Iurie Leancă despre Forumul public: E nevoie de un plan concret anticriză, şi nu de vorbe goale

leanca

Liderul PPEM Iurie Leancă a anunţat că nu va participa la Forumul public organizat astăzi de Preşedinţie, Parlament şi Guvern. „Nu, mulţumesc”, a răspuns Leancă la invitaţia de a participa la acest eveniment. „Consider că acest pact, semnat de președintele Parlamentului, Andrian Candu, președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, și prim-ministrul Valeriu Streleț vine într-un moment nepotrivit pentru Republica Moldova. Luând în considerare că statul se află într-o situaţie extrem de gravă, cred că acest apel va distrage doar atenţia de la aceste probleme, şi nu le va rezolva”, a declarat fostul premier.

“Recentele rapoarte şi declaraţii ale partenerilor noştri externi, care reamintesc a câta oară că actuala guvernare trebuie să întreprindă acțiuni concrete pentru a scoate Republica Moldova din criză, reiterează cele spuse de mine mai sus. Astfel, decizia mea este de a nu merge la aceste discuţii, pentru a nu deveni un participant al unei noi farse politice. Nu vreau să particip la un eveniment fictiv, unde se vor auzi iarăşi doar promisiuni şi vorbe goale, în timp ce un plan concret anticriză nu a fost încă elaborat şi aplicat”, a spus Leancă.

Fostul premier a cerut ca actuala conducere să elaboreze, în regim de urgență, un plan de acțiuni de scoatere a statului din criza în care se află şi abia apoi să vină să-l consulte cu societatea. “Acesta ar fi un demers constructiv și ar arăta că înțeleg măcar în ultimul moment situația în care am ajuns cu toții. Acest plan trebuia să fie demult elaborat, dacă am fi avut la putere o guvernare responsabilă”, afirmă Leancă.

Amintim că Ministerul Economiei a elaborat, la finele lunii august, un plan anticriză. Ajustarea cadrului legal din sistemul bancar şi asigurarea transparenţei acţionariatului băncilor, probleme majore care ar fi împiedicat furtul miliardului din sistemul bancar, nu fac parte din lista de acţiuni imediate, ci urmează a fi aplicate abia în următorii doi ani.

La forumul public pentru lansarea dialogului cu privire la semnarea Pactului social „Pentru Moldova” vor participa reprezentanţii clasei politice şi ai societăţii civile. Acţiunea este organizată de Preşedinţie, Parlament şi Guvern şi are scopul de a găsi un consens naţional pentru depăşirea cirzei în care se află Republica Moldova.

The following two tabs change content below.