Iulian Puşcă: Nu renunţ niciodată la nai”

SHOWBIZ // „E foarte greu să te afirmi la noi în ţară, practic nu ai şanse”

A luat pentru prima dată naiul în mână la 7 ani, de atunci nu se desparte de el niciodată. Iulian Puşcă, 22 de ani, are un palmares impresionant.

Tânărul naist s-a născut în familia lui Anatol şi Nina Puşcă, ambii  sunt muzicieni. Tatăl său este acordeonist, iar mama – vioristă.  Iniţial, aceştia nu-şi doreau ca Iulian să facă muzică din cauza unei probleme fizice, însă, văzând că băiatul are talent, s-au conformat. Iulian s-a născut fără braţul stâng. „După ce m-am născut cu această problemă, părinţii mei au hotărât să nu fac muzică, dar, după 3-4 ani, au văzut că am talent şi au hotărât să încerc să cânt mai întâi cu vocea”, spune naistul.

Iulian îşi doreşte foarte mult să cânte şi la alte instrumente, însă acest lucru nu este posibil din cauza handicapului. De mic, a participat la multe concursuri unde cânta cu vocea, apoi a început să studieze naiul. A absolvit Liceul „Ciprian Porumbescu” în clasa profesorului Ion Negură, omul care l-a iniţiat în arta muzicii.

Interpretează muzică clasică, însă îi place şi alte genuri. A avut mai multe naiuri, primul a avut o soartă mai dură, a fost furat din maşina tatălui. „Primul meu nai a fost furat cu mulţi ani în urmă din maşina care era parcată lângă o piaţă din capitală”, ne spune Iulian. În prezent, are două naiuri, unul este de la meşterul Petru Zaharia, ale cărui instrumente le consideră perfecte.

Apreciat la concursuri cu Premiul I şi Premiul Mare

A cântat la nai în mai multe orchestre – Orchestra Simfonică a Filarmonicii, „Lăutarii”, „Folclor” –, după care a început să participe la concursuri internaţionale. Pentru prima oară, a participat la un concurs internaţional la vârsta de 9 ani, de atunci, an de an, îi lasă pe ceilalţi concurenţi fără premiile mari. A luat parte la concursuri de muzică clasică în România, Ucraina şi Coreea de Nord (Cupa de aur).

Are în palmaresul său peste 20 de premii mari, pe care le ţine în camera sa – diplomele, într-o mapă, iar trofeele, pe un dulap. „Mama dorea să-mi pună toate diplomele în rame ca să le vadă toţi prietenii mei când mă vizitează, dar am refuzat”, menţionează Iulian.

În ultimii doi ani, Iulian concertează în Ucraina împreună cu  Erika Vasileva, o pianistă foarte cunoscută în lumea muzicii clasice. „Am înregistrări cu Erika Vasileva, vreau să scot şi un disc, dar nu sunt bani. Am primit oferte de la nişte prieteni din Germania şi cred că voi merge acolo să fac înregistrările, dar mai întâi trebuie să-mi iau drepturile de autor, şi poate, într-un sfârşit, voi scoate şi un CD”, declară tânărul.

„În Moldova e foarte greu să te afirmi”

Tânărul naist este foarte pesimist la capitolul afirmării tinerilor artişti pe piaţa muzicală moldovenească. „E foarte greu să te afirmi la noi în ţară, practic nu ai şanse. Când eşti mic, te mai bagă cineva pe la un concurs, concert, eveniment, iar când creşti, e mai greu, nu te ajută nimeni”, spune Iulian. Din această cauză, artiştii noştri sunt nevoiţi să cânte la nunţi şi petreceri. „Am cântat şi eu la nunţi, asta cred că e prima bucată de pâine pe care o face un instrumentist la noi în ţară”, declară naistul.

Iulian mai spune că, în Moldova, eşti obligat să cânţi la petreceri, deoarece din spectacole nu se câştigă bani. Tânărul are un vis mai vechi pe care doreşte să-l realizeze – vrea să demonstreze că naiul poate fi clasat la un nivel cu instrumentele clasice. „Să nu creadă lumea că la nai se poate cânta numai muzică populară”, menţionează Iulian.

Cântă jazz la nai

De câţiva ani, Iulian cântă jazz la nai, improvizează, vrea să facă un proiect. E vorba de o colaborare cu un taraf, îşi doreşte să îmbine mai multe stiluri de muzică. E pasionat de beat-box şi spune că poate asocia acest gen cu muzica populară.

În prezent, Iulian colaborează cu Pasha Parfeni, alături de care a participat la Eurovision, selecţia naţională. „Vrem să facem împreună cu Pasha un proiect în care vom îmbina beat-boxul cu muzica populară, mixăm de ceva vreme şi ne iese foarte bine”.

„De asemenea, ne-am propus să facem un proiect, de ce nu”, spune Iulian. Muzica este viaţa lui, deoarece s-a născut şi a crescut alături de muzicieni, spune că nu a avut timp să se gândească dacă vrea să facă sau nu muzică. Iulian are o soră mai mare, pe nume Cristina Puşcă, îndrăgostită de muzică, este vioristă, şi de zece ani stă la Dublin, unde predă vioara în mai multe şcoli. „Muzica e viaţa mea, iar la nai nu renunţ niciodată”, spune tânărul naist.

Carolina CHIRILESCU