Iurie Leancă s-a retras din PLDM. Nicolae Osmochescu: “PLDM a pierdut foarte mult”

DSC_6665sedinta parlament18.02.2015foto nadea roscovanu

Fostul premier Iurie Leancă s-a retras din PLDM şi intenţionează să creeze în timpul apropiat un nou partid. Omul politic a explicat în cadrul unui briefing că pleacă din cauza disensiunilor apărute între el şi liderul de partid, Vlad Filat, relaţii care s-au înrăutăţit după ce a fost numit, în 2013, în funcţia de premier. Totodată, Leancă şi-a exprimat dezacordul faţă de rezultatele negocierilor privind formarea coaliţiei de guvernare, care, potrivit lui, au contribuit la „oficializarea unui parteneriat politic între PLDM, PD şi PCRM”.

„Rămân convins că au existat soluţii pentru crearea unei majorităţi stabile proeuropene, bunăoară, atunci când am fost vizitaţi de partenerii noştri europeni, care au fost lăsaţi să creadă că la Chişinău s-a ajuns la un angajament responsabil. Însă, din contra, după plecarea lor, am urmărit cu toţii demararea în forţă a procesului de formare a coaliţiei cu PCRM, şi nu cu PL. Toate cele trei partide poartă, într-o măsură mai mică sau mai mare, vina pentru situaţia în care ne aflăm astăzi, dar asta e deja istorie”, a spus Leancă.

Fostul premier a mai menţionat că pe parcursul negocierilor a avut senzaţia că nu se doreşte formarea unei alianţe majoritare proeuropene şi că procesul de negociere se mimează . „Am crezut că este doar o impresie şi că lucrurile se vor clarifica. Miza finală a fost însă o alianţă de interese cu PCRM – un partener comod pentru cei care nu doresc o veritabilă reformare a justiţiei şi o luptă eficientă cu corupţia. Cei care vor să îngroape adevărul despre jaful de la BEM să controleze politic instituţiile statului, iar Republica Moldova să evolueze în direcţia ce serveşte intereselor pe care le au ei, şi nu cetăţenii”, a mai spus Leancă

În replică, Vlad Filat a declarat că formaţiunea pe care o conduce nu va abandona cursul european şi a ţinut să-i amintească lui Leancă faptul că tranzacţia cu BEM şi Aeroportul Internaţional Chişinău au avut loc în perioada când el a fost premier. „PLDM va continua activitatea în regim de maximă responsabilitate și unitate, deoarece astăzi, împreună cu PDM, suntem responsabili de buna guvernare și implementarea parcursului nostru european, implicit a Acordului de Asociere și celui de Liber Schimb”, a declarat liderul liberal-democraţilor.

Analistul politic Anatol Ţăranu a menţionat că plecarea lui Iurie Leancă ştirbeşte mult din imaginea PLDM-ului, dar nu comportă valenţe fatale. „În viziunea mea, era mai indicat dacă dl Leancă îşi continua activitatea în cadrul PLDM şi încerca să obţină girul foştilor săi colegi de partide pentru a duce la bun sfârşit ideile reformatoare despre care a vorbit. Deşi a încercat să ambaleze într-o formă logică proiectul pe care intenţionează să-l lanseze, sunt mai multe lucruri care trezesc semne de întrebare. În funcţia de premier a avut posibilitatea de a influenţa nemijlocit mersul lucrurilor, dar nu a prea făcut-o”, a opinat Ţăranu.

Un alt comentator politic, Nicolae Osmochescu, a afirmat că plecarea lui Iurie Leancă era un lucru previzibil. „Iurie Leancă este un politician şi o personalitate importantă pe scena politică moldovenească. Se bucură atât de încrederea cetăţenilor, cât şi a experţilor europeni. În viziunea mea, cred că îi va fi mult mai dificil să ridice un partid decât să adere la unul de dreapta deja existent şi care are deja o anumită forţă politică şi structuri în teritoriu. PLDM a pierdut foarte mult din această mişcare”, a spus el.

The following two tabs change content below.