Ionică, copil din flori (I)

„Fă-mi un copil cu cine găseşti de cuviinţă. N-o să ştie nici pământul”

Ce frumos mai mirosea câmpia în acea noapte de vară! Şi fânul proaspăt cosit era mai îmbătător decât în alte veri. Ion Pădure o cuprinse cu gingăşie pe Feodosia, dând frâu liber şoaptelor pătimaşe. Era femeia din visurile sale ascunse şi de fiecare dată când se întâlneau la ora dragostei într-un stog de fân rostea aceleaşi vorbe: „Lasă-mă să te iubesc cum te-am iubit în prima noastră noapte cu lună. Îţi mai aduci aminte ce ţi-am spus atunci?”. Şi Feodosia, care se supunea şi răspundea dorinţelor lui fierbinţi, îi repeta: „Parcă asemenea vorbe se uită. Mi-ai zis cum nu mi-a zis niciodată bărbatul meu: «Sufleţelule, această dulceaţă poate dura o clipă sau o viaţă dacă ne va îngădui Dumnezeu…»”. În noaptea ceea ferită de ochii lumii se concepea copilul lor, Ionică, poreclit de satul Măgurele, fostul judeţ Ungheni, „băiat din flori”.

„Fă-mi un copil cu cine găseşti de cuviinţă”

Încurcată e povestea de viaţă a Feodosiei Popa şi a lui Ion Pădure. Feodosia a împlinit 18 ani în 1928, când s-a căsătorit cu Ion Popa, un flăcău bine văzut în sat, dar care, la fel ca cei doi fraţi ai săi, avea o meteahnă – era steril. După aproape zece ani de viaţă în comun, cei doi soţi au hotărât să înfieze un copil de 12 ani dintr-o familie nevoiaşă.

Zis şi făcut, dar golul din suflet oricum nu s-a acoperit. Atunci, Ion i-a zis Feodosiei: „Fă-mi un copil cu cine găseşti de cuviinţă. N-o să ştie nici pământul. Îl vom scrie pe numele meu şi ne vom mângâia că va fi şi sânge din sângele tău”.

Şi iată că în 1938 Feodosia a născut o fată. Satul se mira: „Uite cum s-a milostivit Dumnezeu când i-a văzut că au lipit un copil sărman la casa lor!”. Peste şase ani, în 1944, a mai făcut Dumnezeu o minune, aducând în casa soţilor Popa şi un băiat. Tocmai atunci gospodarul casei a plecat la război şi dus a fost. S-a pierdut fără veste. Feodosia îşi vedea de ale sale, continuând să se iubească în taină cu Ion Pădure care era cu 14 ani mai mare decât ea şi care îşi dăduse copiii pe la casele lor, soţia îi decedase.

Frumos bărbat era acest Ion Pădure, râvnit de multe femei din sat. Şi pe deasupra mai era şi bogat. A scăpat de deportare numai datorită faptului că un fecior din legitima căsătorie a murit pe front. În timpul colectivizării, nu s-a opus – şi-a dat de bună voie toată averea în colhoz.

Pe  lume vine Ionică, copil din flori

Cum vă spuneam, Feodosia Popa şi Ion Pădure îşi ţeseau în taină povestea lor de dragoste. Dar, până la urmă, taina lor a făcut mai mulţi ochi şi urechi şi eroii noştri au început din 1945 să convieţuiască deschis în concubinaj. Cu toate acestea, când s-a născut Ionică (1949), satul a presupus că băiatul este al unui activist ce a venit să consolideze colhozul şi care a stat în gazdă la Feodosia. Despre ceilalţi doi copii mai mari se credea că sunt ai răposatului tată căzut în război, chiar dacă fiica, atunci când se făcuse mare, semăna leit cu Ion Pădure şi la chip, şi la caracter.

