Italia se mută în Moldova

Unii italieni pensionari acceptă se stabilească în Republica Moldova

Tot mai mulți italieni decid să vină în Republica Moldova pentru a fi îngrijiți. La Asociațiile Creștine ale Lucrătorilor Italieni (ACLI) s-au adresat 30 de cetățeni italieni cu scopul de a perfecta actele pentru pensie.

Potrivit ACLI, majoritatea pensionarilor care se stabilesc în RM recurg la acest pas deoarece creează familii aici, iar cu pensia minimă pe care o primesc din Italia își permit în Moldova să aibă un trai decent. Unii însă sunt bătrâni bolnavi și singuratici, care au nevoie de o îngrijire specială.

Vadim VASILIU

Emma Varcesi, o bătrână de 87 de ani din orașul Padova, Italia, locuiește de trei ani la Chirianca, Strășeni. A decis să se mute în Republica Moldova după ce a aflat că Maria Goncear, femeia care avea grijă de bătrână la Padova, a decis să se întoarcă acasă la familie. Nu vorbeşte deloc româna, unicul interlocutor al ei este moldoveanca ce o îngrijește. Maria Goncear a stat patru ani în Italia, din care trei a avut grijă de Emma Varcesi, timp suficient ca ultima să se atașeze de moldoveancă. Emma a avut o soartă în care au abundat încercările și provocările.

O viață în singurătate

Emma Varcesi ne-a relatat câteva evenimente din viața sa. Născută în 1925, a fost abandonată de mama sa într-un orfelinat. La vârsta de doi ani, a fost înfiată de o familie care, în scurt timp, s-a destrămat, iar ea a rămas cu bunica adoptivă într-un sat din regiunea Padovei, pentru ca la 11 ani, după moartea bunicii, să rămână din nou singură și să ajungă la casa de copii.

Apoi, la 16 ani, a mai fost înfiată de către Faida, o moaşă, la care a stat 30 de ani și de care a avut grijă până când a murit, la 96 de ani, în casa în care aparținea unui preot.

După moartea „patronei”, cum o numește ea, Emma și-a cumpărat un apartament din banii pe care i-a lăsat moașa. A locuit în noua casă 25 de ani, singură, doar preotul o vizita uneori. Nu a reușit să creeze o familie, deoarece spune că era foarte retrasă. Astfel, Maria Goncear a găsit-o la Padova. Emma nu avuse o îngrijitoare care să stea lângă ea zi și noapte. Venea o dată pe săptămâna o slujitoare care lucra cu ora. Odată, intrând în casă, Maria a început să aibă grijă de gospodărie, așa cum se obișnuiește la moldoveni.

În sfârșit, Emma a simțit că se poate bizui pe un om. Atunci când Maria Goncear a decis să se întoarcă în Republica Moldova, Emma Varcesi urma să ajungă la azilul de bătrâni, alternativă pe care nu a acceptat-o, deoarece a avut experiența orfelinatului. Așa, trecând cu bine de toate provocările birocratice, Maria Goncear a reușit să o aducă în Republica Moldova în casa pe care preventiv a amenajat-o pentru bătrâna italiancă.

O dată pe an confirmă este în viață

La Chirianca, Emma și-a refăcut camera pe care a avut-o la Padova. A adus mobila, patul, comoda și mica mobilă de vestibul. Pe comodă se află o poză cu mama sa, pe care n-a  văzut-o niciodată. O poză mică și foarte veche. A făcut rost de aceasta în urma unor cercetări despre familia sa. A aflat că maică-sa a murit de tânără, de pneumonie. A găsit și un frate, însă în urma întâlnirii cu acesta nu au stabilit legături, rămânând străini unul pentru altul. Emma se simte bine în Republica Moldova.

Când am întrebat-o ce mai așteaptă de la viață, aceasta a răspuns zâmbind zglobiu „murire”, cuvânt pe care îngrijitoarea ei nu a vrut să ni-l traducă. Regretă doar că nu va fi înmormântată după ritul catolic, dar este bucuroasă că cineva va avea grijă de mormântul ei. O dată pe an banca italiană care transferă pensia Emmei în Republica Moldova expediază un demers prin care cere confirmarea că mai este în viață. Pensia o ia Maria Goncear. Şi deoarece Emma Varcesi locuiește în Republica Moldova, aceasta primește pensia minimă.

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)