ÎPS Vladimir declară război porumbeilor

SALUBRIZARE // Mitropolitul Moldovei i-a cerut lui Dorin Chirtoacă „să rezolve problema porumbeilor” care stau cocoţaţi pe Catedrală şi „fac o murdărie de Doamne fereşte!”

De hramul capitalei, la slujba tradiţională de la Catedrala „Naşterea Domnului” din centrul Chişinăului, Mitropolitul Moldovei ÎPS Vladimir a avut câte o doleanţă separată pentru premierul Vlad Filat şi primarul Dorin Chirtoacă. Dacă lui Filat i-a solicitat o icoană, edilului capitalei i-a cerut „să rezolve problema porumbeilor” care stau cocoţaţi pe Catedrală şi „fac o murdărie de Doamne fereşte!”. Şi asta în pofida faptului că porumbelul este în religia creştin-ortodoxă simbolul Sfântului Duh.

În Veneţia se interzice hrănirea porumbeilor

De aproape 200 de ani, porumbeii din scuarul Catedralei din centrul Chişinăului fac deliciul vizitatorilor. Copiii sunt fericiţi când hulubii le mănâncă fărâmiturile şi seminţele aruncate, iar blitzurile trebuie să „prindă” neapărat şi câţiva porumbei pe fundal. Scuarul Catedralei din Chişinău este un fel de Piaţa San Marco din Veneţia în miniatură, dar ce-ar fi acest loc vestit în toată lumea fără porumbei? Acolo sunt câteva zeci de mii de porumbei şi chiar dacă murdăresc, aşa cum le stă în fire, monumentele de artă şi clădirile, primarul Veneţiei nu a găsit altă soluţie decât să interzică, de la 1 ianuarie 2008, hrănitul acestora pentru a evita, chipurile, înmulţirea lor.

Sute sau chiar mii la Catedrală

La noi, cel care declară război porumbeilor este Mitropolitul ÎPS Vladimir. Motivul – aceştia murdăresc Catedrala. Solicitat de JURNAL, şeful Direcţiei locativ-comunale şi amenajare din cadrul Primăriei Chişinău, Petru Gontea, a declarat că nu a încercat niciodată să izgonească de acolo „frumuseţea asta”. „Doar se ştie că pe porumbei îi duci la 100 de mii de kilometri depărtare şi tot se întorc înapoi. Să-i omorâm, nu mi se pare o soluţie normală. Acolo s-au înmulţit foarte mult porumbeii, sunt sute, dacă nu chiar mii. O soluţie ar trebui să vină de la oamenii de ştiinţă, nu aşa…”, e de părere Gontea. De menţionat că murdăria din scuarul Catedralei este curăţată de angajaţii de la Asociaţia de gospodărire a spaţiilor verzi, întreprindere subordonată primăriei capitalei.

Sfântul Duh e parte a Sfintei Treimi

Părintele Vlad de la Catedrala Mitropoliei Basarabiei „Sfânta Teodora de la Sihla” susţine că noi, oamenii, nu putem izgoni frumosul, trebuie mai degrabă să-l ocrotim. Mai ales că porumbelul este, deloc întâmplător, simbol al Sfântului Duh care face parte din Sfânta Treime. De menţionat că, potrivit Evangheliei, Sfântul Duh a pogorât în chip de porumbel peste Iisus care era botezat în apele Iordanului de către Ioan, zicând: „Acesta este Fiul Meu cel iubit întru care am binevoit”.

Dictatorul chinez Mao a ucis vrăbii

Istoricul Iurie Colesnic este amuzat de solicitarea Mitropolitului. Dincolo de faptul că porumbeii sunt un simbol biblic, este ştiut faptul că păsările au memorie genetică. „De când e Catedrala, din 1836, acolo au fost porumbei. Exact aşa cum stau astăzi ciorile în preajma clădirii Ministerului Afacerilor Interne, acolo unde au fost pe timpuri hanurile armeneşti care hrăneau aceste păsări. Aceasta este o variantă chinezească de gândire. Doar Mao a dat ordin să fie ucise vrăbiile, zicând că fiecare dintre acestea mănâncă câte un bob de orez. Şi în China au fost ucise vrăbiile”, spune Colesnic care e de părerea că trebuie găsite alte soluţii pentru murdăria făcută de porumbei în scuarul Catedralei.

Raisa Lozinschi-Hadei

The following two tabs change content below.
Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Ultimele articole de Raisa Lozinschi-Hadei (vezi toate)