Iurie Leancă este candidatul PPEM la funcţia de preşedinte al R. Moldova

22 februarie 2013, Chişinău, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene. Ministrul Iurie Leancă, în cadrul unui interviu acordat reporterului JURNALULUI, se îngrijorează că criza politică din Republica Moldova ar putea compromite parcursul european al acesteia. Foto: Nadea Roşcovanu

Liderul Partidului Popular European din Moldova, Iurie Leancă, a fost desemnat drept candidat al formaţiunii la alegerile pentru funcţia de preşedinte. Decizia a fost luată astăzi, 31 august, la Consiliul Politic al PPEM. Totodată, în cadrul evenimentului de astăzi a fost constituit grupul de iniţiativă pentru colectarea semnăturilor susţinătorilor candidatului PPEM.

Pachetul de documente a formaţiunii privind înregistrarea grupului de iniţiativă pentru alegerea Preşedintelui Republicii Moldova va fi depus de la CEC la ora14:00. Iurie Leancă s-a născut în Cimişlia şi are 52 de ani. Între anii 1981 şi 1986, a studiat la Institutul de Stat de Relaţii Internaţionale din Moscova.
Şi-a început cariera în serviciul diplomatic sovietic, iar în perioada mai-octombrie 1989 a fost funcţionar la Ambasada Uniunii Sovietice din Bucureşti, România, în calitate de secretar secund.

A fost prim-ministru al Republicii Moldova din 30 mai 2013 până în 10 decembrie 2014 (în exerciţiu până în februarie 2015). Iurie Leancă a devenit membru PLDM în 2009. În februarie 2015, după ce guvernul premierului desemnat Iurie Leancă nu a primit votul de încredere al parlamentului, acesta s-a retras din PLDM.

The following two tabs change content below.