„IPS Vladimir ar putea fi destituit de PF Kiril”

RELIGIE ŞI POLITICĂ // Biserica „Sfânta Vineri”, leagănul unor personalităţi basarabene, ar putea ajunge o proprietate a BORu

Anunţata vizită de două zile a patriarhului Bisericii Ortodoxe Ruse (BORu), Kiril, în R. Moldova pune în gardă mai mulţi preoţi ai Mitropoliei Moldovei. Unul dintre obiectivele acestuia ar fi destituirea din funcţia de mitropolit al Chişinăului şi al Întregii Moldove a lui IPS Vladimir şi trecerea Bisericii „Înălţarea Domnului” din Chişinău în subordonarea directă a BORu.

Angelina OLARU

Patriarhul BORu şi-ar fi declarat temerea că IPS Vladimir îi vizitează des pe patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) şi pe actualul patriarh ecumenic Bartolomeu I din Constantinopol şi ar putea cere la un moment dat unuia dintre aceştia intrarea Mitropoliei Moldovei sub jurisdicţia altui patriarh, conform unor feţe bisericeşti. Această schimbare de optică a IPS Vladimir s-ar datora unor preoţi din Orhei, sub influenţa fostului blagocin de Orhei, Ioan Vulpe, care îi doreşte demiterea.

Surse sub protecţia anonimatului din cadrul Mitropoliei Moldovei ne-au declarat că instabilitatea politică din RM l-a făcut pe patriarhul Kiril să ia măsuri de securizare a poziţiilor BORu pe teritoriul RM. Prima din acestea ar fi deschiderea unei reşedinţe a patriarhului BORu în incinta Bisericii „Înălţarea Domnului” din capitală, numită şi „Sfânta Vineri”. Aceasta ar însemna transformarea acestui locaş în proprietatea BORu, au afirmat aceleaşi surse.

Biserica „Sfânta Vineri” face parte din patrimoniul naţional al RM. Aceasta a legănat copilăria unor personalităţi basarabene, între care şi marea noastră soprană de renume mondial Maria Cibotari ce a cântat în corul de acolo la începutul secolului trecut. „În acest sfânt locaş se află unica icoană a Sfintei Cuvioase Parascheva din RM, făcătoare de minuni, ce a devenit izvorul spiritual al moldovenilor. Ar fi o mare greşeală dacă preotul Mihail Panas, parohul acestei biserici, ar închina-o patriarhului BORu. Aceasta înseamnă că, dacă „Sfânta Vineri” va ajunge sub conducerea canonică directă a patriarhului moscovit, fără consimţământul credincioşilor, va deveni proprietate a BORu.

Slujitorii bisericii respective nu vor mai face rapoarte către Mitropolia Moldovei, ci direct Patriarhiei BORu. În cazul acesta, patriarhul BORu are dreptul să trimită acolo ca paroh un preot rusofon. Conform unei înţelegeri dintre patriarhul Kiril şi preotul Mihail Panas, care a studiatla SeminarulTeologicdin Leningrad, pe când PF Kiril era rector acolo, pentru acest cadou, actualului paroh al „Sfintei Vineri” i se va oferi sanul de episcop. Este regretabil că acest părinte a făcut acest joc anticanonic, încălcând astfel drepturile credincioşilor.

Un alt exemplu de biserică din RM ce se subordonează direct BORu din anul 1990, în urma vizitei patriarhului Aleksei al II-lea, este cea din satul Speia, raionul Anenii Noi. De ce un sfânt locaş ce aparţine întregului popor, care nu a fost întrebat dacă e de acord cu o asemenea intenţie, să intre în proprietatea unui patriarh atât de bogat, mai ales că există în Chişinău Biserica rusă „Sf. Gheorghe”? Aceste pilde semnifică expansiune politică şi influenţa BORu într-o ţară ce şi-a declarat independenţa”, au menţionat surse din cadrul Mitropoliei Moldovei.

