Ion Vatamanu la microfoanele poeziei şi ale istoriei // COMEMORARE

Pe 1 mai, poetul Ion Vatamanu ar fi împlinit 75 de ani. E luna în care avem nevoie, şi cu atât mai mult în acest an, de prezenţa Sa fizică printre noi. A fost unul dintre înflăcăraţii luptători pentru recunoaşterea simbolurilor naţionale, iar curajul şi demnitatea cu care a pledat pentru oficializarea acestora trebuie să ne fie acum un exemplu acum când unii încearcă să înstrăineze tricolorul de sufletele noastre, arborând un bicolor agresiv şi fluturându-ne prin faţa ochilor o panglică vădit imperială sub pretextul că ar fi antifascistă.

 

Poetul care a luptat pentru Tricolor

 

Aceste idei, cum era şi firesc, nu puteau să nu fie formulate în cadrul omagierii scriitorului, savantului şi omului politic Ion Vatamanu la Casa Uniunii Scriitorilor. Manifestarea cu genericul „Eu de-acolo, din vecie…” a avut loc în sala mare a Muzeului Literaturii Române „Mihail Kogălniceanu”, unde a fost inaugurată şi o expoziţie dedicată lui Ion Vatamanu.

Poetul Arcadie Suceveanu, preşedinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova, a pus în evidenţă rolul pe care l-au avut versurile lui Ion Vatamanu în anevoiosul proces de resurecţie a limbajului poetic, aducând un suflu novator în poezia noastră. A fost evocată de asemenea prezenţa distinctă a poetului la microfoanele primului Parlament al Republicii Moldova.

Luările sale de cuvânt aveau darul de a detensiona situaţii dintre cele mai încordate.

Prozatorul Vladimir Beşleagă, referindu-se la politicianul Ion Vatamanu, a subliniat că autorul volumului „Privighetoarea cântă plumb” ştia să se implice în dezbateri anume în clipele de vârf, când părea că nu mai există argumente pentru a determina oponenţii-agrarieni să adopte o lege sau alta, cuvântările sale fiind în aproape toate cazurile un bun calmant, ducând de regulă spre soluţii salvatoare. Şi totuşi, într-un moment decisiv pentru istoria noastră recentă, şi anume când Parlamentul a trebuit să decidă dacă ratifică sau nu semnătura de la Alma-Ata a preşedintelui Snegur pentru formarea CSI, argumentele lui Ion Vatamanu împotriva ratificării nu au putut opri gălăgioasa maşină de vot a agrarienilor. Şi poetul, susţine Vladimir Beşleagă, se pare că a luat această pierdere a noastră, a tuturor (după cum se confirmă azi cu asupra de măsură), ca pe o pierdere personală. A început să o simtă la inimă. Iar peste câteva zile, la 9 august 1993, a plecat la Domnul.

 Un suflu novator în poezia basarabeană

O notă plăcută printre discursurile prea puţin optimiste ale vorbitorilor de la Casa Scriitorilor a adus-o scriitorul şi folcloristul.

Tudor Colac, consăteanul lui Ion Vatamanu, care ne-a adus vestea că în satul de baştină, Costiceni, regiunea Cernăuţi, conducerea locală a reuşit să-i dea şcolii din sat numele lui Ion Vatamanu şi că la început de mai, cei 75 de ani ai poetului sunt sărbătoriţi şi acolo, acasă, cu dorinţa sinceră de a-l redescoperi mereu pe cel ce a scris „De ziua frunzei”, „Măslinul oglindit”, „A vedea cu inima”, „Dimineaţa mărului”, „Nimic nu-i zero”.

Despre omul şi creatorul Ion Vatamanu au mai vorbit Leo Butnaru, Andrei Burac, Ana Bantoş, Vasile Romanciuc, Părintele Buburuz, Constantin Rusnac, Aurelian Dănilă, Vasile Căpăţână, materialele inedite din cadrul expoziţiei Muzeului Literaturii Române fiind comentate de directorul acestuia,Valeriu Nazar.

 

Şcoala din Costiceni va purta numele lui Ion Vatamanu

 

Soţia omagiatului, traducătoarea şi scriitoarea Elena Curecheru-Vatamanu, a mărturisit că poetul este viu în inimile apropiaţilor, ale celor ce vor continua să-l iubească şi să-l preţuiască peste ani. Cu prilejul aniversării, la Editura „Prut Internaţional” a apărut volumul de cronici şi studii critice „Iubirea până la capăt”, coordonat de Muzeul Literaturii Române „Mihail Kogălniceanu”.

La festivitatea comemorativă au răsunat de asemenea versuri tulburătoare ale poetului în interpretarea actorilor Mihai Iorga, Sandu Aristin Cupcea, iar actorul Anatol Răzmeriţă, revenit din SUA, a cântat melodii pe versuri de Ion Vatamanu.

 

Nicolae Popa

The following two tabs change content below.
Nicolae Popa

Nicolae Popa

Nicolae Popa

Ultimele articole de Nicolae Popa (vezi toate)