOW vor mai evolua actorii români Alina Berzunțeanu , cu „Nouă grade la Paris”, Cristina Cassian, cu „Amalia respiră adânc” de Alina Nelega, Giorgiana Elena Popan, cu „Eficienţă”.

Programul include şi 5 monospectacole din R. Moldova. Actorul Andrei Sochircă va prezenta un recital din poezia lui Eugen Cioclea. Doriana Talmazan ne va oferi un performance de Nicoleta Esinencu. Alexandru Pleșca va lansa premiera spectacolului „Nekrotitanium” după romanul omonim al lui Mitoş Micleuşanu şi Florin Braghiş. Mihai Fusu va juca un spectacol după poezia din Transnistria. Iurii Andriuşcenko va povesti istoria cântărețului rus Vertinskii, care în perioada interbelică a trăit o vreme în România.

Contactat de JURNAL, regizorul Mihai Fusu a mărturisit că festivalul ONE MAN SHOW nu a fost organizat din 2003, de când s-a îmbolnăvit actorul Dumitru Fusu, fondatorul acestui festival. „Deşi nu a existat timp de opt ani, festivalul a rămas în memoria oamenilor şi acest lucru nu poate decât să ne bucure. Mi-am dat seama, organizând ediţia din 2011, cât de importantă e tradiţia, continuitatea unui act de cultură. Trebuie să creăm cât mai multe evenimente care ne leagă, ne adună, ne apropie. Astfel de evenimente constituie materialul de construcţie al unei culturi. Iar festivalul ONE MAN SHOW merită să facă parte din patrimoniul cultural al Chişinăului”.

Ediţia curentă, a 4-a, a festivalului începe mâine la Teatrul „Satiricus”, evenimentul fiindu-i consacrat distinsului actor Dumitru Fusu.

Irina NECHIT

The following two tabs change content below.