„Ipotecile lui Dodon”

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a susținut la 2 mai o conferinţă de presă în cadrul căreia a declarat că a fost votată modificarea legii privind ziua de 9 mai şi, drept rezultat, aceasta se va numi și „Ziua Europei”. „Nimeni nu a anulat Ziua Victoriei, nu este subminată Ziua Victoriei sau pusă cumva pe planul doi. Societatea a fost și este încă divizată, unii oameni sărbătoresc Ziua Victoriei, iar alţii – Ziua Europei. Am considerat că prin această modificare vom reuși să consolidăm societatea”, a precizat Candu. Drept reacţie, preşedintele Dodon a declarat că este forţat să promulge o lege şi nu o va face. Ulterior, socialiştii au lansat acuzaţia că li se „fură victoria”. Le-am solicitat mai multor istorici opinia despre controversa dintre Parlament şi Preşedinţie.

Virgil Pâslariuc, istoric: „Este o discuţie creată artificial de socialişti, o mostră de temă pe care o folosesc politicienii iresponsabili pentru a dezbina societatea. De altfel, de la bun început, sărbătorirea zilei Victoriei anume la 9 mai a fost concepută de Stalin pentru a rupe la nivel simbolic unitatea coaliţiei antihitleriste. Este un fapt istoric că armistiţiul cu Germania a fost semnat în seara zilei de 8 mai, astfel încât Ziua Victoriei în Europa (Victory in Europe Day sau VE Day) este celebrată în această zi în toată lumea.

Dar sovieticii au dorit să sărbătorească aparte de foştii aliaţi din raţiuni politice, subliniind rolul lor aparte în acest război. De atunci, o victorie care nu putea fi obţinută decât prin unitate, prin eforturi conjugate ale tuturor membrilor coaliţiei, a devenit obiect de discordie. Cortina de fier începe să cadă… Cred că ar fi corect să comemorăm victimele celui de-al Doilea Război Mondial, anume pe 8 mai, ca în toată lumea civilizată (din 2015 şi Ucraina face oficial acest lucru). Iar în ziua de 9 mai să sărbătorim Ziua Europei, conform aspiraţiilor noastre”.

Ion Negrei, istoric: „În cazul în care există o dispută, mi se pare că acest lucru este regizat. În primul rând, în societatea moldovenească, ziua de 9 mai trebuie sărbătorită ca zi a Europei, împreună cu celelalte state europene, deoarece R. Moldova şi-a exprimat aspiraţiile de a deveni membru al UE, dar nu a fost făcut deocamdată niciun pas concret. Această hotărâre din 28 aprilie vine ca un demers întârziat al Parlamentului, pentru că nu vor fi organizate în anul curent manifestări la 9 mai dedicate Zilei Europei. Dimpotrivă, toate pregătirile sunt pentru a sărbători cu mare fast Ziua Victoriei, care nu este altceva decât un joc politic şi chiar dacă este sincer nu aduce nicio claritate în societate, fiecare rămâne pe baricadele sale, se consolidează poziţiile de baricadă, unii cu Ziua Victoriei, alţii cu Ziua Europei”.

Foto: europalibera.org

Igor Caşu, istoric: „Asistăm și în acest an la polemici aprinse despre semnificația zilei de 9 mai (1945). Dodon și partidul său a preluat cea mai mare parte a electoratului PCRM, precum și doctrina acestuia. Socialiştii, spre deosebire de comunişti, sunt mult mai filoruşi și reprezintă interesele Federației Ruse în RM. Din acest considerent, socialiștii vor ca ziua de 9 mai să fie sărbătorită ca în Rusia şi nu ca ziuă a reconcilierii dintre popoare ca în Europa civilizată. În Occident, mai ales în Marea Britanie, Ziua Victoriei este sărbătorită pe 8 mai, ca zi în care a fost înfrânt nazismul, dar nu atât de pompos și ideologic ca la ruși.

Să nu uităm că manipularea legată de problema identitară joacă de asemenea un rol esențial în doctrina PSRM. Ziua Victoriei, în stil sovietic, este prilejul de a mobiliza electoratul lor, de a exalta «misiunea eliberatoare a poporului rus».

În acelaşi timp, puterea actuală nu face decât să perpetueze noua politică a memoriei aplicată odată cu debarcarea comuniștilor în 2009, potrivit căreia, 9 mai este ziua Europei, o zi a reconcilierii ce a pus bazele actualei Uniuni Europene, zi ce se suprapune cu Declarația Schuman din 9 mai 1950.

Totodată, evident că există oportunism și calcul politic în decizia PD ca partid de guvernământ de a insista pe o conotație europeană a zilei de 9 mai în condițiile în care cele mai multe solicitări ale UE, precum combaterea reală a corupției și reforma justiției, bat pasul pe loc. Acest lucru nu îl costă nimic pe Plahotniuc – alinierea la politica memoriei din UE. El încearcă astfel să pozeze ca anti-rus, anti-Dodon. Dar nu e suficient să pretinzi că ești împotriva a ceva sau cineva pentru a fi în realitate proeuropean”.

Foto: europalibera.org

Vladimir Beşleagă, scriitor: „Întotdeauna s-a sărbătorit Ziua Europei. Faptul că am ajuns în 2017 să discutăm în contradictoriu despre denumirea acestei zile este o absurditate, o aiureală. Iniţiativele Preşedinţiei sunt absolut deplasate, propagandistice şi demagogice. Acţiunile lui Dodon nu sunt altceva decât o resuscitare a vechii mentalităţi şi a vechii ideologii. Preşedintele Dodon îşi plăteşte prin aceste manifestări ipotecile pe care le are de la Moscova”.          

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)