Ispita lui Ilie

Un chişinăuean a pierdut 10000 de lei, Ilie Gâlcă i-a găsit şi i-a întors păgubaşului ca acesta din urmă să-i doneze unei biserici. Ce ai face tu dacă ai găsi 10000 de lei?

Gestul chişinăueanului Ilie Gâlcă i-a impresionat pe mai mulţi oameni. Bărbatul a găsit săptămâna trecută zece mii de lei pe strada Bulgară din capitală şi a încercat pe mai multe căi să-i întoarcă păgubaşului. Încercările s-au soldat cu succes. Avocatul Ilie Gâlcă, 29 de ani, din Chişinău este convins că în viaţă „trebuie să fii sincer şi cinstit cu tine însuţi. În afară de asta, trebuie să ai frică de Dumnezeu că binele cu bine se răsplăteşte”.

 

Victoria POPA

 

Chişinăueanul Ilie Gâlcă nu se consideră erou că a întors zece mii de lei unui om care i-a pierdut. „Nu m-aş fi îmbogăţit cu banii ceia şi nici n-aş fi fost mai împlinit. Cum i-am găsit, m-am gândit la omul care i-a pierdut. Zece mii de lei este o sumă importantă. Aceşti bani ar fi putut fi trimişi unui bolnav sau pentru servicii comunale. Oricine dintre noi ar trebui să se gândească astfel”, mărturiseşte bărbatul.

 

Patru în loc de unul

 

Luni, 12.12.2012, „am fost la Judecătoria Centru şi, în timp ce ieşeam din parcare, am zărit banii în mijlocul drumului. Timpul era ploios, dar când am ridicat banii, erau uscaţi. Cineva îi pierduse cu puţin timp înainte de a trece eu”, povesteşte Ilie Gâlcă.

 

A reacţionat imediat. A luat banii şi a mers la oficiul poştal din imediata apropiere, apoi la filiala unei bănci. Acolo a întrebat dacă cineva a primit zece mii de lei în bancnote de cincizeci. Angajaţii ambelor sedii nu l-au putut ajuta. Ilie şi-a lăsat datele de contact cu gândul că cel care a pierdut banii va încerca să-i găsească. Chiar dacă n-a găsit păgubaşul în oficiile din imediata apropiere, nu s-a lăsat bătut. A mers acasă şi i-a povestit soţiei sale, Aliona, cum a găsit banii. Soţia a fost cea care a sunat la JURNALTV, iar după difuzarea unui anunţ, a doua zi, s-au găsit patru „păgubaşi” care ar fi pierdut, luni, 12.12.12, zece mii de lei pe strada Bulgară.

 

Un coniac şi „La mulţi ani!”

 

„Când am auzit că sunt deja patru persoane care au anunţat că şi-ar fi pierdut banii, mă gândeam că nu voi afla cine, de fapt, a pierdut banii. În situaţia creată, mi-am dat seama că oficiul poştal are instalată o cameră video. Am mers acolo şi am verificat, împreună cu administraţia, înregistrările video. Camera mi-a arătat posibila persoană care ar fi pierdut banii”, explică bărbatul. Din povestirile celor patru pretendenţi, doar unul a spus cu exactitate modul, timpul, locul şi tipul bancnotelor pierdute. Acesta s-a dovedit a fi adevăratul stăpân al banilor.

 

Ilie Gâlcă a rămas impresionat de chişinăueanul Veaceslav care a pierdut banii: „E un om credincios, cu suflet, tată a doi copii. Veaceslav mi-a propus două mii de lei drept recompensă. Am refuzat, primind în dar un coniac”.

 

Veaceslav a spus că va dona banii unei biserici care ajută la construcţia unui azil de bătrâni din Chişinău, zicând că odată ce i-a pierdut, n-au fost să fie ai lui. „Ne-am urat unul altuia ‘La mulţi ani!”, povesteşte juristul. Bărbaţii s-au despărţit cu ideea că vor păstra legătura.

 

Familia, cea mai mare realizare a sa

 

Avocatul Ilie Gâlcă spune că nu este superstiţios, însă a avut de suferit în urma unui accident de maşină pe 10.10.2010, iar pe 12.12.2012, a găsit zece mii de lei. „Cred că este o simplă coincidenţă, nimic mai mult. Când am avut accidentul, eram cu soţia care era în ultima lună de sarcină. A avut un şoc puternic. După tragedie, ne-au sărit în ajutor locuitorii din Vadul lui Isac, raionul Cahul. Oamenii m-au ajutat şi la remorcarea maşinii accidentate. Persoana care m-a ajutat să duc maşina la Chişinău nu mi-a luat bani, decât pentru combustibil, zicându-mi că pe tragedia altora nu face bani. Am rămas uimit că sunt asemenea oameni în timpurile noastre”, povesteşte situaţia prin care a trecut Ilie.

 

Gâlcă este convins că oameni care ar proceda ca el sunt mulţi în Moldova, doar că modul de trai îi face să procedeze altfel. „Trebuie să fii sincer şi cinstit cu tine. Munceşte, fă totul ce îţi stă în puteri. Trebuie să ai frică de Dumnezeu, că binele cu bine se răsplăteşte”, afirmă bărbatul.

 

Chişinăueanul Ilie Gâlcă s-a născut la Norilsk, regiunea Krasnoiarsk, Federaţia Rusă, unde părinţii săi au muncit mulţi ani la rând. La Chişinău s-a stabilit cu familia când avea şapte ani. De atunci locuieşte în capitală. Aici a făcut facultatea, apoi şi-a luat licenţa de avocat. A întemeiat o familie şi are doi copii – un băiat de doi ani şi o fetiţă de trei luni. Se consideră un om împlinit pentru că are un loc de lucru unde munceşte mult pentru a-şi asigura familia, cea mai mare realizare a sa.

The following two tabs change content below.