Israelul îl susţine pe Hosni Mubarak

Lumi paralele
Israelul a transmis un mesaj confidenţial Statelor Unite şi unor ţări europene, cerându-le să susţină stabilitatea regimului egiptean al lui Hosni Mubarak care se confruntă cu un val de contestare, a anunţat luni cotidianul israelian „Haaretz”.

În acest mesaj, oficialii israelieni subliniază că este „în interesul Occidentului” şi „întregului Orient Mijlociu să se menţină stabilitatea regimului din Egipt”, a adăugat cotidianul.

„Trebuie, în consecinţă, frânate criticile adresate în mod public preşedintelui Hosni Mubarak”, a subliniat acest mesaj, trimis la sfârşitul săptămânii, potrivit cotidianului.

Postul israelian militar de radio, care a preluat această informaţie, a apreciat că această iniţiativă constituie o critică la adresa Statelor Unite şi ţărilor europene care nu mai susţin regimul preşedintelui Mubarak.

Un purtător de cuvânt al premierului Benjamin Netanyahu a refuzat să confirme sau să dezmintă aceste informaţii, în timp ce purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe nu a putut fi contactat.

„Haaretz”, citând oficiali israelieni, a anunţat, de asemenea, că Ministerul Afacerilor Externe a emis directive destinate unui număr de aproximativ zece „ambasade-cheie”, în Statele Unite, Canada, China, Rusia şi mai multe ţări europene.

Aceste directive cer ambasadorilor să sublinieze, în cadrul unor discuţii cu interlocutorii lor, „importanţa stabilităţii Egiptului” şi să transmită acest mesaj cât mai rapid posibil.

Până în prezent, liderii israelieni au adoptat o atitudine discretă faţă de valul de manifestaţii din Egipt. Netanyahu a ordonat miniştrilor săi să se abţină să facă declaraţii.

Duminică, Netanyahu s-a mulţumit să afirme că Israelul vrea să păstreze pacea cu Egiptul, dar şi „stabilitatea şi securitatea regională”. (mediafax.ro)