Istanbulul, văzut de pictori moldoveni

La începutul săptămânii trecute, diplomaţi, oameni de afaceri, de artă, jurnalişti au venit la vernisajul expoziţiei cu genericul „Istanbul – oraş de vis” care cuprinde lucrări ale pictorilor Mihai Mungiu şi Eudochia Zavtur. Expoziţia a fost organizată de Ambasada Republicii Turcia la Chişinău împreună cu Muzeul Naţional de Artă al Moldovei.

Cele circa 60 de lucrări au fost expuse în una din sălile Muzeului Naţional de Arte al Moldovei.

„Orice lucrare este o emoţie”

„Am fost emoţionat şi impresionat de propunerea Ambasadei Turciei în Republica Moldova de a participa la asest proiect. Cunosc istoria acestui oraş în calitate de critic de artă şi când am văzut pentru prima oară Istanbulul m-am convins că este un oraş multicolor. Într-un timp scurt, am realizat 31 de lucrări, în special peisaje al Istanbulului. Am pictat ceea ce m-a impresionat mai mult”, mărturiseşte pictorul şi criticul de artă Mihail Mungiu.

Tablourile „Acoperişurile Istanbulului”, „Peisaj cu casă din Istanbul”, „Case pe malul Mării Marmara”, Bosforul albastru”, „Case pe malul Bosforului”, „Moscheea Albastră” te impresionează prin coloristica lor. „Orice lucrare este o emoţie”, conchide artistul.

„Seară la Istanbul”

Ideea acestui proiect îi aparţine Ambasadorului Turciei în Republica Moldova, Mehmet Selim Kartal, spune pictoriţa Eudochia Zavtur. „Am vizitat multe monumente de artă din Istanbul. Am făcut cunoştinţă cu o mare parte din monumentele de cultură ale oraşului. A fost o experienţă interesantă şi intensă pentru că, într-un timp scurt, trebuia să adunăm materialele necesare pentru a picta lucrările pe care le vedeţi azi la expoziţie”, relatează Eudochia Zavtur. Lucrările ei reprezintă vederi emblematice ale Istanbului, intitulate „Ruinele cetăţii Rumelia”, „Turnul Domniţei”, „Seară la Istanbul”, „Turnul Baiazid”, „Turnul Galata” etc.

„Muzica este limba în care se înţeleg toate popoarele”

După ce au vizitat expoziţia, invitaţii au avut posibilitatea de a audia un program de piese instrumentale prezentat de naistul Constantin Moscovici.

Mulţumindu-i naistului pentru atmosfera creată în sală, apreciată după aplauzele celor prezenţi, Excelenţa Sa, Ambasadorul Republicii Turcia în Republica Moldova, Mehmet Selim Kartal, a comunicat că „muzica este limba în care toate popoarele se înţeleg”. Potrivit ambasadorului, proiectul s-a realizat cu suportul Ministerului Culturii al Republicii Turcia. „Aţi văzut cum au redat oamenii de artă moldoveni Istanbulul. Capitala Turciei este o metropolă multiculturală şi în acest context vedem un exemplu de succes al interacţiunii culturale dintre Turcia şi Moldova. Mihail Mungiu şi Eudochia Zavtur au creat nişte picturi extraordinare şi pentru asta le mulţumesc”.

Victoria POPA

 

 

The following two tabs change content below.