„Ispitită de cel rău”

Măgdăceşti, Criuleni. Casa în care au fost comise cele două omoruri

Suspecta în cazul dublului omor de la Măgdăceşti a fost crescută în familia unui preot

Crima de la Măgdăceşti, Criuleni, din februarie curent, când o femeie (42 de ani) şi fiul său (16 ani) au fost omorâţi în propria casă în faţa fiicei de numai trei ani a zguduit întreaga republică. Oamenii legii i-au identificat drept suspecţi pe sora Ecaterinei Rusu, Maria Ţ., şi pe concubinul acesteia, Vladimir S. Potrivit procurorului Cornel Bratunov, probele acumulate demonstrează că sora femeii omorâte şi concubinul ei sunt implicaţi direct în comiterea crimei. Menţionăm că cele două surori au fost crescute şi educate în familia unui preot.

JURNAL a încercat să afle mai multe detalii despre viaţa celor două surori, familia în care au crescut şi au fost educate. În presă s-a vehiculat că surorile nu-şi mai vorbeau de ceva timp din cauza invidiei şi a unui conflict mai vechi. Pe de altă parte, primarul de Sofia, Drochia, Tudor Rusu, soţul Ecaterinei şi tatăl lui Bogdan, spune că n-a avut nimic cu sora victimei. Mai mult, bărbatul îndurerat spune că s-a străduit toată viaţa să facă numai bine oamenilor.

„Nu vreau să vorbesc despre asemenea oameni, nu merită nici să le fie scrise numele”, spune soţul îndurerat. De la el aflăm că Maria (40 de ani), sora Ecaterinei, a fost mereu plecată în Rusia, unde muncea împreună cu concubinul său şi familia primarului nu ţinea niciun fel de legătură cu ea.

Femeia omorâtă cosea straie preoţeşti

Tudor Rusu, primarul de Sofia, în noaptea crimei

Veronica Bărbuţă, soră medicală la Sofia, Drochia, a mărturisit că Ecaterina Rusu, soţia decedată a primarului, era o femeie liniştită, cumpătată, retrasă, pe care a cunoscut-o acum mulţi ani. Erau şi cumetre. Potrivit femeii, Ecaterina, Maria şi Gheorghe au crescut în familia unui preot, care a slujit în ultimii ani ai vieţii sale în Pelinia, Drochia. „Ecaterina era cumsecade, înţeleaptă. Era preocupată mai mult de educaţia celor doi copii ai săi. Paralel, comercializa produse cosmetice şi cosea haine preoţeşti”, mărturiseşte Veronica Bărbuţă care nu ştie nimic de sora femeii decedate.

Preoţi din tată-n fiu

După spusele lui Tudor Rusu, cei trei copii din familia lui Gheorghe şi Galina Ţurcanu – Gheorghe, Ecaterina şi Maria – au trăit într-o familie normală, în condiţii obişnuite, primind aceeaşi educaţie ca orice copil născut la sat, zicând că tatăl lor, Gheorghe Ţurcanu, decedat acum şapte ani, a fost preot toată viaţa şi a slujit în diferite parohii din mai multe localităţi.

Şi fiul Gheorghe Ţurcanu a mers pe urmele părintelui. Fratele celor două surori a făcut studii la Seminarul Teologic din Odesa şi la Academia Teologică din Sankt Petersburg, în prezent, este doctor în teologie şi locuieşte în Rusia. Bărbatul îndurerat încearcă să trăiască şi să muncească pentru fiica Anişoara aflată acum în îngrijirea sa şi a bunicii din partea mamei.

Vizite zilnice la cimitir

Bogdan Rusu

Cu lacrimi în ochi, Tudor Rusu spune că începe orice zi de lucru cu vizita la cimitir unde, timp de câteva minute, este alături de mormintele soţiei şi fiului. „Îmi dă puteri doar fiica. Am pierdut totul…”, spune primarul de Sofia. Bărbatul mai trece şi pe la casa din Măgdăceşti, Criuleni, unde arde lumina în faţa casei zi şi noapte. După un timp de şedere la un centru de reabilitare din Chişinău, micuţa Ana de trei ani, care a fost lăsată în viaţă din „mila” mătuşii şi a unchiului său, se află în grija bunicii Galina, din partea mamei, şi a tatălui.

Contactată de JURNAL, Galina Ţurcanu n-a vrut să ofere nicio informaţie despre copilăria şi relaţia celor două fete ale sale.

„Obsedată prin ispită de cel rău”

Referindu-se la acest caz, preotul Vlad Mihăilă l-a calificat drept cruzime de nedescris. „În orice familie sunt discuţii, păreri, dar asemenea fapte sunt inacceptabile, mai ales în familia unui slujitor al bisericii. Această femeie a fost obsedată prin ispită de cel rău. Nu am mai cunoscut asemenea cazuri de groază în familia unui preot”, a opinat preotul. Copiii crescuţi în familiile de preoţi, crede părintele, sunt educaţi cu blândeţe, şi nu prin violenţă.

Implicată direct

Şeful Secţiei urmărire penală în cazuri excepţionale a Procuraturii Generale, Cornel Bratunov, a menţionat pentru JURNAL că, în prezent, se aşteaptă rezultatele unor probe acumulate în dosarul Mariei Ţ., şi a concubinului său, Vladimir S., precizând că unele dovezi demonstrează că Maria este implicată direct în omorârea nepotului şi a surorii sale, deşi ea nu recunoaşte aceasta.

În prezent, femeia se află în arest. Maria Ţ. are trei copii minori cu vârste de 14, 3 şi 1,6 ani, ultimii doi fiind comuni cu bărbatul suspect în cazul crimei de la Măgdăceşti. Copiii se află într-un centru de plasament la Vadul lui Vodă şi sunt bine.

Victoria POPA