„Dezbină şi stăpâneşte, numai să fii credincios Moscovei!”

Deşi IPS Vladimir s-a arătat loial Patriarhiei BORu, aceleaşi surse au afirmat că la un sobor arhieresc dela Moscovaîn 2010, la o întâlnire cu episcopii RM, patriarhul Kiril l-a învinuit pe mitropolitul Vladimir de vizite frecventela Bucureştişi Constantinopol, în cadrul cărora se întâlneşte cu patriarhul BOR, Daniel, şi cu patriarhul ecumenic.

„De altfel, relaţiile frăţeşti dintre Patriarhia Ecumenică şi cea a BOR îl irită pe PF Kiril. Acesta se teme ca nu cumva Mitropolia Moldovei să treacă sub jurisdicţia canonică a altui patriarh, în cazul în care patriarhul BORu va încerca să-l demită pe ÎPS Vladimir. Mai mult, pentru destituirea IPS Vladimir optează un grup de preoţi, în majoritate din Orhei, în frunte cu fostul blagocin de Orhei, Ioan Vulpe, în prezent, episcopul Nicodim de Edineţ şi Briceni. Scopul acestuia este să-l înlăture pe ÎPS Vladimir şi să ajungă mitropolit. Ne întrebăm: de ce Patriarhia BORu a decis să ofere mai multor persoane sanul de episcop de care Mitropolia Moldovei nu are nevoie? Credem că aceasta s-a făcut, cu scopul de a fărâmiţa BOM şi de a dezbina preoţimea noastră în clanuri. În concluzie: dezbină şi stăpâneşte, numai să fii credincios Moscovei! De ce patriarhul Kiril nu ridică la scaunul de episcop persoane pregătite spiritual, prioritate având pedofilii? ”, se întreabă surse din Mitropolia Moldovei.

„Baba Ileana să hotărască în locul patriarhului?”

Solicitat să comenteze intenţia patriarhului Kiril de a-şi inaugura o reşedinţă la Chişinău, independentă de Mitropolia Moldovei, Mihail Panas, parohul Bisericii „Înălţarea Domnului”, a spus că aceasta este subiectul unei discuţii încă din decembrie 2010, însă, deocamdată, nu există o decizie finală în această privinţă. În opinia parohului, nu e nimic ieşit din comun dacă „Sfânta Vineri” va găzdui reprezentanţa BORu, deoarece această chestiune ar ţine de „problemele ecleziologice”, mai ales, că şi „Biserica Ortodoxă Română are biserici în Ierusalim”.

Întrebat dacă enoriaşii ar fi de acord, preotul ne-a răspuns: „Baba Ileana să hotărască ca patriarhul să-şi exercite aici funcţia? Nu putem pune în discuţie faptul că cineva nu vrea, însă ne temem ca lumea să nu se revolte la o asemenea veste. E o problemă delicată, totuşi”. Preotul Panas propune chiar înălţarea unei construcţii lângă biserică, în locul punctului de distribuire a gazului din spatele altarului.

„Ruşii nu vor putea lua o biserică ce a devenit simbol pentru basarabeni”

„Dacă se va lua o asemenea decizie, nu se va întâmpla nimic rău, pentru că şi grecii au avut o bisericăla Odesa, şi noi avem unala Moscova, unde moldovenii au posibilitatea să asculte Sf. Liturghie în română, construită din fondurile ruşilor şi supusă direct IPS Vladimir. Şi Patriarhia BOR are biserici în Ierusalim, Betleem şi în Atena. Se obişnuieşte printre bisericile-surori”, a declarat Zosima Toia, protopop de Chişinău.

Un scurt sondaj de opinie printre enoriaşii Bisericii „Înălţarea Domnului” arată că majoritatea nu au auzit de o asemenea discuţie şi nici nu o înţeleg, pentru că, şi aşa din punct de vedere canonic, BOM e parte a Bisericii Ruse.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)