Irlandezul moldovean

OAMENI BUNI // „Ceea ce găseşti pe internet despre Moldova nu corespunde cu ceea ce întâlneşti aici”

Eugene Stuart este unul din cei trei irlandezi aflaţi în Republica Moldova. „Am venit pe 8 august, acum patru ani”, îşi aminteşte acesta. „Peste un an, am decis că aici vrem să trăim”, spune Eugene, privind-o pe soţia sa care încearcă să liniştească doi câini neastâmpăraţi. „Sunt prietenoşi şi le place să fie în centrul atenţiei”, ne explică Ana, soţia lui, în timp ce îi mângâie pe rând.

Marina LIŢA

Întrebat cum a ajuns în Moldova, Eugene susţine că de mai bine de 15 ani lucrează în cadrul unui proiect al Uniunii Europene. „Am activat în mai multe ţări, ca Bosnia şi Herţegovina, Rusia, Ucraina, Ţările Baltice, Kazahstan, Serbia, Bulgaria. Pe moment lucrez în cadrul proiectului pentru Ucraina. Dar m-am îndrăgostit de R. Moldova, am decis să ne stabilim cu traiul aici. Se află între Est şi Vest, clima este perfectă, oamenii sunt sufletişti, mâncarea este bună şi cel mai important, sănătoasă”, afirmă bărbatul.

Între Vest şi Est

Acesta spune că a ştiut câte ceva despre Moldova. „Dar ceea ce găseşti pe internet se deosebeşte de ceea ce întâlneşti aici. Am citit că este cea mai săracă ţară din Europa şi mă aşteptam să văd mizerie şi disperare. Situaţia nu este chiar aşa de gravă precum se descrie în mass-media occidentală”, afirmă Eugene.

„Înainte de a veni aici, am locuit o perioadă în Cipru. Acolo am cunoscut o tânără din Republica Moldova care lucra chelneriţă, ea spunea că dacă ar fi avut în Republica Moldova salariul pe care-l are în Cipru, nu ar fi părăsit niciodată ţara”, intervine Ana, soţia acestuia.

Sprijin de nădejde

A venit în 2008 în R. Moldova cu un proiect al Uniunii Europene care prevedea sprijinirea autorităţilor la ajustarea legislaţiei moldoveneşti la cea europeană. Proiectul a culminat cu apariţia studiului „Suport pentru Implementarea Acordurilor dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană” care reprezintă o contribuție oportună în domeniul fiscalității în contextul integrării europene a Republicii Moldova. În total au apărut 16 asemenea studii.

Dacă vorbeşte deschis despre carieră, este mai rezervat atunci când vine vorba de viaţa sa personală şi o lasă pe soţia lui să povestească. „Ne-am cunoscut acum 12 ani. În 2000, am fost acceptată la un program de schimb pentru juriştii din Finlanda şi ca să ne cunoaştem mai bine a fost organizată o recepţie. Mă gândeam că aveam încălţăminte cu tocuri şi îmi era mai greu să mă deplasez prin zăpadă. Atunci am bătut la uşa vecinilor mei de hotel: „Buna seara. Mă numesc Ana. Îmi pare extrem de rău să vă deranjez. Pot să mă sprijin de braţul dumneavoastră? Şi din acea seara deja de 12 ani este sprijinul meu”, povesteşte zâmbind aceasta.

Străbunica Anei e din Moldova

A urmat o relaţie la distanţă, care a durat aproape un an. „M-am mutat în Lituania, apoi în Estonia şi Ana m-a urmat. Dacă eu îi sunt braţul de nădejde, ea este persoana care m-a urmat în cele mai diferite locuri, unde condiţiile climaterice, şi nu doar acestea, nu erau cele mai bune”, spune bărbatul privind-o cu drag.

Ana susţine că are sânge moldovenesc. „M-am născut în localitatea Petrozavodsk, în Federaţia Rusă, dar străbunica mea e din Republica Moldova. Din păcate, nimeni nu ştie din ce localitate. Toată lumea îi spunea Moldovanocika”, comunică tânăra.

Nu se fac bani din muzică

Interesele comune şi pasiunea pentru muzică i-a unit. „Eugene este cântăreţ şi muzician, eu sunt amator”, susţine Ana. „Este modestă. Am auzit-o cântând într-o trupă rock şi are o voce frumoasă”, o corectează Eugene.

Niciunul din ei nu au făcut studii muzicale, cu toate acestea, în timpul liber le place să organizeze concerte la ei acasă, unde au adunat tot felul de instrumente. „Cânt la chitară de la vârsta de şapte ani. Muzica este un mod de a mă relaxa”, spune bărbatul.

„Dragostea din tei”

Deşi recunoaşte că nu prea-i place muzica de la noi, spune că Ozone au fost primii artişti pe care i-a auzit. „Era o trupă în Kazahstan care a făcut un cover pe piesa „Dragostea din tei”. Pe urmă am aflat cum se numea piesa, dar atunci nimeni nu înţelegea ce cântă, nici chiar interpreţii, care au învăţat versurile aşa cum le-au înţeles, dar toată lumea dansa pe acest cântec”, povesteşte Ana.

Pasiunea pentru muzică i-a adus locul doi la Glinsk Song Contest, din Irlanda. „Acolo toată lumea îmi spunea „tipul din Moldova”, chiar dacă eu le spuneam că sunt irlandez. Este un concurs anual care a ajuns la a 24-a ediţie. Interpreţii de regulă au şansa să acceadă în show biz dacă iau primele locuri. Dar nu sunt sigur că asta vreau să fac”, spune Eugene.

Spune că a ales Moldova, pentru că îi aminteşte de Irlanda. „De acolo îmi place simplitatea oamenilor din afara marilor oraşe. Provincia este mai frumoasă ca în Moldova. Acum 20 de ani, am avut o creştere economică, care a schimbat persoanele. În ultimii patru – cinci ani, am avut o descreştere economică. Cred că situaţia în Irlanda este dificilă. Cu toate acestea, trebuie să recunosc că populaţia irlandeză poate suporta mai bine timpurile vitrege decât cele bune. Este o parte din natura acestor oameni”, susţine acesta.

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)