IPOTEZE // Legătura dintre două crime

Directorul unei case de schimb valutar din Făleşti a fost împuşcat la câteva ore după incidentul tăinuit din „Pădurea Domnească”

Dacă ne amintim de ziua de 23 decembrie 2012, toţi vorbeau despre crima din Făleşti unde a fost împuşcat mortal directorul unei case de schimb valutar, în acelaşi timp, s-a tăinuit că, tot atunci, în acelaşi spital se zbătea între viaţă şi moarte Sorin Paciu, omul de afaceri rănit la vânătoarea din rezervaţia „Pădurea Domnească”, la care au luat parte procurori şi judecători, inclusiv procurorul general Valeriu Zubco.

Iana Zmeu

„Medicii de la spitalul din Făleşti mi-au spus că Paciu a fost adus pe la ora 11, iar tatăl meu a fost împuşcat la ora 13. Culmea este că a fost omorât chiar alături de Comisariatul de poliţie, în plină stradă, în prezenţa a zeci de oameni care nu au reacţionat la strigătele de ajutor ale tatălui meu”, a declarat Vlad V., fiul bărbatului de 55 de ani omorât cu sânge rece lângă casa de schimb valutar. Atunci persoanele care lucrează în localurile din preajma casei de schimb valutar au spus că răposatul, în acea zi, nu trebuia să vină la serviciu, ci îl înlocuia pe subalternul său care a plecat la vânătoare.

Amintim că, pe 23 decembrie, în rezervaţia naturală „Pădurea Domnească”, la vânătoarea la care au participat procurori şi judecători a fost împuşcat omul de afaceri Sorin Paciu, lucru despre care s-a aflat abia pe 6 ianuarie curent, în urma unei conferinţe de presă susţinută de liderul mişcării „Antimafie” Sergiu Mocanu.

Camerele de supraveghere exterioară nu pot îngheţa!

A doua zi după ce a fost omorât directorul casei de schimb valutar, comisarul de Făleşti a declarat pentru JURNAL că imaginile video de la camerele de supraveghere instalate în preajma locului în care s-a produs incidentul ar fi putut facilita căutările infractorului, dar gerul a dat peste cap speranţele. „Camerele, din păcate, au îngheţat”, a menţionat Cojocaru.

Potrivit tehnicienilor, camerele de supraveghere exterioară nu se pot defecta din cauza temperaturilor scăzute. Se pare că aparatele au fost deconectate intenţionat. Surse din anturajul comisarului care, în prezent, este de negăsit, au declarat că şi Cojocaru ar fi fost minţit în acest sens şi s-au grăbit să adauge că cei care au indicat să fie deconectate camerele ar fi fost proprietarii unei discoteci în faţa căreia au loc altercaţii între tineri, incidente despre care nu ar trebui să afle oamenii legii.

Cu toate acestea, Cojocaru a fost demis. „Am dispus demiterea comisarului de Fălești, Valeriu Cojocaru, a șefului adjunct pe lucru operativ, a șefului unității de gardă, Anatol Dedov, a persoanei care a primit apelul de la spital și a persoanei care a mers la spital”, a anunțat ministrul Afacerilor Interne, Dorin Recean, pe 14 ianuarie curent, în cadrul unui briefing. Ministrul a precizat că toți cei menţionaţi au fost demiși pentru că nu au anunțat conducerea ministerului despre incidentul care a avut loc în „Pădurea Domnească”.

Au încercat să „ardă” urmele infracţiunii?!

Relevăm că Procuratura Generală a anunțat imediat de omorul directorului casei de schimb valutar, în timp ce împușcarea lui Sorin Paciu, care a avut loc cu câteva ore înainte, a fost tăinuită de procuratură. Mai mult, la vânătoarea la care şi-a găsit moartea  omul de afaceri Sorin Paciu a fost şi procurorul general Valeriu Zubco care, până în prezent, fuge de ochii presei.

Participanţii au luat iniţial apă în gură, motivul tăcerii ar putea fi faptul că vânatul în rezervaţia „Pădurea Domnească” este interzis, iar mediatizarea incidentului tragic ar putea să scoată la iveală acest lucru. Potrivit ministrului Afacerilor Interne, Dorin Recean, toţi participanţii la vânătoare au încălcat legea şi vor fi traşi la răspundere.

Surse din cadrul MAI vorbesc despre o posibilă sustragere a atenţiei de la cazul lui Paciu, făcând mult zgomot pe marginea omorului comis de un necunoscut în plină stradă, într-un loc foarte aglomerat, la câţiva paşi de Comisariatul de poliţie. Oamenii legii au exclus din start versiunea de atac tâlhăresc, deoarece asasinul nu a încercat să jefuiască, având intenţia să omoare, deoarece a împuşcat de trei ori în abdomenul şi capul directorului casei de schimb valutar.

Fiul bărbatului omorât consideră că omorul tatălui său ar putea fi  legat de atacul armat de la schimbul valutar din sectorul Botanica din Chişinău, unde a fost împuşcat în gât un casier. Incidentul a avut loc în seara de 26 decembrie 2012. Victima a supravieţuit. Nici de această dată nu banii au fost ţinta agresorului. Amintim că Sorin Paciu a decedat pe 25 decembrie.

Declaraţiile lui Sergiu Mocanu conform cărora cadavrul a fost dus în Ucraina pentru incinerare au fost susţinute şi de surse care investighează omorul omului de afaceri. Potrivit acestora, pentru a fi şterse toate urmele, corpul neînsufleţit al lui Paciu a fost transportat la crematoriul din Odesa, dar deoarece nu aveau actele în regulă, planul a eşuat. Şeful Poliţiei de Frontieră, Dorin Purice, a declarat pentru JURNAL că va verifica această informaţie, însă în cazul în care cadavrul a fost transportat prin regiunea separatistă va trebui să facă o solicitare către reprezentanţii de la punctele de trecere din Ucraina.

Sursele noastre susţin că cel de-al doilea atac armat la casa de schimb valutar ar fi putut fi comis pentru a orienta pe pistă greşită urmărirea penală, a crea impresia că este vorba de o serie de atacuri la casele de schimb valutar şi a rupe legătura cu omorul lui Paciu, însă au menţionat că aceasta este doar o ipoteză.

Potrivit serviciului de presă al Comisariatului General de Poliţie, oamenii legii încă nu au reţinut atacatorul / atacatorii de la casele de schimb valutar din Făleşti şi Chişinău.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)