Ipotezele (mito)modernizării lui Dodon

Proiectul modernizării PCRM ar putea fi parte a unei strategii a lui Vladimir Voronin

Igor Dodon a înaintat proiectul de modernizare a PCRM pentru ca, în eventualitatea neacceptării proiectului de către membrii partidului, să aibă motiv de a părăsi fracţiunea; Dodon chiar vrea modernizarea PCRM şi este sincer în intenţia sa; Dodon şi Voronin au creat proiectul de modernizare pentru a crea iluzia unui partid modern, cu potenţial de reformare – acestea sunt câteva ipoteze privind proiectul modernizării PCRM.

Vadim VASILIU

Deputatul comunist Igor Dodon a propus un proiect de modernizare a PCRM, iniţiativă lansată după ce deţinătorul „soluţiei” tuturor problemelor capitalei a numit recent conducerea PCRM-ului drept una de tip „brejnevist”. Dodon a menţionat că, în cazul unor eventuale alegeri anticipate, PCRM-ul nu le va câştiga dacă nu se va moderniza. Acest proiect nu presupune renunţarea la simbolică şi denumire, ci la modul în care se iau deciziile în PCRM.

Pe parcursul întregului discurs, Igor Dodon a accentuat că reprezintă un grup de persoane, folosind pronumele personal „noi”. Totuşi el nu a rostit numele celorlalţi susţinători ai ideii sale de renovare.

Contactat de JURNAL, analistul politic Viorel Ciubotaru susţine că orice nume din PCRM care ar fi de acord cu un proiect de scindare a scestui partid ar fi o speculaţie. Totuşi nu poate fi ignorat „tandemul” care s-a format între Dodon şi Zinaida Greceanîi, dar şi o posibilă susţinere a lui Dodon de către persoanele care s-au opus, în plenarele PCRM, ideologului partidului Mark Tkaciuc.

Dodon, cel care scindează

Intenţiile lui Igor Dodon, conform analistului, pot fi interpretate în mai multe moduri. După Ciubotaru, există trei ipoteze care ar explica intenţia lui Dodon de a moderniza PCRM. Prima ipoteză este că Igor Dodon a lansat acest proiect pentru a avea motiv să plece din partid. „Dodon ar fi dorit să găsească o cauză ca să plece din partid. Şi nu, pur şi simplu, să plece, dar să încerce să-l scindeze. E o ipoteză care se bazează pe cunoaşterea lui Dodon şi pe discursul acestuia în cadrul partidului. Este o ipoteză viabilă, dar şi speculativă în acelaşi timp”, a menţionat analistul.

Dodon cel sincer

Conform celei de-a doua ipoteze, Igor Dodon este sincer în intenţia de a reforma partidul din care face parte ca acesta să poată câştiga alegerile. „Igor Dodon într-adevăr ar înainta o strategie de reformare a PCRM, crezând sincer că acesta poate fi reformat. Şi această ipoteză este verosimilă.”

Stratagema conspirativă

A treia ipoteză prevede că, de fapt, Igor Dodon a iniţiat acest proiect de reformare a PCRM împreună cu Vladimir Voronin pentru a crea o impresie de resetare. Acest lucru, în eventualitatea unor alegeri anticipate, va crea impresia că PCRM este o formaţiune care vrea să se modernizeze, însă, de fapt, acest lucru nu se va întâmpla niciodată. „Cred că este o stratagemă a conducerii PCRM-ului pentru a construi ceva de faţadă, pentru ca PCRM să fie privit ca un partid ce are un potenţial de modernizare. Însă acest partid, cel puţin până la alegerile anticipate, nu va efectua niciun fel de modernizare. Voronin încearcă să construiască o imagine a PCRM reprezentând un balaur cu două capete: unul este al facţiunii ortodocşilor, iar al doilea al facţiunii reformatorilor”, a declarat analistul.

Fostul premier al RM, Ion Sturza, într-un interviu pentru „Europa Liberă”, a accentuat că Igor Dodon este exponentul direct al intereselor Rusiei în Republica Moldova. „Are susţinerea financiară şi morală din zona respectivă, fiind astăzi, cred, unul dintre cei mai bogaţi politicieni în sensul fondurilor pe care le are la dispoziţie. Şi nu numai fonduri, dar şi afaceri. Mai recent, au fost anunţate câteva companii la Chişinău de provenienţă rusă, care, de asemenea, cred că sunt în serviciul acestui politician. Avem de a face, nu cu Igor Dodon, avem de a face cu fenomenul Dodon care este mult mai complex… Lista celor pe care mizează anumite cercuri de la Moscova nu se limitează la Dodon”, a subliniat Ion Sturza. Sursele JURNALULUI confirmă opinia lui Sturza că Dodon ar fi finanţat de Moscova.

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)