Ispita uninominală

Vom avea vot uninominal. Este ceea ce propune PDM, iar dacă propune PDM, e ca și făcut. Ce înseamnă însă votul uninominal? Aparent, știm răspunsul la această întrebare: este vorba de un sistem electoral opus celui proporțional sau “pe liste”. Cu alte cuvinte, candidații pentru legislativ sunt individuali și sunt aleși direct, pe circumscripții, după formula “o circumscripție – un mandat”. Presa nu ne spune însă care va fi metoda aleasă pentru votul uninominal, nici partidele: ca de obicei, dezbatem o chestiune de interes public fără a-i cunoaște detaliile.

În lume există peste zece metode: scrutin uninominal majoritar în două tururi sau majoritar absolut, votul alternativ, votul prin aprobare, după metoda Borda, după metoda Condorcet etc. Din câte am înțeles/ intuit eu din discursurile unor lideri de partid și ale unor experți, se va opta pentru votul uninominal relativ, cu un singur tur de scrutin. Prin urmare, candidatul care obține majoritatea, fie și relativă, a voturilor exprimate ajunge în Parlament. Mai simplu, poți deveni deputat chiar și cu 20% din sufragii, dacă ceilalți candidați întrunesc un scor mai mic.

Metoda este importantă și nu trebuie neglijată. Se crede, de pildă, că scrutinul uninominal majoritar în două tururi este ceva mai democratic decât cel care se desfășoară într-un singur tur, deoarece solicită candidatului majoritatea absolută a voturilor pentru accederea în Parlament. Dincolo de metodă însă mai există o problemă: votul uninominal s-a dovedit a fi o practică de succes doar în țările cu cele mai solide tradiții democratice (Marea Britanie, Canada, SUA). Multe democrații europene nu au riscat să introducă acest sistem electoral în ciuda avantajelor sale evidente, cel mai mare fiind posibilitatea de a retrage mandatul deputatului ales și substituirea acestuia în urma unui scrutin repetat. Ce să mai vorbim de țări precum Ucraina, unde sistemul electoral mixt, în loc să genereze o guvernare stabilă și responsabilă, a declanșat, între altele, două revoluții și a adus țara în prag de război?

În cazul unui electorat atât de manipulabil precum este cel moldovenesc, scrutinul uninominal va fi al doilea mare pas spre instaurarea de facto a unui regim dictatorial (primul pas fiind deja făcut și constând în acapararea totală a justiției). Chiar dacă admitem că intențiile autorilor proiectului se limitează doar la păstrarea controlului asupra legislativului, un sistem electoral de acest gen va produce inevitabil dictatură într-o țară ca Republica Moldova.

Orice s-ar spune despre “popularitatea scăzută” a PDM în sondaje, este evident că pârghiile administrative și cele mediatice vor fi capabile să asigure candidaților săi majorități relative în provincie (președintele Dodon știe ce știe atunci când se declară împotriva modificării codului electoral). Și mai greu de crezut este că aceasta îi va face pe deținătorii de mandat mai responsabili față de alegători: de neimaginat situația în care locuitorii revoltați ai unui raion, pătrunși cu toții de o înaltă conștiință civică, retrag un mandat de deputat. Dar e aproape imposibil de presupus că, după ce vor obține o majoritate confortabilă în Parlament prin control administrativ, deputații “uninominali” vor rezista ispitei de a consolida în timp presiunea aparatului pentru a-și asigura, de fiecare dată, minimul de voturi necesar.

The following two tabs change content below.
Adrian Ciubotaru

Adrian Ciubotaru

Adrian Ciubotaru

Ultimele articole de Adrian Ciubotaru (vezi toate)