Istoria, integrată de AIE

EDUCAŢIE // Ce istorie naţională vor studia minorităţile?

Mihai Şleahtiţchi, ministrul Educaţiei, a ieşit pe 10 august, după şedinţa guvernului, cu o declaraţie în care a menţionat că, în anul de studii 2011–2012, elevii claselor nu vor mai studia din manualele de Istoria Românilor. Ministerul Educaţiei va organiza concursuri pentru editarea noilor manuale de istorie pentru clasele a V-a, a X-a şi a XII-a, numite „Istorie”.

Potrivit lui Şleahtiţchi, în 2010 a fost elaborată concepţia educaţiei istorice sau concepţia învăţământului istoric. În baza acesteia a fost elaborată programa şcolară la disciplina Istorie. „Concepţia şi programa ne obligă să respectăm standardele europene şi punctul de vedere al organismelor internaţionale, manualele”, a menţionat ministrul.

Vadim VASILIU  

Manualele de Istoria Românilor, opţionale

Disciplina şcolară Istorie va consta din trei compartimente: Istoria Universală (50%), Istoria Naţională (45%) şi Istoria regională sau locală (5%). „În acest an, vom anunţa concurs şi vom avea trei manuale de istorie: manualul de istorie pentru clasa a V-a, manualul de istorie pentru clasele a X-a şi a XII-a. Celelalte manuale cu titlul „Istoria Românilor” vor fi opţionale, vor fi recomandate de profesori în anumite situaţii, pe anumite segmente informaţionale.

Rugat să explice ce înseamnă sintagma „istorie naţională” şi de ce prin aceasta se înlocuieşte sintagma „Istoria românilor”, Mihai Şleahtiţchi a spus că „în istoria naţională se regăseşte adevărul istoric legat de Republica Moldova. Aceasta are o istorie care este legată organic de Istoria Românilor, se înscrie perfect în Istoria Românilor, dar dispune şi de o traiectorie proprie pe un anumit segment istoric. În această ordine de idei, vorbim despre istoria naţională, respectând principiul adevărului istoric. Dimensiunea Istoria Românilor se regăseşte în dimensiunea istoria naţională”.

Şleahtiţchi a mai menţionat că noile manuale vor fi editate de edituri şi istorici din RM, în urma unor concursuri organizate de Ministerul Educaţiei.

Istoria naţională trebuie numită Istoria Românilor

Solicitat să comenteze decizia Ministerului Educaţiei, academicianul Demir Dragnev a afirmat că Asociaţia Istoricilor din Republica Moldova (AIRM) insistă ca în ciclul gimnazial să existe două cursuri – Istoria Românilor şi Istoria Universală –, deoarece elevii nu se descurcă în amalgamul de teme alcătuit în baza metodei integrate de predare a istoriei.

În timp ce pentru ciclul liceal trebuie să fie cursuri problematice. „Istoria naţională a Republicii Moldova este Istoria Românilor, şi aşa trebuie numită. AIRM nu poate avea o altă atitudine decât asta. Au fost comandate tiraje noi de manuale de Istoria Românilor din care se studia până în 2006. Se editează 43 de mii de manuale la Istoria Românilor pentru ciclul gimnazial, care vor fi în şcoală la 1 septembrie. Pe lângă acestea, se mai editează un număr mare de manuale de Istoria Românilor pentru ciclul liceal”, a menţionat academicianul.

Confruntare în jurul istoriei

În opinia, fostului ministru al Educaţiei şi actualului consilier al premierului Filat, Leonid Bujor, este vorba de o confruntare în jurul disciplinei respective. „Există un grup de istorici care insistă ca disciplina să se numească „Istoria Românilor”. În condiţiile Republicii Moldova nu trebuie să ne intereseze promovarea unui sau altui manual, ci ca elevii să cunoască adevărul istoric. De aceea, când vorbesc de istoria naţională, vorbesc de istoria poporului nostru. Istoria Universală se referă la istoria popoarelor Europei, lumii. Când spun istoria naţională, mă refer la Istoria Românilor şi la istoria ţinutului nostru, istoria Moldovei”, a spus Bujor.

Vicepreşedintele AIRM Ion Negrei ne-a declarat că manualele care au fost scoase de comunişti în 2006 şi înlocuite cu manuale de istorie integrată sunt tipărite acum insistent ca elevii să înveţe din ele. „Ceea ce a declarat dl Şleahtiţchi va fi posibil de implementat în 2012–2013, deoarece trebuie organizat un concurs. Este normal ca manualele de Istoria Românilor să poarte un caracter opţional”, susţine Negrei.

Să spunem lucrurilor pe nume

Potrivit istoricului Ion Şişcanu, linia politică a PLDM nu se deosebeşte de politica PCRM. „În contestul lucrurilor care se produc în cadrul AIE, a presiunilor politice din exterior, nu mă miră un asemenea pas. Constantin Tănase a spus recent că lucrurile trebuie numite aşa cum sunt, altfel putem să nu ne înţelegem. În loc să spunem limba română, spunem limba de stat, în loc să spunem Istoria Românilor, spunem istoria naţională! Nu există nicăieri istorie naţională! Există istoria Republicii Moldova, care începe cu anul 1991, sau istoria poporului sau a unei minorităţi naţionale. Găgăuzii, bulgarii, ruşii, ucrainenii ce istorie naţională vor învăţa?!”, s-a indignat Şişcanu.

 

 

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)