Ionică creştea înconjurat de dragostea mamei şi a lui moş Ion, cum îi spunea el concubinului, care îl învăţa foarte multe lucruri şi care nu l-a insultat niciodată. De la cinci ani a început să-i citească Biblia, l-a învăţat rugăciuni. Îl lua cu el peste tot. Ionică ştia unde stă fiecare lucru din gospodăria lui moş Ion, lui Ionică îi încredinţa unele secrete. Fiind  bun gospodar, Ion Pădure creştea vite, porci, iar carnea o vindea unor întreprinzători din raion. Şi atunci când pleca să comercializeze carnea, îl lua şi pe Ionică ca să deprindă tainele comerţului. De mic, l-a învăţat să cosească, să adune fânul în stog.

Anii treceau şi Ionică creştea. Şi bucuriile mamei şi ale lui moş Ion creşteau. Era unul dintre cei mai buni elevi din şcoală. Câştiga aproape toate concursurile şcolare. Dar bucuriile succesului erau adesea adumbrite de vorbele colegilor care îl porecleau: „baistruc” ori „copil din flori”. Când o întreba pe mama de ce îl poreclesc aşa, ea îl săruta şi îl mângâia pe cap, zicându-i cu blândeţe: „Nu-i asculta, dragul mamei. Sunt proşti cei care te numesc aşa, o fac din invidie”.

„Să nu te îndrăgosteşti de Alexandra că sunteţi fraţi”

Prin clasa IX, Ionică a simţit fiorul atingerii Alexandrei, fiica acelui activist care a stat în gazdă la ei. Într-o zi, când se plimbau prin centrul satului, i-a văzut un unchi. În ziua următoare, unchiul l-a chemat la el şi i-a spus: „Măi Ioane, nu ştiu dacă mama ţi-a vorbit ori ba, dar e timpul să cunoşti şi tu nişte lucruri. Te-am văzut aseară cu Alexandra. Vreau să-ţi spun că nu trebuie să adânciţi relaţia pentru că voi sunteţi fraţi. Vezi, nu cumva să te îndrăgosteşti de ea…” Ion a făcut ochii mari, nu şi-a putut stăpâni tulburarea şi a rupt din sufletul lui: „Acum am înţeles de ce colegii mă numeau „copil din flori”, iar în adeverinţa mea de naştere, în loc de numele tatălui, stă o liniuţă. Mama n-a vrut să facă rău în familia Alexandrei, de aceea nu mi-a spus până acum adevărul”.

În aceeaşi zi, s-a întâlnit cu Alexandra. Vestea, pe de o parte, a întristat-o, iar pe de alta, a bucurat-o: „Dacă aşa a vrut destinul, aşa să fie! Mă bucur că de azi încolo o să mai am încă un frate”. Astfel, între Ionică şi cei trei copii din casa activistului, s-a aşezat o relaţie frumoasă ca între fraţi.

Vei afla adevărul când o să fii şi tu tată

Povestea nu se sfârşeşte aici. Acasă aveau să-i cadă toate în cap lui Ionică. Mama, după ce l-a ascultat, i-a spus: „Nu te lua după gura satului, scumpul meu băiat! S-o ştii de la mine – tatăl Alexandrei nu m-a atins nici măcar cu un deget. Ţine minte! Fiecare îşi trăieşte viaţa aşa cum găseşte de cuviinţă.  Eu nu m-am ajutat decât pe mine însămi cu forţa pe care o am ca să nu ţin cont de gura lumii. Ştiu că satul mă vorbeşte, mă judecă, dar câte femei din sat trăiesc cu un bărbat, dar au copii de la alţii?! Ce rău fac, de-o vorbă, că ne ajutăm şi la bine şi la greu cu moş Ion? Până voi ajunge la judecata lui Dumnezeu, încerc să mă judec singură corect şi fără milă. Iar adevărul despre tatăl tău îl vei afla când vei fi şi tu tată”.

Nina NECULCE

(continuare în ediţia din vinerea viitoare)

The following two tabs change content below.