Iubirea de nevoie a başcanului // Scrisorile lui Buraga

 

Ieri am discutat despre anul 1812. E bine că Moldova a fost împărţită în două sau nu?

 

Unii spuneau că e bine, căci dacă toată Moldova devenea gubernie a Rusiei progresiste şi ortodoxe, acum nu mai exista nici Moldova, nici România; alţii spuneau că nu, că nu a fost bine şi corect, căci trebuia Moldova împărţită în trei sau patru părţi, să li se dea câte una la toate statele şi imperiile vecine: rus, austriac, ungar, turc şi – de ce nu? – polonez, ca să nu fie cu supărare. În timpul acesta, pe ecranul televizorului, başcanul nostru iubit arunca cu pietre în grădina premierului: „Pe piaţa centrală din Chişinău au loc marşuri ale unioniştilor. Îmi pun întrebarea: dacă eu aş organiza la Comrat un marş pentru aderarea la Ucraina, Rusia, Belarus, Turcia, Bulgaria – cum voi fi numit? Îmi vor intenta dosar penal pentru trădarea patriei, voi fi pus  imediat la închisoare!

De ce acei care pledează pe piaţa centrală pentru lichidarea statalităţii moldoveneşti nu sunt traşi la răspundere? Ce-i cu aceste standarde duble în statul nostru? Noi trebuie să ne iubim ţara, să o păstrăm şi să o consolidăm împreună. Altădată astfel de manifestaţii se numeau trădare de patrie, iar acum – democraţie”, se înfierbânta başcanul ca un ceainic fără apă. În primul rând, determinaţi-vă la care stat vreţi să aderaţi. Nu puteţi să aderaţi la toate odată. Şi cine v-a spus că veţi fi pus la închisoare? Mărşăluiţi cât doriţi. Strângeţi semnături, dacă vreţi. Nu vă opreşte nimeni, căci unde-i acum patria care interzicea astfel de marşuri? Nu este, a dispărut, s-a prăbuşit pe alocuri. Aşa că e mai bine să fim democraţi, răspunse Cozonac. În 1812, Moldova nu a fost ocupată, ea a fost eliberată de Rusia progresistă ortodoxă de sub jugul otoman reacţionar! – strigă Colesovnazadov. Şi dacă Rusia ne-a eliberat, de ce nu a plecat acasă? – se interesă Scurtoi. Imperiul austriac era şi mai progresist decât cel rus. Nu era mai bine dacă Moldova era împărţită în patru părţi? Ca fiecare stat vecin să-şi ia câte una. Nu era mai corect şi mai progresist? – se interesă Cozonac fără milă. Colesovnazadov leşină.

 

Acuma stau şi mă gândesc dacă am împărţi Republica Moldova în două părţi, şi una ar lua-o Rusia, care dintre ele ar fi considerată mai progresistă?

 

Al vostru manucbec, cutuz, barclaidetol, Ion Buraga

The following two tabs change content below.
Ion Buraga

Ion Buraga