Iurie Leancă: „Lipsa de reacţie din partea Ministerului Afacerilor Externe la declaraţiile preşedintelui ales, Igor Dodon, ridică semne de întrebare privind politica externă a Chişinăului”

Interviu cu Iurie Leancă, preşedinte al PPEM, fost premier şi ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene al R. Moldova

Iurie Leanca1.f.nadea roscovanu

– Stimate Domnule Leancă, cum apreciaţi declaraţiile făcute recent de preşedintele ales, Igor Dodon, privind „pericolul integrării europene” pentru R. Moldova?

Pot constata deocamdată că preşedintele ales emite în continuare falsuri. Vorbeşte despre pericolele parcursului european. Declaraţia sa că, chipurile, integrarea europeană ar duce la pierderea regiunii transnistrene şi a autonomiei găgăuze pentru R. Moldova este un fals. Dimpotrivă, aderarea la Uniunea Europeană asigură R. Moldova, pe de o parte, prosperitate, iar, pe de alta, păstrarea demnităţii naţionale, a integrităţii teritoriale şi a suveranităţii.

Integrarea Europeană este cel mai sigur instrument nu numai pentru asigurarea drepturilor omului, ci şi ale minorităţilor naţionale. Toate documentele de constituire a Uniunii Europene stipulează acest lucru. De fapt, pericolul pentru statul R. Moldova derivă din declaraţiile lui Igor Dodon că Crimeea ar fi parte a Federaţiei Ruse, aducând ca argument aşa-zisul referendum.

Prin acest precedent, precedentul în Dreptul Internaţional are un rol foarte important. Prin această declaraţie, Igor Dodon pune la îndoială faptul că regiunea transnistreană ar aparţine R. Moldova deoarece şi în stânga Nistrului a fost organizat un referendum similar. Din păcate, politica externă a R. Moldova este sub semnul întrebării per ansamblu. Igor Dodon promovează în continuare această campanie de minciuni şi intoxicări, în loc să se gândească la faptul că îl aşteaptă un rol important, de şef al statului, prin care ar trebui să contribuie la unificarea societăţii, la axarea pe nişte obiective care ar putea aduce beneficii pentru cetăţenii R. Moldova.

– Ar putea el, în afară de condiţii politice, să readucă mărfurile moldoveneşti pe piaţa rusească?

El face un mare caz din relaţiile cu Rusia, că va reuşi să restabilească accesul produselor moldoveneşti pe piaţa rusească, că va rezolva problema transnistreană. Dacă se tot laudă că e un apropiat al Moscovei, să spună cum va reuşi să obţină reglementarea conflictului transnistrean, retragerea trupelor ruseşti, ce mecanism va folosi pentru a obţine accesul produselor moldoveneşti pe piaţa rusească, dar fără condiţii politice!

Ceea ce mă deranjează pe mine nu este ceea ce spune Dodon, ci lipsa de reacţie din partea Guvernului. De ce Guvernul nu reiterează poziţia-cheie a R. Moldova că respectă integritatea teritorială a Ucrainei? De ce nu se pronunţă pe subiectul renegocierii Acordului de Liber Schimb dintre UE şi R. Moldova? De ce nu comentează intenţia lui Dodon de a semna un memorandum cu Uniunea Eurasiatică? Se simte lipsa unei reacţii foarte clare din partea guvernării.

În contextul acesta de intoxicaţii şi minciuni din partea preşedintelui ales, nu îmi este clar deloc ce va fi cu politica externă a R. Moldova, care va fi obiectivele acesteia. Şi atunci când există astfel de confuzii şi incertitudini, care sunt reperele de bază ale R. Moldova? Ce aşteptări trebuie să avem? Ce impact ar putea avea politica externă asupra evoluţiei interne din R. Moldova etc.

– Cum apreciaţi aceeaşi lipsă de reacţie din partea Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene în ce priveşte declaraţiile lui Igor Dodon despre Ucraina?

Mi-aş dori să aud o poziţie tranşantă din partea Chişinăului oficial, mă refer aici la Ministerul Afacerilor Externe, care trebuie să traseze obiective foarte clare, să pornească de la elementele-cheie: respectul faţă de integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei. Să discutăm despre proiectele de pe agendă: conflictul transnistrean, domeniul energetic. Mă miră că această stare de incertitudine durează.

Interviu realizat Ilie Gulca