Ion Vatamanu, comemorat la Biblioteca Naţională

Evocarea vibrantă e o mărturie că poetul a rămas, şi după 20 de ani de la dispariţia sa fizică, la înălţimea legendei pe care a întruchipat-o

S-au împlinit 20 de ani de la dispariţia prematură a poetului, omului politic şi savantului Ion Vatamanu. „In memoriam Ion Vatamanu. 20 de ani de dor” a fost genericul Cenaclului „Ideal”, care s-a întrunit pe 8 august sub auspiciile Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova.

Comemorarea a atras un public numeros alcătuit din scriitori, politicieni, bibliotecari, artişti, rude şi prieteni, sala dovedindu-se a fi neîncăpătoare.

Ion Vatamanu întruneşte condiţiile clasicizării

„Ce bine că Dumnezeu ne-a dat memorie”, a spus protoiereul Ioan Ciuntu, binecuvântând distinsa manifestare cu momente evocatoare şi de reculegere. Despre Ion Vatamanu a vorbit Arcadie Suceveanu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova: „Ion Vatamanu e poetul reformator ce s-a fixat în istoria literaturii şi care întruneşte toate condiţiile clasicizării: nu este uitat, are cititori, cărţi noi, licee şi şcoli ce îi poartă numele”.

Arcadie Suceveanu a prezentat de asemenea asistenţei proaspetele ediţii de Ion Vatamanu: culegerea de eseuri „Frumuseţile, atât de multe…” şi antologia de poezie „Surâsul tăcerii”, apărute într-o ţinută grafică remarcabilă la Editura TipoMoldova din Iaşi.

Anul Ion Vatamanu, în perspectivă

La comemorare a fost prezentă şi dna Monica Babuc, ministru al Culturii, care în discursul său a ţinut să precizeze că a avut fericirea să-l cunoască pe Ion Vatamanu, pe când lucra în primul Parlament, în echipa dlui Alexandru Moşanu. „În Parlament nu a mai existat o personalitate de un asemenea calibru. Calităţile inestimabile ale lui Ion Vatamanu de om politic, de poet şi savant trebuie valorificate pe deplin. De aceea, ne gândim la un An al lui Ion Vatamanu”, a menţionat Monica Babuc.

Au mai luat cuvântul scriitorii Andrei Strâmbeanu, Ion Ciocanu, Ion Cuzuioc, Tudor Palladi, academicianul Tudor Lupaşcu, profesorul Ion Mărgineanu.

„Dacă mai pierdem şi ultimul port”…

Plin de emoţii şi de credinţă în forţa artistică a operei celui comemorat a fost discursul dnei Elena Curicheru-Vatamanu, soţia regretatului scriitor. La manifestare s-au recitat poeme şi s-au cântat melodii tulburătoare pe versurile poetului. Au răsunat creaţii poetice de o valoare inegalabilă, dintre care amintim doar câteva versuri: „Există o stea, a noastră, aici,/ O lacrimă-n desfacerea florii,/ Fratele meu, eu nu ţi-s duşman,/ Iată ce vor scriitorii./ Dacă mai pierdem şi ultimul port,/ Acela matern în delta culorii,/ Fratele meu, cu morţii nu merg,/ Iată ce vor scriitorii”…

La serata consacrată autorului „Măslinului oglindit” a fost proiectat şi răscolitorul film „Dor de Ion Vatamanu”, semnat de fiica poetului, Leontina Vatamanu.

Evocarea vibrantă e o mărturie în plus că Ion Vatamanu a rămas, şi după 20 de ani de la dispariţia sa fizică, la înălţimea legendei pe care a întruchipat-o.

Călina TRIFAN

The following two tabs change content below.