Irena Boclincă: „Aș imita-o pe Silvia Radu pentru că este un personaj «deștept» și colorat” // Interviu

De cinci ani, actrița Irena Boclincă a trecut Prutul. S-a afirmat la Iași, iar de mai bine de un an și jumătate – la București. O leagă o prietenie frumoasă cu renumitul actor Alexandru Arșinel, despre aceasta, dar și despre motivul care a făcut-o să renunțe la scena din Chișinău și să se mute în România, ne spune într-un interviu oferit pentru JURNAL de Chișinău.

– Care a fost motivul ce a stat la baza deciziei tale de a trece Prutul?

Decizia de a pleca am luat-o demult. De când mai mergeam noi prin turnee în România, vedeam ce se întâmplă acolo și, sufletește, mă simțeam mai bine acolo. Văzând că mă aflu într-o rutină și nici pe plan personal nu se întâmplă nimic, am zis că trebuie să fac acest pas și să plec. În 2015, a fost momentul potrivit, mi-am luat valiza și am plecat.

– De ce ai ales Iașul?

Aveam colaborări cu Teatrul „Eugene Ionesco”, iar la fiecare două săptămâni trebuia să vin acasă ca să joc spectacolele în care nu aveau cum să mă înlocuiască. Din punctul acesta de vedere, dar și din cauza că mai aveam filmări cu Jurnal TV, am decis să aleg Iașul.

– Vorbește-ne, te rog, despre colaborarea ta cu Teatrul National „Vasile Alecsandri” din Iaşi.

Colaborarea mea cu acest teatru s-a întâmplat în februarie 2017, când a venit Radu Afrim să monteze un spectacol și cineva din actori a refuzat un rol. Trebuia să ia pe altcineva, iar cum băieții de acolo mă cunoșteau de la examenele de master de la facultate, dimineața am venit la casting, iar seara am intrat în repetiții.

– Ai jucat în spectacolul regizat de Radu Afrim, „Măcelăria lui Iov”. Cum te-a primit publicul de acolo?

Publicul din Iași este consumator de teatru, iar cei care vin la Teatrul Național îi cunosc foarte bine pe actori și nu cred că a fost ceva ieșit din comun. Am fost primită bine, au fost oameni care mi-au scris pe Facebook, felicitându-mă. Poate ei sunt mai deschiși, acceptă lucrurile mai noi, față de publicul din Chișinău, care nu prea este cu noile tendințe.

– În 2017, ai ales să mergi la București. De ce?

În toamna lui 2017, am venit aici deoarece un regizor și un profesor din Iași a început un proiect la București. M-a întrebat dacă sunt ocupată și dacă aș vrea să merg cu el. Bineînțeles că am acceptat deoarece în Iași aveam doar „Măcelăria lui Iov”.

– Cum te-a întâmpinat Bucureștiul?

La fel ca Iașul. Iarăși un oraș necunoscut, trebuia să învăț unde să cobor, să nu greșesc stațiile. Bucureștiul este mult mai agitat și mult mai mare. Nu mă pusesem bine pe picioare la Iași, că a trebuit să vin la București, unde să o iau de la zero, iarăși.

– Ai ajuns să faci parte din echipa Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”. Cum ţi-a reușit acest lucru?

Datorită dlui Alexandru Arșinel. El mi-a zis că, în toamnă, se va face un spectacol pentru copii și că, dacă vreau să îmi fac un număr, pot să mă implic în spectacol. Am apelat la un textier, mi-am făcut textul, m-am întâlnit cu regizorul, i l-am arătat și am început să vin la repetiții. Teatrul de Revistă din București diferă de Teatrul de Revistă din Chișinău. Aici este divertisment, iar pentru mine a fost ceva nou pentru că nu participasem la astfel de spectacole.

– Cum e publicul în comparație cu cel de la Chișinău și de la Iași?

Nu știu ce să zic despre el pentru că este la fel. Nu pot să-l compar: e consumator de teatru. Omul plătește biletul și vine la spectacole. Doar că a apărut o persoană nouă la teatru și oamenii au început să se intereseze cine este.

– Vreau să ne povestești despre prietenia ta cu Alexandru Arșinel. Când a început?

Prietenia noastră a început în februarie, când ne pregăteam de spectacolul aniversar al lui Gheorghe Urschi. Am fost contactată de Liliana, fiica dlui Urschi, m-a întrebat dacă vreau să fac un număr cu Alexandru Arșinel și desigur că am acceptat. Ne-am întâlnit, am repetat, ne-am văzut de vreo trei ori, iar mai apoi ne văzusem în ziua spectacolului.

– În ce spectacole urmează să te mai vedem?

Nici eu nu știu pentru că sunt implicată într-un proiect televizat de aici.

– Când te vedem la Chișinău?

Când vin să filmez pentru emisiunea de la Jurnal TV. Însă, cine știe, poate fac și eu un spectacol și ne vedem la Palatul Național „Nicolae Sulac”. Important e să fim sănătoși și mai vedem ce ne rezervă astrele. (n.a. râde)

– Unde te vezi în următorii cinci ani?

Mă văd tot în România și poate cu mai multe colaborări. Am un an și jumătate de când sunt aici. Nu ai cum să prinzi colaborările și să te pui pe picioare atât de repede. Îți trebuie timp!

– Dacă ar fi să imiți un personaj politic din R. Moldova, care ar fi acela și de ce?

Ar fi fosta noastră primăriță, Silvia Radu, pentru că este un personaj „deștept” și colorat.

– Care este cea mai arzătoare dorință a Irenei Boclincă?

E să pot să mă realizez în România, să mă pun pe picioare din punct de vedere profesional, să prind mai multe colaborări ori să mă angajez la teatru, pentru că altfel nu ai avea din ce să trăiești. Cu siguranță o să fie bine pentru că sunt optimistă.

Interviu realizat de Lena AFTENII

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)