iProsop 2016 // Podoabele Sudului

_DSC0027În data de 5 iunie 2016, în satul Selemet, r-nul. Cimișlia s-a desfășura cea de-a II–a ediție a Festivalul iProsop. Festivalul a reunit 30 de meșteri populari și a avut ca scop promovarea tradițiilor și obiceiurilor legate de Prosop. Prin acest eveniment încercăm să valorificăm portul național, gastronomia etnică de la sud, folclorul, dar și stilul de viață rural.

La această ediție ne-am propus să aducem în vizorul publicului nostru podoabele artizanale și multi-etnice specifice zonei de sud – Podoabele Sudului.

Am valorificat bogăția de la Sud împreună cu oaspeții din afara hotarelor prin folclor autentic, gastronomie (s-a desfășurat Teatrului Gastronomic „Bucate de la Sud”, care a oferit Master Class-uri interactive în cadrul concursului gospodinelor din zona sudului). Totodată iProsop a fost gazda concursului „Polonicul de Aur”, care este deja la a IV-a ediție, de această dată în concurs au fost biscuiți de casă „Biscuiți de la Sud”.

_DSC0571Festivalul iProsop a cuprins câteva zone tematice:

  • Expoziții și vânzarea diferitelor produse artizanale: prosoape, port tradițional, meșteșuguri populare, articole casnice ș.a. precum și tarabe ale producătorilor agro-alimentare din zonă.
  • Bucate tradiționale, etnice, bucătăria vânătorului, grătar, băuturi răcoritoare şi vin de casă. O campanie națională de excelență în gastronomia artizanală.
  • Zona Divertisment: unde au evoluat artiști de renume precum: Ioana Căpraru, artistă a poporului; Anișoara Prisăcaru din Cimișlia și Stela Botez, originare din sudul Moldovei și mulți alți interpreți de muzică etno-folclorică.
  • De asemenea a avut loc prezentarea colecțiilor de modă – „Tradiție în detalii” inspirată de prosopul tradițional moldovenesc, o abstracție modernă a exprimării tradiționale în vestimentația prêt-a-porter.”
  • Expoziții și înscenări ale obiceiurilor regionale: nuntă de la sud, șezătoare de la sat (demonstrații de țesut, broderie, împletit), demonstrații de împletit în lozie, confecționarea măturilor, coșurilor, etc.
  • Casa Mare cu prezentări oferite de către experții de la „Muzeului Național de Istorie și Etnografie a Moldovei”.
  • Curtea Bunicii (cu animale domestice și concursuri educative).

La eveniment au participat peste 5500 de persoane, 40 de primari din toate raioanele Republicii Moldova, delegații și ansambluri folclorice din România. De asemenea am fost onorați de prezenta Ambasadorului Turciei în Republica Moldova care a participat cu o expoziție inedită de prosoape și gastronomie tipică turcească. A fost un eveniment care a scos în evidență tot ce avem mai frumos în zona de sud a țării.

Suntem recunoscători participanților și în mod deosebit partenerilor acestui eveniment reușit.

Menționăm că Festivalul a fost organizat de către Primăria satului Selemet și Asociația Obștească „Familii Migrante”, sub egida Ministerului Culturii al Republicii Moldova.

_DSC0469 _DSC0471 _DSC0524

Reportaj de Olga Coptu

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)