Iradiaţi de corupţie

PREJUDICIU // Statul a plătit pentru aparataj performant, dar s-a ales cu utilaj radiologic depăşit

Dubioasa tranzacţie legată de achiziţionarea de către Ministerul Sănătăţii a opt utilaje radiologice  rămâne învăluită în mister. După doi ani de la comercializarea utilajului, Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei a informat săptămâna aceasta opinia publică despre existenţa unei persoane suspectate de prejudicierea bugetului în proporţii deosebit de mari. Întâmplător sau nu, aceasta se dovedeşte a fi membru al PCRM, iar dezvăluirile CCCEC au loc în campania electorală. CCCEC nu suflă nicio vorbă despre reprezentanţii firmei care a furnizat utilajul ce nu corespundea cerinţelor din caietul de sarcini elaborat de Ministerul Sănătăţii şi dacă printre aceştia există vreo persoană suspectată. Cert e că, în aceşti doi ani, firma în cauză, „S&T Mold” SRL, şi-a desfăşurat nestingherit afacerea, iar Boris Golovin, fostul viceministru al Sănătăţii, a declarat senin pentru JURNAL că acţiunile Centrului sunt o comandă politică, el fiind membru al PCRM, şi că în curând va organiza o conferinţă de presă în cadrul căreia îşi va expune poziţia.

Bugetul a fost prejudiciat cu 35 milioane de lei

Marţi, CCCEC a difuzat o informaţie în care se spune că fostul viceministru al Sănătăţii, Boris Golovin, este anchetat fiind bănuit de neglijenţă în serviciu care ar fi dus la prejudicierea bugetului de stat cu peste 35 milioane de lei. Potrivit CCCEC, la 7 septembrie 2007, firma „S&T Mold” SRL a câştigat concursul  anunţat de Ministerul Sănătăţii de achiziţionare a opt instalaţii digitale de radiodiagnostic model „Duo Diagnost Digital”, producător Philips Medical Systems, Germania. Utilajul a fost estimat la preţul de 2 168 000 euro sau 35 640 767 lei. Iniţial, Ministerul Sănătăţii a achitat firmei în cauză doar 30 la sută din sumă, restul urmând să fie plătit după semnarea proceselor-verbale şi recepţionarea utilajului. Responsabil de  tranzacţie a fost numit fostul viceministru al sănătăţii Boris Golovin. Acesta, fără a verifica dacă corespunde calitatea utilajului livrat cu cerinţele din caietul de sarcini, a transferat la scurt timp întreaga sumă pe contul “S&T Mold” S.R.L. Escrocheria a fost reclamată de medicii radiologi la care au ajuns aparatele radiologice. Cele opt utilaje au fost instalate la Spitalul de Urgenţă, Spitalul Oncologic, Spitalul Clinic Republican, Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”, Spitalul de Traumatologie şi Ortopedie, Policlinica Cancelariei de Stat, Institutul de Cercetări Ştiinţifice în Domeniul Ocrotirii Sănătăţii Mamei şi Copilului şi la Spitalul din Vorniceni. În loc de aparataje performante digitale, firma în cauză a transferat utilaj radiologic cu o capacitate care nu se deosebeşte prea mult de cea a celor moştenite din perioada sovietică.

Consecinţele le suportă pacienţii

Potrivit lui Andrei Roşca, şeful Centrului de imagistică medicală şi radioterapie, o comisie creată de Ministerul Sănătăţii pentru a elucida cazul, din care a făcut şi el parte, a stabilit că utilajul radiologic livrat de „S &T Mold” SRL nu este digital şi nu corespunde cerinţelor din caietul de sarcini, având un receptor de imagine de dimensiuni mult mai mici. „Aceste utilaje emană o doză de radiaţie de două ori mai mică decât cele pe care le avem de 15-20 de ani. Utilajul radiologic digital pentru care s-au achitat bani şi pe care urma să-l primim emană însă o radiaţie de opt-zece ori mai mică şi este mult mai performant”, a declarat Andrei Roşca, specificând importanţa acestora pentru spitalele din R. Moldova. Documentul întocmit de comisia formată din medici i-a fost transmis viceministrului Golovin, solicitându-i-se clarificarea situaţiei, lucru ce nu s-a întâmplat. Pe moment, potrivit ofiţerilor Centrului anticorupţie, Boris Golovin este suspectat de neglijenţă în serviciu soldată cu cauzarea statului a unor prejudicii în proporţii deosebit de mari. Conform legislaţiei în vigoare, el riscă o amendă de circa 16 mii de lei sau până la şase ani privaţiune de libertate.

MS nu comentează

Solicitat de JURNAL, Golovin a declarat că va dezminţi aceste informaţii în cadrul unei conferinţe de presă pe care o va organiza în curând şi că dosarul în cauză este o comandă politică, el fiind membru al PCRM. Golovin a refuzat să răspundă la orice alte întrebări.

Reprezentanţii firmei „S &T Mold» SRL, administrator al căreia este Alexandru Copanschi, susţin, la rândul lor, că s-au conformat cerinţelor tenderului şi că, între timp, nu au primit nicio plângere din partea Ministerului Sănătăţii. Surse din cadrul Ministerului Sănătăţii au declarat pentru JURNAL că tranzacţia în cauză a fost monitorizată îndeaproape de foştii consilieri prezidenţiali. Fostul consilier al lui Vladimir Voronin, Oleg Reidman, a negat însă aceste informaţii „Nu cunosc esenţa acestei tranzacţii. Ancheta e cea care trebuie să stabilească cine sunt vinovaţii”, ne-a spus el. Octavian Grama, viceministru al Sănătăţii, a declarat că, atât timp cât organele de anchetă investighează cazul, ministerul se abţine să facă declaraţii. „Nu comentăm. Cazul s-a produs acum doi ani şi în prezent se investighează. Cert e că au avut de suferit în primul rând pacienţii care pe această cale au fost lipsiţi de servicii şi investigaţii de înaltă calitate”, a spus el.

Patroni austrieci

Potrivit Camerei Înregistrării de Stat, fondatori ai „S &T Mold» SRL sunt Christine Cerny, cetăţean al Austriei, cu cota de un procent în această firmă, şi „S&T Sistem Integration&Technology Distribution AG”, înregistrată tot în Austria, cu cota de 99 %. SRL-ul în cauză a fost înregistrat în Republica Moldova în 1995 şi este specializat în activităţi de întreţinere şi reparaţie a tehnicii de calcul, comerţ cu ridicata, lucrări de instalaţii electrice şi montare a armaturii electrice şi alte lucrări de construcţie.

Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu