Italia se mută în Moldova

Unii italieni pensionari acceptă se stabilească în Republica Moldova

Tot mai mulți italieni decid să vină în Republica Moldova pentru a fi îngrijiți. La Asociațiile Creștine ale Lucrătorilor Italieni (ACLI) s-au adresat 30 de cetățeni italieni cu scopul de a perfecta actele pentru pensie.

Potrivit ACLI, majoritatea pensionarilor care se stabilesc în RM recurg la acest pas deoarece creează familii aici, iar cu pensia minimă pe care o primesc din Italia își permit în Moldova să aibă un trai decent. Unii însă sunt bătrâni bolnavi și singuratici, care au nevoie de o îngrijire specială.

Vadim VASILIU

Emma Varcesi, o bătrână de 87 de ani din orașul Padova, Italia, locuiește de trei ani la Chirianca, Strășeni. A decis să se mute în Republica Moldova după ce a aflat că Maria Goncear, femeia care avea grijă de bătrână la Padova, a decis să se întoarcă acasă la familie. Nu vorbeşte deloc româna, unicul interlocutor al ei este moldoveanca ce o îngrijește. Maria Goncear a stat patru ani în Italia, din care trei a avut grijă de Emma Varcesi, timp suficient ca ultima să se atașeze de moldoveancă. Emma a avut o soartă în care au abundat încercările și provocările.

O viață în singurătate

Emma Varcesi ne-a relatat câteva evenimente din viața sa. Născută în 1925, a fost abandonată de mama sa într-un orfelinat. La vârsta de doi ani, a fost înfiată de o familie care, în scurt timp, s-a destrămat, iar ea a rămas cu bunica adoptivă într-un sat din regiunea Padovei, pentru ca la 11 ani, după moartea bunicii, să rămână din nou singură și să ajungă la casa de copii.

Apoi, la 16 ani, a mai fost înfiată de către Faida, o moaşă, la care a stat 30 de ani și de care a avut grijă până când a murit, la 96 de ani, în casa în care aparținea unui preot.

După moartea „patronei”, cum o numește ea, Emma și-a cumpărat un apartament din banii pe care i-a lăsat moașa. A locuit în noua casă 25 de ani, singură, doar preotul o vizita uneori. Nu a reușit să creeze o familie, deoarece spune că era foarte retrasă. Astfel, Maria Goncear a găsit-o la Padova. Emma nu avuse o îngrijitoare care să stea lângă ea zi și noapte. Venea o dată pe săptămâna o slujitoare care lucra cu ora. Odată, intrând în casă, Maria a început să aibă grijă de gospodărie, așa cum se obișnuiește la moldoveni.

În sfârșit, Emma a simțit că se poate bizui pe un om. Atunci când Maria Goncear a decis să se întoarcă în Republica Moldova, Emma Varcesi urma să ajungă la azilul de bătrâni, alternativă pe care nu a acceptat-o, deoarece a avut experiența orfelinatului. Așa, trecând cu bine de toate provocările birocratice, Maria Goncear a reușit să o aducă în Republica Moldova în casa pe care preventiv a amenajat-o pentru bătrâna italiancă.

O dată pe an confirmă este în viață

La Chirianca, Emma și-a refăcut camera pe care a avut-o la Padova. A adus mobila, patul, comoda și mica mobilă de vestibul. Pe comodă se află o poză cu mama sa, pe care n-a  văzut-o niciodată. O poză mică și foarte veche. A făcut rost de aceasta în urma unor cercetări despre familia sa. A aflat că maică-sa a murit de tânără, de pneumonie. A găsit și un frate, însă în urma întâlnirii cu acesta nu au stabilit legături, rămânând străini unul pentru altul. Emma se simte bine în Republica Moldova.

Când am întrebat-o ce mai așteaptă de la viață, aceasta a răspuns zâmbind zglobiu „murire”, cuvânt pe care îngrijitoarea ei nu a vrut să ni-l traducă. Regretă doar că nu va fi înmormântată după ritul catolic, dar este bucuroasă că cineva va avea grijă de mormântul ei. O dată pe an banca italiană care transferă pensia Emmei în Republica Moldova expediază un demers prin care cere confirmarea că mai este în viață. Pensia o ia Maria Goncear. Şi deoarece Emma Varcesi locuiește în Republica Moldova, aceasta primește pensia minimă.

The following two tabs change content below.