Iustina Scarlat, concediată ilegal din funcţia de director al Centrului Naţional de Creaţie Populară

Ministrul Culturii, Boris Focşa, a emis două ordine ilegale de concediere a dnei Iustina Scarlat din funcţia de directoare a Centrului Naţional de Creaţie Populară, primul ordin fiind emis pe 8 octombrie 2010, iar cel de-al doilea, pe 6 septembrie 2011.

 

„Ilegalitatea concedierii mele prin ordinele menţionate este demonstrată de hotărârea Judecătoriei Râşcani din 15 iunie 2011 şi a Judecătoriei Buiucani din 9 aprilie 2012. Prin hotărârile menţionate eu am fost restabilită la serviciu, hotărârile urmând a fi executate imediat. Însă domnul ministru Boris Focşa a acţionat cu rea-credinţă, nu a executat de fapt prima hotărâre, ca apoi să mă mai concedieze încă o dată fără niciun temei. Începând cu 9 aprilie curent, nu execută nici a doua hotărâre judecătorească de restabilire a mea în funcţie. Astfel, Boris Focşa încalcă mai multe norme legale, subminându-se autoritatea legii şi autoritatea instanţelor judecătoreşti. În consecinţă, se calcă în picioare principiul fundamental al statului democratic şi de drept – supremaţia legii şi egalitatea tuturor persoanelor în faţa legii”, remarcă Iustina Scarlat într-o scrisoare remisă presei.

 

Dna Iustina Scarlat a adresat aceeaşi scrisoare preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, şi premierului Vladimir Filat, solicitând „tragerea la răspundere disciplinară a ministrului Boris Focşa în conformitate cu prevederile art. 27 alin. 2 pct. 7 din Legea cu privire la Guvern şi cu prevederile art. 23 din Legea cu privire la statutul persoanelor cu funcţii de demnitate publică”.

Contactat de JURNAL, ministrul Culturii, Boris Focşa, a declarat că dna Iustina Scarlat va fi restabilită în funcţia de director al Centrului Naţional de Creaţie Populară. „Ne conformăm cadrului legal. O vom restabili în funcţie pe doamna Scarlat după ce se întoarce din concediul medical actuala directoare a Centrului Naţional de Creaţie Populară”.

 

Amintim că Iustina Scarlat activează de 42 de ani în domeniul culturii, dintre care 35 de ani a lucrat la Centrul Naţional de Creaţie Populară, unde a parcurs „traseul” de la simplu metodist până la director. În 1994, i s-a decernat titlul onorific de „Maestru în Artă”, în 2007, a fost decorată cu medalia „Meritul Civic”.

„Respectul şi autoritatea pe care le am în faţa lucrătorilor din domeniul culturii din republică nu pot fi şterse prin acţiunile arbitrare şi ilegale ale ministrului Boris Focşa”, susţine Iustina Scarlat.

 

I.N.

 

The following two tabs change content below.