Ivan Gnatişin, ambasadorul ucrainean la Chişinău: „Kievul va susţine dialogul cu preşedintele R. Moldova care va respecta Dreptul Internaţional, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei

566-ivan-gnatisin

Foto: pan.md

„Ucraina va susţine dialogul cu preşedintele ales legal de către cetăţenii R. Moldova, care va respecta Dreptul Internaţional, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”, a declarat ambasadorul Ucrainei la Chişinău, Ivan Gnatişin în cadrul unui interviu acordat ukrinform.ru.

Ucraina a urmărit cu o atenţie deosebită alegerile prezidenţiale din R. Moldova, în special după declaraţia scandaloasă a socialistului Igor Dodon că Crimeea ar aparţine Rusiei. În urma acestei declaraţii, ambasadorul Ucrainei la Chişinău, Ivan Gnatişin chiar a fost rechemat pentru consultări la Kiev. Solicitat de către ukrinform.ru să spună care vor fi relaţiile moldo-ucrainene după învestirea unui preşedinte care nu îşi ascunde intenţia de a îmbunătăţi relaţiile cu Federaţia Rusă, în care vede un partener strategic şi economic şi totodată pledează pentru păstrarea relaţiilor bune cu Uniunea Europeană, ambasadorul Gnatişin a declarat: „Statul vecin este interesat ca în R. Moldova să fie păstrată stabilitatea social-politică şi economică şi să funcţioneze instituţiile de stat”.

Ambasadorul ucrainean a mai declarat că va continua intensificarea colaborării cu Chişinăul în toate domeniile în baza unor relaţii de bună vecinătate. „Kievul va dezvolta relaţii cu Guvernul şi Parlamentul R. Moldova. Avem pe agendă proiecte comune, importante pentru ambele state. Cele mai importante probleme dintre Ucraina şi R. Moldova sunt procesul de demarcare a hotarului; asigurarea funcţionării Complexului hidrologic din Dnestrovsk. Va avea loc întâlnirea dintre preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, şi premierul Pavel Filip şi inaugurarea podului pentru maşini Broniţa–Unguri. Este de asemenea planificată întâlnirea premierilor Ucrainei, Vladimir Groisman, şi al R. Moldova Pavel Filip la Kiev în cadrul întâlnirii la nivelul guvernelor statelor GUAM”, a precizat ambasadorul.

În cazul în care R. Moldova va adopta un alt curs privind politica externă, ambasadorul Ucrainei, Gnatişin, a menţionat că Kievul va respecta opţiunea şi deciziile poporului R. Moldova dacă acestea sunt luate conştient, şi nu prin manipulare.

„Sunt sigur că succesul implementării proiectelor comune, unele dintre acestea presupun asistenţa financiară a Uniunii Europene, depind de păstrarea cursului european al Ucrainei şi al R. Moldova, continuarea implementării reformelor, precum şi sprijinul reciproc pe această cale”, a mai spun Gnatişin.

Premierul, vicepremierul şi ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene ai R. Moldova şi-au exprimat susţinerea pentru Ucraina de la înalte tribuni. Sperăm că poziţia Chişinăului oficial în această problemă nu se va schimba. „Ucraina va susţine dialogul cu preşedintele ales legal de către cetăţenii R. Moldova, care va respecta Dreptul Internaţional, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Subliniez că relaţiile cu R. Moldova sunt mai profunde decât orice schimbări în domeniul politic”, a menţionat ambasadorul.